Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Grönkålschips – 5 tips till dina chips!

Hur gör man perfekta grönkålschips? Det är en fråga vi svara på i den här artikeln!

Allt fler börjar upptäcka hur goda grönkålschips är. Grönkål är dessutom väldigt nyttigt och fullt med bland annat antioxidanter vilket gör chipsen både goda och nyttiga!

Du kommer få vårt grönkålschips recept som är ett perfekt grundrecept. Dessutom avslöjar vi hur du gör de godaste grönkålschipsen du kommer äta!

Vi har även förberett 5 tips till dina chips så att du alltid får så goda grönkålschips som möjligt. Följ med så berättar vi.

Kort om Grönkål

Huvudpersonen i våra recept är grönkål. Som vi skrev i vår artikel om grönkål finns det många anledningar till varför du borde få i dig mer grönkål.

 • Full av anitoxidanter
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Full av mineraler
 • Bra mot sjukdommar

Är du nyfiken på att lära dig mer om grönkål ska du definitivt spana in den. Du hittar även en komplett näringsvärde tabell och tre grymt goda recept med rå grönkål:

 • Grönkålssallad
 • Grönkålssmothie
 • Grönkålspesto

Men tillbaka till varför vi är här, för att lära oss hur vi gör de bästa grönkålschipsen!

Grönkålschips

Extremt enkelt, gott och nyttigt är det perfekta sättet att beskriva grönkålschips på. Det är perfekt som snacks eller som en sidorätt. Det tar inte lång tid att göra och är ett mycket (och då menar vi mycket) bättre alternativ till vanliga chips. Dessutom kan du göra massa olika varianter av dem. Om du aldrig har testat grönkålschips kommer du dessutom bli förvånad över hur goda de är!

Det bästa av allt är att du bara behöver tre ingredienser för att göra grönkålschips:

 • Grönkål
 • Olja (vi rekommenderar olivolja, sesamolja, kokosolja eller macadamiaolja)
 • Salt

Längre ner berättar vi om de godaste grönkålschipsen du kommer äta.

Grönkålschips recept

 

Vårt grönkålschips recept är busenkelt. Du kan använda hur mycket grönkål du vill tänk bara på att när du gör grönkålschips i ugn vill du ha bladen utspridda. Med det menar vi att du bara ska ha ett lager grönkål.

Hur mycket grönkål ska jag ha? Vi använde ungefär 200 gram grönkål (stjälken inräknad) till våra chips. 

Gör du för mycket grönkål kommer grönkålen att ånga och du kan säga farväl till krispiga grönkålschips. Gör du därför mycket grönkålschips blir det bättre att göra det i två omgångar.

Du vet redan de tre ingredienserna. Nu är det dags att förbereda grönkålen i tre steg:

 • Riv
 • Krama
 • Sprid ut
 1. Börja med att antingen skära din grönkål eller helt enkelt riva den i bitar. Har du köpt färdigpackad grönkål kan du hoppa över den här delen. Bitarna kan vara hur stora eller små du vill. Bra att veta kan vara att de krymper till ungefär halva storleken i ugnen. Efter det kan du lättare skölja den. Du vill få bort stjälken och bara ha kvar bladen. Tänk på att skölja grönkålen ordentligt för att få bort smutsen som lätt fastnar i bladen.
 2. Torka grönkålen i en ren kökshandduk eller salladssnurra och och lägg den i en skål. Ringla över ungefär två matskedar olivolja och lite salt efter smak. Blanda, massera och krama grönkålen så att oljan kramas in i bladen
 3. Sprid ut bladen på en plåt med bakplåtspapper och och lägg i ugnen i cirka en timme på 100 grader. Tänk på att inte lägga på för mycket, då kommer bladen att ångas och istället för krispiga grönkålschips får du halvblöta chips – Ingen vill väl det? Vi vill inte göra grönkålschipsen på 200 grader så vi tar kål på kålens nyttgiheter!

Ett tips är att ha ugnsluckan på glänt och att skaka om plåten lite då och då. Ta ut när du tycker dina grönkålschips är lagom krispiga. Busenkelt.

Men vänta! Hur mycket grönkål ska jag ha? Vi använde ungefär 200 gram grönkål (stjälken inräknad till våra chips). 

Där har du vårt grundrecept till riktigt smaskiga grönkålschips. Men du borde våga experimentera. Du kan själv välja till olika kryddor och ingredienser. Vi har tagit fram lite varianter om du vill inspireras.

Grönkålschips Parmesan

Varning! Våra Italien inspirerade grönkålschips med parmesan kommer du inte få nog av! Vill du förädla och ge dina chips extra smak kan du lägga till parmesan och göra grönkålschips med parmesan. Följ bara receptet ovan men 5-10 minuter innan dina chips är klara tar du ut dem och strör över lite riven parmesan. Lägg tillbaka chipsen in i ugnen. De är klara när parmesanen har smält och vips- voilà dina fantastiskt goda grönkålschips med parmesan är klara! Låt gärna osten kyla ner sig och stelna. Perfekt som snack eller som sidorätt om du vill imponera på vännerna.

