Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Giftfri armhåla med ekologisk deodorant

 

Att svettas är naturligt och nödvändigt, och det finns ekologiska, giftfria sätt att undvika lukt.

Deodoranter är alltid ett hett ämne på utbildningen till Ekologisk Hudvårdsterapeut som jag håller på Axelsons. Det anses i vårt samhälle idag äckligt att svettas vilket jag tycker är synd. Svettning är en nödvändig och oerhört viktig funktion för vår temperaturreglering samt utrensning (detox av slaggprodukter).

Vi svettas för att kyla ner vår hud så att vi inte blir för varma vid ansträngning eller vid hög temperatur. Svetten tränger ur från svettkörtlar och ut på huden, den avdunstar och då frigör kroppen värme och kyls därför ner. Svetten innehåller vatten samt natrium- och kloridjoner, men det är faktiskt inte själva svetten som luktar illa som många tror, utan det beror på bakterierna som frodas i den fuktiga armhålan.

Antiperspirant hindrar själva svettningen

För att motverka svettlukt använder många antiperspiranter. Dessa syftar till att minska själva svettningen eller utsöndringen av vätska. Som ni förstår tycker jag inte det är särskilt bra att använda eftersom jag vill upprätthålla kroppens viktiga funktioner, i det här fallet svettningen.

En antiperspirant innehåller ämnen som täpper till svettkörtelgångarna och minskar svettningen. Ett sådant debatterat antiperspirantämne är aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid. Det är ett kemiskt framställt ämne som har antibakteriella egenskaper som täpper till svettkörtelgången och minskar svettutsöndringen effektivt.

Är du intresserad av hudvård eller SPA behandlingar? Då kan du läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning. Den gemensamma nämnaren för alla våra utbildningar och kurser är vårt stora intresse för helheten och att hälsa och välmående kommer inifrån och ut!

Oklokt att hindra naturliga processer

Det har pratats och skrivits mycket kring koppling av denna ingrediens till bröstcancer  utifrån teorier om att kroppen inte kan frigöra sig från slaggprodukter, vilket då skulle fastna i lymfkörtlar och på sikt kunna ge bröstcancer. Denna teori är inte bekräftad – som med all cancer kan man aldrig peka på en enskild faktor som orsak. Forskare hävdar att underlag för studier på långtidseffekter behövs.

Däremot kan jag tycka att det är oklokt att förhindra en naturlig process och att dessutom göra det med ett syntetiskt ämne som man saknar riktigt bra långtidsstudier på. Jag känner mig inte bekväm med att använda sådana ämnen. Jag vill dessutom belysa det faktum att vi utsätts för enorma mängder kemikalier dagligen.

Cleaning concept with bottles and brushes

Jag tror inte att det är nyttigt att smörja sig med ännu ett ämne som vi vet tränger in i huden, men som vi inte riktigt känner till konsekvenserna av, och heller inte konsekvenserna av att blanda med andra kemikalier. Det blir som ett enda stort, mänskligt experiment som jag absolut inte vill delta i.

Deodoranter skonsammare – men undvik triclosan!

Därför tycker jag att deodoranter är ett mer skonsamt alternativ. Deodoranter syftar till att ta bort den lukt som uppkommer i samband med svettning. Det kan vara genom att tillsätta doftämnen eller parfym (som döljer svettlukten) eller ämnen som verkar antibakteriellt.

Där kommer triclosan in som ännu ett ämne jag rekommenderar att undvika. Triclosan verkar bakteriedödande och vi kan hitta det i bland annat träningskläder, deos och tandkräm. Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan dessutom lagras i fettväv hos både människa och djur.
Triclosan kan brytas ner till dioxiner när det förbränns och dioxiner misstänks vara cancerframkallande och hormonstörande. Forskare anser idag att användningen av ämnet bör regleras, eftersom det används över hela världen och inte kan brytas ner i våra reningsverk.

I ekologiska och naturliga deos används många gånger alun vilket också flera ifrågasätter eftersom det också innehåller aluminium (fast naturligt ursprung). Alun finns tex i kristalldeo eller saltdeo. Alun påstås inte kunna absorberas av huden så därför kan jag tycka att det är ett bättre alternativ.

Eteriska oljor kan räcka som deo

Jag undviker dock helst både alun, aluminiumklorid och triclosan. Istället använder jag mig av eteriska oljor och att försöka förbättra mitt naturliga skydd och normalflora i armhålan. Eteriska oljor, till exempel Tea tree olja, verkar antibakteriellt och kan dessutom maskera illaluktande svett. För att inte rubba min huds normala bakterieflora under armarna tvättar jag inte mig med tvål – inte alls, vilket många kan tycka låter helt knasigt.

essential oils and medical flowers herbs

Jag upplever att jag luktar som mest om jag tvättat mig med tvål under armarna, även om tvålen är mild, ekologisk med mycket fett. Jag tror det beror på att ph balansen ändras med tvättningen vilket skapar en gynnsam miljö för bakterier. Jag tvättar mig istället med Cleansing oil Tea tree och en svamp – det fungerar utmärkt för mig. Efteråt smörjer jag mig med ytterligare Cleansing oil för att maskera eventuell lukt. Det betyder att jag svettas som vanligt, men jag upplever inte att det luktar illa.

Tips på ekologiskt alternativ

Jag har tidigare testat en ekologisk deodorant i crèmeform, Deolicious,  som jag tyckte fungerade utmärkt om man vill ha en torr armhåla. Den innehåller också eteriska oljan Tea tree men även ekologisk kokosolja som verkar naturligt antibakteriell. Den innehåller  bikarbonat (aluminiumfritt) som verkar bakteriedödande och motverkar svettlukt. För att få en torr känsla i armhålan har deon ekologisk och GMO-fri majsstärkelse. Det tycker jag är det bästa alternativet för dig som vill ha en ”riktig” deodorant.

Ämnen att undvika i deo:
– Triclosan
– Aluminiumklorhydrat
– Alun

Hitta fler eko-råd från Sara