Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Friskvårdskonsult- en hälsoinspiratör med många redskap!

Med Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult får du som vill jobba brett med hälsa en god grund att stå på, tillräckliga kunskaper för att kunna starta eget företag direkt, och massor av stoff för vidareutveckling. För Heléne Lindberg Andersson blev utbildningen en kickstart till en ny inriktning i livet.  

Heléne Lindberg Andersson hade 2010 hunnit avverka nästan 25 år i en kontorsstol och var innerligt trött på det. Hon började fråga sig själv vad hon egentligen var intresserad av och tyckte var roligt, och svaret ”hälsa” stod klart för henne. Hon började leta bland kurser och utbildningar, hittade utbildningen till Friskvårdskonsult i Axelsons katalog och gick på en infokväll där en av lärarna, Gudrun Sköld, berättade om utbildningen.
– Det kändes närmast elektriskt, berättar Heléne. Det kändes i hela kroppen, jag hade hamnat helt rätt. Jag visste att det här måste jag göra. Utbildningens bredd var något av det som lockade mig, här fanns så många pusselbitar som kändes viktiga och intressanta, både yrkesmässigt och för mig själv personligen.
Massagen blev startskottet – Det lustiga är att massagen var det ämne som från början inte intresserade mig, jag var framför allt sugen på stresshantering, yoga och coaching. Massagen var något jag mest accepterade som en del av utbildningen – men sedan blev det just massagen som verkligen grep tag i mig, bokstavligt talat, skrattar Heléne. Vi fick lära oss svensk klassisk massage på bänk och blev diplomerade som friskvårdsmassörer, och vi lärde oss även sittande massage.
Massage är verkligen kul och ett fantastiskt arbetsredskap. För mig var det lätt att känna mig redo att gå ut och använda massagen i verkligheten, jag hade lärt mig ett konkret hantverk! – Jag tog examen augusti 2011. Några veckor efter utbildningens slut hade jag redan startat eget och började ta emot klienter varje lördag, parallellt med mitt gamla jobb, berättar Heléne vidare.
Vågade ta klivet
– Efter en tid gick jag ner på 80 %, utökade till massage två dagar i veckan och tog sedan tjänstledigt ett halvår. Därefter bad jag att få gå ner på 50 % men det fick jag inte, så då blev jag tvungen att bestämma mig. Nu lever jag på mitt eget företag. Medan vi pratar sitter Heléne och tittar i utbildningspärmen och minns ”alla underbara lärare och alla underbara ämnen”. – Vad hade man mer kunnat önska? Utbildningen hade allt. Och alla ämnen var så intressanta att jag fick lust att gå vidare med dem, säger Heléne.
I dag har jag företagsmassage en dag i veckan, övriga dagar tar jag emot klienter i min egen praktik på Södermalm. Kostrådgivningen använder jag också, jag ger en del individuella sessioner och håller kurser ibland. Ett tag samarbetade jag med en kompis från Friskvårdskonsultutbildningen, då vi tillsammans erbjöd en kombination av löpcoaching och kostrådgivning, berättar hon.

magictoolbox-axelsons
Flera olika verktyg mot stress
– Jag har så många redskap att det är svårt efterhand att veta vad som kommer varifrån, fortsätter Heléne! Till exempel har jag inte gjort något konkret av stresshanteringen, men när jag träffar kunder hela dagarna och många av dem är stressade, så kommer ändå allt jag har lärt mig om coaching och stresshantering fram i de samtal som uppstår. Jag känner att det är mycket värdefullt att kunna lyssna och ställa goda frågor vilket också bidrar till avspänningsupplevelsen.
Vi lärde oss om stresshantering ur flera olika perspektiv och alla var otroligt bra, ett fokus på stresshantering genomsyrade hela utbildningen, berättar Heléne. – Mitt eget liv ändrades radikalt genom utbildningen – först och främst genom beslutet att syssla med något som intresserade mig. Det satte också igång en ny utveckling, både fysiskt och mentalt. Jag rör på mig mer idag, äter bättre, tar bättre hand om mig själv och mina önskemål.

En vändpunkt i livet
Det var mycket annorlunda än andra utbildningar jag gått i mitt liv. Ibland var det lite läskigt, vi höll på en del med grupprocessen i vår egen grupp och med att öppna sig för varandra på sätt som kändes nya. Det handlade också mycket om närvaro – vad är det, tänkte jag, är man inte närvarande hela tiden, var skulle jag annars vara? Men det upptäckte jag ju att jag inte var, när jag förstod vad det handlade om. Det gav något inre att jobba med, något man aldrig blir fullärd i. Sådana tankebanor förändrar livet.
Det är ingen hemlighet att jag tjänade mer i IT-branschen, men jag har inte ångrat mitt val en sekund. Jag kommer aldrig att gå tillbaka och har inga planer på att lämna friskvårdssektorn, det handlar bara om att vara kreativ och hitta nya vägar när det behövs! Tidigare gjorde jag mest det som jag trodde förväntades av mig, på utbildningen började jag på djupet fråga mig själv vad jag ville. Utbildningen blev verkligen en vändpunkt i livet! avslutar Heléne.

Coaching på programmet i Friskvårdskonsultutbildningen
Gudrun Sköld berättar: Jag började som lärare i hur man startar bolag, gör affärsplaner, budget och så vidare. Det växte till att omfatta även presentationsteknik, och säljteknik, och på senare år har jag också undervisat i coaching. Det hänger ihop! Vikten av sociala och kommunikativa färdigheter blir allt mer tydligt för alla yrkesgrupper i friskvårdssektorn. Naturligtvis måste man ha en kompetens kring kroppen – och närmast lika viktigt är kunskaperna om hur vi ska kunna föra ut det vi har att ge. De kunskaper du får genom coaching hjälper dig både att formulera ditt budskap och motivera andra att anlita dig och att vara en socialt kompetent behandlare som väcker tillit.
Utbildningen till Friskvårdskonsult är en hälsoprocess för kropp och själ där coaching är en viktig röd tråd.
Som friskvårdsperson ska du kunna ge tips och råd om hur folk ska sköta sin hälsa, men också skapa ett klimat där människor vågar öppna sig och hittar sina egna svar. För att kunna ge relevanta råd, behöver vi förstå hur den andra människan har det och varför.
Coaching skapar insikt
På utbildningen får du massor av kunskap, och coachingen är ett redskap för att skapa insikt. För att effektivt kunna hjälpa någon till förändring och utveckling, behövs båda – utan insikt nyttar inte all kunskap i världen. Det är viktigt att vilja lyssna och att vilja hjälpa människor att höra vad de själva säger, känner och tänker. Har vi den förståelsen så blir allt jobb med människor lättare. Ökad insikt leder till ökad medvetenhet.