Vill du fuska lite kan du även göra vanliga chips och strö över med parmesan när de är klara. Osten smälter inte men är ruskigt gott i alla fall!

Söt-salta grönkålschips

Söt-salta grönkålschips – när du är sugen på söt och salt samtidigt! Att blanda sött med salt går hem hos många. Om du är en person som gillar sött-salt godis till exempel kan det här vara ett mycket nyttigare alternativ. Testa att blanda in en matsked honung i vårt recept ovan innan du kramar grönkålen.  Sedan gör du chipsen precis som vanligt. Varför välja mellan sött och salt när du kan ha det bästa av två världar?

Ifall du har en torkugn (dehydrator, svamp och frukttork) har vi även ett grymt gott grönkålschips recept med ingefära.

Thai-inspirerade grönkålschips med ingefära

Du vet säkert hur bra ingefära är för dig och därför har vi förberett ett Thai-inspirerat grönkålschips recept. Du gör dessa grönkålschips precis som i vårt grundrecept men du blandar även i dessa ingredienser:

 • 1 matsked pressad citronsaft
 • 1 matsked tamari soja
 • 1 tesked honung
 • 2 cm riven ingefära
 • En skvätt cayenne peppar

Tänk på att det här recept blir bäst i en torkugn. Vill du testa göra det här receptet i vanlig ugn är det bra att låta grönkålen ligga i marinaden ett tag och sedan få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vi vill ha krispiga grönkålschips inte blöta!

De godaste grönkålschipsen du kommer äta

Vi lovade att dela med oss med vårt recept kring de godaste grönkålschips du kommer att äta. Då du kanske gillar något andra inte gillar kan det vara svårt att komma med generella tips som passar alla. Det är precis vår poäng.

De godaste grönkåschipsen du kommer äta är de du gör själv. Du kan lägga till vad du vill, och hur mycket du vill! Eller i alla fall vilka kryddor du vill! Lägger du till glass tror vi inte resultatet kommer bli bra. Men vad vet vi? Testa om du vill! Det är bara fantasin som sätter gränsen! Om din kreativitet står och stampar för tillfället slänger vi med lite idéer som kan inspirera:

 • Vitlökskrydda
 • Chili
 • Cayenne peppar
 • Kanel (Låter det knäppt? Testa, det är super gott!)
 • Gurkmeja
 • Peppar
 • Curry
 • Din favorit kryddblandning
 • Din favorit ost

Som vi sa, det är bara fantasin som sätter gränsen!

5 tips till dina chips

 1. Ta bort stjälken
  Det är inget inget fel på stjälken som du hittar på grönkålen. Anledningen till varför vi vill få bort den är för att den kan vara svår att äta. Är den tjock är det lite som att försöka äta kartong eller en bit träd. Inget du antagligen är så sugen på
 2. Tvätta noggrant
  Grönkålbladen slingrar och viker sig till höger och vänster. Därför är det lätt att du får med jord på din grönkål. Vill du slipa dina tänder kan du hoppa över att tvätta grönkålen. Är du inte lika sugen på det är det därför en god idé att tvätta grönkålen, noggrant!
 3. Torka noggrant
  Vi vill få bort sand och smuts när vi tvättar grönkålen men vi vill inte få med vatten in i ugnen. Krispiga grönkålschips är målet, vilket du kan säga hejdå till om du inte torkar grönkålen ordentligt. Oroa dig inte det går fort och du behöver inte ta fram hårtorken. Använd en salladssnurra eller en kökshanduk
 4. Sprid ut bladen ordentligt
  Av samma anledning till varför du inte ska lägga in blöt grönkål i ugnen vill du inte heller lägga grönkålen i flera lager. Sprid ut grönkålen i ett lager på ett bakplåtspapper. Det vill säga lägg inte grönkålsbladen på varandra. Risken annars är att du får blöta istället för krispiga grönkålschips. 
 5. Rätt temperatur
  Många recept du hittar på nätet vill att du gör dina chips på 200 grader. Vi rekommenderar att ha så låg temperatur som möjligt. I vårt recept tipsar vi om 100 grader och en ugnslucka på glänt. Anledningen är att om temperaturen blir för hög så tappar grönkålen många av alla de nyttiga ämnen den innehåller!

Bonustips: är att äta grönkålschipsen samma dag du gjort dem. Du kan spara dem i en lufttät burk men risken är att de blir mjuka och sega.

Grönkål är inte bara nyttigt, som allt fler har upptäckt är det super gott. Grönkålschips kan du lätt och snabbt göra om du är sugen på lite snacks eller behöver en sidorätt till maten. Som med alla recept är det alltid bäst att testa sig fram. Oavsett hur du gör dina chips kan du alltid ha med vårt grundrecept och våra gem tips!