Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Gröt för gourmeter

Kalla höst- och vintermorgnar är en lyxig varm gröt en mjukstart för magen som ger långsam energi till många timmar.

Om du är en av de många som tänker på gröt som en tråkig massa som liknar tapetklister är det dags att tänka om! Gröt är en snabbfixad, lättsmält och näringsrik måltid för hela familjen, som kan varieras i det oändliga. Gröten kan i stort sett tillaga sig själv medan du gör något annat.
Här kommer ett grundrecept med variationer!

Välj grötbas

havregryn, dinkelflingor, bovete, amaranth, hirs, quinoa… eller en blandning. Tillagningstid och vätskemängd ser du på förpackningen, ta gärna lite extra vätska för en mjukare och mer lättsmält gröt.

Börja med att koka upp vätskan

– vatten, vegetabilisk ”mjölk” eller en mix. Blanda ner följande i vätskan medan den kokar upp:
* kryddor som kanel, kardemumma, vaniljpulver, färsk eller torkad ingefära, gurkmeja etc. Kryddorna är viktiga! De hjälper matsmältningen, har många hälsomässiga fördelar, sprider väldoft och ger aptit, och tar bort varje uns av tråkighet från gröten.
* torkad frukt som russin, klippta aprikoser eller dadlar, tranbär
* frön och nötter av allehanda slag. Omega 3-rika frön som linfrö och chiafrön gör du bäst i att slänga på efteråt, fettsyrorna förstörs vid uppvärmning. Har du planeringstalang nog för att blötlägga frön och nötter kvällen innan, är det ännu bättre än att koka dem.

När vätskan kokar, i med grynen

Blandar du gryn med mycket olika koktid så ta det i omgångar. När alla grynen kommit i och allt kokat upp, kan du stänga värmen och låta det stå och svälla 5–20 min beroende på grynsort. Ge eventuellt det hela ett snabbt uppkok igen just innan du ska äta. Håll koll på att vätskemängden ser ok ut.

Toppa skålen med t ex

* en msk kallpressad olja, t ex kokosolja
* ”superfood” som nyponpulver, brännässlepulver, lingon, bipollen…
* färsk frukt i små bitar
* linfrö, chiafrö, hampafrö
* mandelmjölk – recept kommer här om du inte vill köpa färdig:

Mandelmjölk

Mixa 200 gram skalade mandlar i en liter vatten. Bäst är det om mandlarna legat i blöt några timmar först. Du kan också använda mandelmjöl. Sila eventuellt den mixade vätskan i ett kaffefilter eller en nylonstrumpa om du vill ha den helt slät. Lite vaniljpulver i mjölken förhöjer smaken.

Njut av gröten och prova dig fram!

Här får du andra sunda tips för att gå piggare genom hösten. Missa inte heller våra ingefärsshot recept som stärker din kropp!