Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Friskvårdskonsulter utanför boxen

Alla Axelsons elever har en unik bakgrund och unika erfarenheter. Magdalena Bibik-Westerlund hjälper blivande  Friskvårdskonsulenter att dra nytta av det de har med sig och att lägga studietiden på att skapa grunden för sitt unika, framtida företagande.

 

Ett nytt inslag på flera av våra utbildningar – PT, Friskvårdskonsult och Massör – är ämnesblocket Business och Kreativitet med Magdalena Bibik-Westerlund. Hon har en bakgrund som jurist och civilekonom, specialiserad på marknadsföring och strategisk ledning, var i 7 år verksam som PT och jobbade själv utifrån den typen av strategier som hon lär ut. Idag jobbar hon som VD på House of Comedy Nordic, som bl.a. äger Stockholm Comedy Club.

Med sin långa och mångfacetterade erfarenhet av företagande, branding och marknadsföring hjälper Magdalena eleverna att hitta sitt sätt att utmärka sig i det de gör. Business och kreativitet innefattar närmast allt som inte är själva friskvårdshantverket. Framför allt fördjupar hon sig i business och sälj, branding, sociala medier och muntlig framställning. På yrkesutbildningen till Friskvårdskonsult har Magdalena även hand om elevernas två projektarbeten, som utformas av eleven själv.

Magdalena Bibik-Westerlund.
Foto: Linnea Frank

 

– Alla dessa bitar hänger ihop, säger Magdalena Bibik-Westerlund. Det sättet vi exponerar oss själva, de kanaler vi väljer för att informera om våra tjänster, hur vi kommunicerar och det vi gör ska vara i överensstämmelse med vem vi är och vad vi kan.

Friskvårdskonsulternas projektarbeten ska vara ett praktiskt sätt att svara på frågan”vad ska jag göra sen?”. Både här och i marknadsföringsämnena, har Magdalena elevens intressen och inriktning i fokus.

– Gräv där du står! Vad har du för specialkunskaper och trovärdighet med dig från din bakgrund? Ditt yrke? Din idrott? Andra erfarenheter? En Friskvårdskonsult kan göra så många saker, det är skolans allra bredaste utbildning och jag försöker hjälpa var och en att öppna ögonen för olika sätt att jobba, säger Magdalena.

 

Problemlösning i företag

– De två projektarbetena kallar jag för ”det stora” och ”det lilla”. Det lilla projektarbetet tar cirka 6 timmar i anspråk. Det går ut på att kartlägga friskvården i ett större företag, en kommun eller en organisation. Syftet är att gå in och lära sig om något som funkar bra – eller att titta in i något som fungerar mindre bra och fundera över en lösning. Det är också en träning i att våga ta kontakt, möta folk, ställa frågor som öppnar upp.

Det stora projektarbetet tar cirka 40 timmar i anspråk. Där är det enda kravet att du ska lägga tiden på något som är relevant för hur du vill jobba, något som för dig närmare nästa steg i din affärsplan och i dina visioner av ditt arbete.

Uppgiften kan till exempel bestå i att gå en kurs eller göra pappersarbetet för att starta ditt företag. Redovisningen av ditt arbete blir då kursbeviset eller registreringsbeviset från skatteverket. Vi har gett eleverna fria händer och det blir väldigt bra, var och en lägger tid på det den behöver bäst. Det vanligaste valet är att fortsätta på det man påbörjade i det lilla projektarbetet, och formulera en lösning på problemet man hittat.

Många kartlägger friskvårdspolicyn i det företag där de själva jobbar. Kanske vill man byta roll eller arbetsuppgifter men skulle tycka om att vara kvar i företaget. Det är lätt att se bristerna på en arbetsplats man känner väl, att se hur en ändrad friskvårdspolicy skulle leda till gladare, friskare medarbetare och underlätta livspusslet. Jag ser en trend där många företag idag ger tid till träning under arbetsdagen, och har sett flera elever som startat upp den typen av insatser – flera på sin tidigare arbetsplats.

 

Tänk utanför boxen

Projektarbetena leder ofta till jobb och projektuppdrag. Som företag, om man får ett sådant arbete levererat till sig, är det stor sannolikhet att uppdraget går till den som tagit sig tid att dyka ner i problemen och lösningsmöjligheterna. Företagen går ofta och väntar nyfiket på att projektarbetena ska bli klara.

Förslagen kan bestå i alla möjliga typer av förändringar. Stressminskande lösningar, ergonomi, kommunikation och gruppdynamik, maten och så vidare. I den första kartläggningen brukar det ofta komma fram just vad personalen behöver och önskar. Det gäller att lyssna – lösningarna finns ofta inbakade i problematiken.

– Kreativitet är essensen i alla mina ämnen – att tänka utanför boxen. Genom allt jag undervisar finns också en röd tråd bestående av frågan ”hur kan jag jobba med det här framöver”. Jag pushar och peppar och när eleverna är klara ska de veta exakt vad de ska göra härnäst. Jag vill ge en ökad klarhet kring hur man kan applicera kunskaperna i verkligheten, avslutar Magdalena Bibik-Westerlund.

 

David Carlsson går just nu utbildningen till Friskvårdskonsult och tar snart examen. Han har valt som sitt projektarbete att starta företag, med fokus på coaching, massage och livsstilsmotivation för bättre hälsa, samtidigt som han har börjat räcka ut mot möjliga kunder.

– Speciellt coaching är det jag har allra mest lust att satsa på, berättar David. Jag väntar på svar från ett företag som jag ska kartlägga, jag har presenterat för dem hur jag skulle kunna skräddarsy ett koncept åt dem för friskare och gladare personal. De har haft väldigt hög omsättning och de anställda inte helt nöjda.

En bekant jobbar i det här företaget, han såg att företaget kunde ha nytta av det jag studerar. Det gav mod och jag har lagt ut lite krokar även till fler företag samt till kommunen i Söderköping. Jag jobbar själv kommunalt och vet hur det står till där – och hur budgeten ser ut. Det offentliga är en stor utmaning. Många privata företag har fattat vinsten, kanske är det svårare att komma igenom med sitt budskap i kommunen, men jag vill gärna försöka. Det finns pengar att spara, och det finns mycket underlag för att visa dem det.

Mitt mål är att bli helt självständig, jag får se hur lång tid det tar. Jag upplever utbildningen som helt och hållet positiv, det stimulerar mig på alla sätt och vis, det är fantastiskt. Christer Uggla har verkligen sytt ihop en bra helhet med de bästa lärarna från landet, och vi är en väldigt harmonisk studentgrupp. Axelsons har varit rätt val för mig. Det är väl investerade pengar och jag känner mig alltid förväntansfull och glad inför helgerna på skolan!

 

Utbilda dig till Friskvårdskonsult som numera heter Hälsocoach! Läs mer här

Blev du inspirerad av Magdalena och David? Går du i tankarna på att byta jobb eller karriär? Är du sugen på att testa något nytt? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: