Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Guidad djupavspänning med Yoga Nidra

Här får du en guidad Yoga Nidra-session som du kan lägga dig ner och lyssna på för en stunds djup avspänning. Nu kan du lära dig metodiken för att utforma egna Yoga Nidra-sekvenser i olika syften både på vår YinYoga-lärarutbildning och som fristående kortkurs.

 

Alla som har varit på en yogaklass, oavsett tradition, har upplevt att ligga i Shavasana och kanske bli guidade i en kroppsscanning. En del tror att det är samma sak som Yoga Nidra, för att Yoga Nidra innehåller en kroppsscanning.

På utbildningen till Yin Yoga-lärare hos Axelsons, ingår fyra dagar där du fördjupar dig i metodiken och teorin kring Kreativ Yoga Nidra, och det står helt klart att det är betydligt mycket mer än kroppsscanningen som utgör den speciella Yoga Nidra-strukturen.

~~Den guidade sessionen ligger längst ner i artikeln!~~

 

Framöver kommer du också att kunna ta Yoga Nidra-kursen fristående – en fin möjlighet inte bara för dig som är yogalärare men även för dig som på andra sätt jobbar med behandlingar där klienten har glädje av en djupavspänning – varför inte inleda eller avsluta till exempel en ansiktsbehandling, en massage, en psykoterapeutisk session eller en PT-timme med Yoga Nidra?

 

Improvisation inom ramar

Yoga Nidra har vissa fasta inslag, men både detaljerna och helheten kan specialdesignas efter utövarens behov. Det finns passager i Yoga Nidra-strukturen som kan användas till att sätta ett mål, skapa visualiseringar, träna minnet, bearbeta känslor, sända kärleksfull uppmärksamhet till olika områden i kroppen och mycket annat.

Vad du får med dig från kursen och hur du går vidare med det kreativa svängrum som finns, kommer att präglas av din bakgrund, dina personliga erfarenheter och din kunskap på andra områden omkring kropp och sinne.

Samtidigt tittar vi på var de olika delarna av en klassisk guidning kommer ifrån och vad som är syftet med dem, för att inte tappa bort essensen – men heller inte låsa oss mer än nödvändigt. En intuitiv guidning kan upplevas väldigt djupgående och meningsfull.

På kursen undersöker vi de olika elementen i metodiken, dels tittar vi på hur dessa tar sig uttryck i några olika etablerade traditioner och dels hur vi själva kan improvisera utan att förlora effekten. Vi ser också på möjliga av reaktioner och hur vi bäst kan skapa trygga ramar för våra sessioner – som ibland kan få oförutsedda effekter.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

En guidad session

Min guidning nedan kallar jag en ”Halvklassisk struktur”, den innehåller de flesta element som ingår i en Satyananda-inspirerad guidning och inte speciellt många egna, kreativa inslag. Se det som ett enkelt smakprov, och förvänta nya guidningar i FriskvårdsMagasinet under året! En guidning är typiskt minimum 15 minuter som denna, och kan vara upp till 50-60 minuter.

Om du har lust att lyssna på min guidning i inspelningen nedan, ska du hitta en ostörd plats där du kan vara i fred under de 15 minuter som guidningen varar. Se till att du kan ligga behagligt och hålla dig varm, stäng av telefoner och liknande.  Kolla att volymen är hög nog så att du kan höra mig ordentligt.

Prova eventuellt att ligga utsträckt på ett varmt underlag på golvet eller på en säng, i shavasana. Det är en enkel ställning; kroppen utsträckt, benen lätt isär och armarna en bit ut från kroppen med handflatorna vända uppåt. Se till att nacken och huvudet ligger skönt stöttade, och om du behöver det kan du lägga en kudde under knävecken för att bättre slappna av i länden.

Du kan också ligga på sidan med kuddar som stöd under nacken och mellan knäna, och kanske under magen om du är gravid. Om du vill, kan du också sitta upp, till exempel i en riktigt bekväm fåtölj och med bra stöd. Du ska aldrig lyssna när du kör bil, eller på annat sätt behöver vara närvarande i det du gör. Det är dessutom bäst att ha ögonen slutna – vilket naturligtvis fungerar dåligt ihop med bilkörning.

 

 

Guidad djupavspänning: Yoga Nidra 1, Halvklassisk struktur

Hoppas att du fick en behaglig stund! Lyssna igen närhelst du vill ha lite hjälp att slappna av, och välkommen till Yoga Nidra-kursen eller Yin Yoga-lärarutbildningen, om du har lust att få en massa goda kunskaper till att utforma egna guidade sekvenser.

 

Varma hälsningar från Sandra Grundstoff,
lärare i Kreativ Yoga Nidra samt huvudlärare på 200-timmars Yogalärarutbildningen.