Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


God morgon på ayurvediska!

Grus i ögonen och tung i baken om morgonen? Låt ayurvediska morgonrutiner inspirera dig till en fräsch start i höst!

Det traditionella indiska hälsosystemet bygger på att leva i harmoni med naturliga rytmer – dygnet, året, livets faser. Förståelsen av världen bygger på de fem elementen, som i sin tur ger upphov till doshorna Vata, Pitta och Kapha, som du kan läsa om och göra vår doshatest här.
Doshorna styr hurdana vi är i vår personlighet och kroppstyper, och allt vi möter i världen utgörs av de tre doshorna i olika grad. Beroende på hur vi agerar i eller ur resonans med våra omgivningar, med vår kropps behov, kan vi komma i eller ur balans.
Här får du lite generella råd från ayurvedan kring hur du harmoniserar din kropp med den energi som råder på morgonen, och som du kan ha glädje av hela resten av dagen!

Stig upp senast klockan 6

Runt klockan 6 inträder en period på 4 timmar, som domineras av Kapha. Kapha kännetecknas av karaktärsdrag som tung, långsam och att samla på sig materia.
Sover man in i kaphaperioden, är risken därför att man blir mer trött och slö, och att kroppen börjar återuppta de slaggprodukter – ama, med ayurvediska termer – som kroppen utsöndrat under natten. Så, upp och hoppa tidigt och sätt igång utrensningen, lyder rådet!

2016-03-22-08-41-50

 

Skrapa tungan och tvätta ansiktet

Skölj ansiktet, munnen och ögonen med vatten. Gnugga ögonen rena och massera ögonlocken lätt. Rör ögonen runt i cirklar åt båda håll.
En tungskrapa av rostfritt stål, koppar eller silver, är ett grundläggande och enkelt ayurvediskt friskvårds- och hygienredskap. När du skrapar tungan får du en ide om hur mycket ama du har i kroppen. Har du mycket beläggning på tungan och/eller om den luktar illa, kan det vara ett tecken på mycket ama och på att matsmältningsprocessen är ineffektiv.

Tungskrapning anses i sig själv stimulera matsmältningen, och är för alla en enkel väg till bättre andedräkt, utrensning och munhygien.
Skölj och gurgla mun och svalg med ljummet vatten, eller, om du önskar, med sesamolja. Detta anses som en kraftfull utrensningsmetod som dessutom stärker tandköttet, tänderna, käken, rösten, och gör huden kring mun och kinder mer spänstig. Skölj tills oljan blivit grumlig.
Avsluta med tandborstning, gärna med ett ayurvediskt örtpulver eller en naturlig tandkräm.

Rensa kroppen invändigt

Drick ett glas varmt vatten. Har du mycket Pitta är ljummet vatten att föredra, annars får vattnet gärna vara så varmt som möjligt. Drick det i små portioner. Pressa gärna en halv citron i vattnet, och riv eventuellt i lite ingefära.
Varm dryck direkt på morgonen sätter fart på utrensningen och kan stimulera tarmens rörelser. Varmt vatten med citron är basiskt, och en sundare sak att hälla ner på tom mage än en kopp kaffe eller svart té som torkar ut, stimulerar en överdriven adrenalinproduktion och  i långa loppet kan leda till förstoppning.
Sätt dig på toaletten efter att du druckit, eller ännu hellre huksitt, ”squatta” på ringen. Kommer inget genast, ha lite tålamod. Det är bra om du kan tömma tarmen så snart som möjligt efter att du stigit upp, enligt principen om att kroppen under Kaphaperioden börjar återuppta ämnen från kroppens slaggprodukter. När du är klar, tvätta ändtarmsöppningen med ljummet vatten (t ex från en flaska om du inte har bidé eller liknande), och smörj eventuellt med ett par droppar olja.

2016-03-22-08-44-15

Skölj näsan! Detta behöver inte vara en daglig praxis, men när du känner behov till exempel för att en förkylning verkar vara på väg eller din andning inte är helt klar, är det en fin metod att ta till. Det kallas neti kriya med ayurvediska termer. Även människor med besvär som astma, allergier eller ofta återkommande luftvägsbesvär uppskattar ofta neti kriya.
Du behöver en nässköljkanna eller netikanna, och vattnet ska vara kroppstempererat och ha samma salthalt som kroppen, vilket du fixar genom att blanda kokt och kallt vatten med lite salt, gärna himalayasalt med mycket mineraler. Jag har också träffat personer som hittat andra kreativa lösningar i stället för en klassisk netikanna, till exempel genom att skölja näsan med en sirapsflaska!

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Ge kroppen smörj

Sesamolja är något av ett universalmedel i ayurvedan. Efter – eller i stället för – nässköljningen, ta ett par droppar sesamolja på lillfingret och smörj båda dina näsborrar invändigt. Det anses förbättra både bihålornas kondition, rösten, synen, den mentala klarheten och intelligensen. Dessutom håller det näsans luftvägar fuktiga och mjuka.
Att massera sig själv över hela kroppen med uppvärmd sesamolja är en praxis som anses mycket effektfull och djupgående. Har du mycket Pitta, är kokosolja eller solrosolja ett bättre val. Massera hela kroppen, gärna inklusive hårbotten, i kraftfulla cirkelrörelser i riktning från periferin mot hjärtat. Smörj in oljan ordentligt så att den absorberas av huden.
Efter oljemassagen kan du ta en ljummen dusch, utan tvål, oljan rengör huden på ett skonsamt sätt.

Efter duschen är det läge för lite motion, till exempel yoga eller en promenad. Andningsövningar rekommenderas mycket starkt, liksom en stunds meditation.
Därefter kan du bjuda dig själv på en härlig frukost. Ät i ro, med fokus på maten, och tugga ordentligt. Nu är du klar att fortsätta din dag med god energi och högt humör. God morgon!!

Här är några hemsidor där du hittar redskap och produkter för en ayurvedisk livsstil!
www.vedalila.se
www.yogagrossisten.se