Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Friskvårdstrender 2016

 

Varje år produceras prognoser för vilka friskvårdstrender som blir stora de kommande åren. Här presenteras ett litet urval!

Vissa prognoser bygger på grundliga vetenskapliga analyser, andra på enkäter eller initierad insyn i berörda branscher. De kan hjälpa företagare att fatta beslut om nysatsningar, och visar vad som kan komma att bli mer tillgängligt och påverka människors tillvaro och välmående.
Här följer några exempel ur rapporterna om den förväntade utvecklingen framöver.

Mineraler får rockstjärnestatus (och magnesium är drottningen)

Vitaminer brukar få hela äran, men i år utnämner experter mineralerna till de verkliga hälsobomberna. Påfrestningarna av det moderna livet påverkar oss alla – stress, sömnlöshet och en dubbel espresso varje eftermiddag bryter ner våra mineralnivåer, speciellt av magnesium. Invärtesmedicinare säger att 80 procent har magnesiumbrist.
Varför är det ett problem? Magnesium bevarar muskel- och benstyrka, reglerar hundratals kemiska processer i kroppen, bland annat blodtrycket, och stärker immunsystemet.
Många fler kommer att börja tillgodose sina mineralbehov, genom kosttillsskott, oljor och sprayer med mineraler, eller bad med Epsomsalt eller magnesiumflingor. Absorption genom huden anses lika effektivt som kosttillskott för att öka magnesiumnivåerna i kroppen, och kan skydda mot både stress, sömnlöshet och hudproblem.
Källa: www.wellandgood.com
 

Friskvård även för barnen

I det 21:a århundradet är hälsa hos barn mer än att lära dem äta upp sina grönsaker eller titta åt båda hållen innan de går över gatan. Dåliga kostvanor, tekniktvång och andra stressfaktorer inverkar även på dem. Även hos barn ökar fetma och diabetes typ 2, och det är faktorer som riskerar att följa dem hela livet.

A group of kids doing yoga

Samma friskvårdsinsatser som de vuxna själva använder kan också komma barnen till godo. Att som vuxen göra varaktiga livsstilsförändringar är svårt; det skulle vara enklare om behovet av dessa förändringar aldrig hade utvecklats. Många föräldrar börjar bli alltmer medvetna om att de kan bespara sina barn stora svårigheter senare i livet genom att skapa sunda vanor i tidig ålder.
För många friskvårdsarbetare kommer barnens välbefinnande att kunna utgöra en stark tillväxtbransch – man förutspår att det kommer att stå för den största ökningen inom wellness på flera år. Branschen har alla möjligheter att hjälpa till att förbättra de yngre generationernas livsstil, genom att öka intresset för sådant som hälsosam matlagning, yoga och meditation, utformade speciellt med barnen i fokus.
Källa: www.spafinder.com
 

Stark tillväxt av PT-tjänster i Sverige

Flera stora aktörer vittnar om att svenskarnas motionsvanor håller på att förändras. De första veckorna på det nya året brukar det vara rusning till gym och träningshallar men det har tidigare avtagit snabbt. En ny trend är att nyårslöftena faktiskt hålls – besöksstatistiken på olika center har blivit mycket jämnare över året.
En del av förklaringen kan vara en mycket stark tillväxt i köpen av tid hos en personlig tränare – på vissa gym en ökning med 40 procent bara under 2015. Fler än någonsin vill ha en personlig tränare, dels för att komma igång ordentligt, dels och kanske främst för att hålla igång sin träning över tid och nå sina mål.
Källa: TT/Helsingborgs Dagblad 2016-01-07
 

Cannabisolja för utvärtes bruk

Ordet cannabis har i många år varit ett rött skynke för både politiker och folkhälsoarbetare – hampa är världens mest politiskt, ekonomiskt och ideologiskt laddade växt. Men nu börjar synen på olika slags cannabis nyanseras på ett mer ändamålsenligt sätt.
Vi bortser här från diskussionen om nyttan eller riskerna med att röka eller på annat sätt inta hampaprodukter innehållande större mängd av den rusframkallande substansen THC. Men på grund av den debatten har även helt oskyldiga cannabisprodukter varit i blåsväder och fördömts eller förbjudits helt.

Flour hemp in a wooden spoon, hemp seed in a bag and on the table, hemp oil in a glass jar, hemp leaves on the background of wooden boards

Rätt använt sägs extrakt från hampa kunna behandla och bota en rad sjukdomar från hudcancer till olika invärtes sjukdomar. Men den stora trenden just nu är en våg av lotioner, massageoljor, salvor, badsalt, tvålar och andra hudvårdsprodukter baserade på olja från hampafrön.
Hampaoljan är packad med essentiella fettsyror och antioxidanter och därför en superprodukt för torr hud, akne, eksem och psoriasis. Flera stora tillverkare har tagit upp trenden med cannabisprodukter utan THC.
Det finns även en kategori produkter för utvärtes bruk med en mindre mängd THC, de påstås ha smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper men får fortfarande bara köpas där cannabis är tillåtet som medicin eller för rekreation. Hemsidorna för dessa företag svämmar över av entusiastiska intyg om produkternas goda effekter, och möjligen kommer en mindre restriktiv reglering med tiden även för dessa produkter. яндекс
Källa: www.spafinder.com

Träning för hjärnan och psyket, inte (bara) för kroppen

Träning är inte längre en fråga om att sträva efter efter en mindre storlek i kläder eller ett attraktivt utseende. Allt fler tränar för att känna sig starkare och må bättre psykiskt, mer än för att gå ner i vikt. Trenden understryker ett mycket viktigt budskap: Att vara i form är inte detsamma som att vara smal – det handlar inte alls om att vara smal. När man struntar i bli-smal-tänket blir det möjligt att gå in helhjärtat för träningen, och verkligen uppleva hur bra det får kropp och psyke att må.
Detta är ett stort steg i riktning mot att tänka på välbefinnande som ett holistiskt sätt att leva som vi aldrig tidigare sett. Vi går in i en spännande tid, där vi dessutom genom internet kan dela med oss av våra erfarenheter, och diskutera hur vi vill forma vår framtida livssyn och våra värderingar.
Källa: www.wellandgood.com