Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Halsbränna – 15 tips för att bli av med halsbränna snabbt

Halsbränna Axelsons huskurer, orsaker och mycket mer!

Det är inte farligt men nog så obehagligt. När halsbrännan slår till kan det kännas som att livet blir svårt att leva. Det finns de som drabbas av halsbränna efter måltider i stort sett varje dag. Och så finns det de som kanske har upplevt tillståndet vid något tillfälle efter en brakmiddag.

Om du tillhör de som ständigt drabbas av halsbrännan ska du veta att det finns en hel del att göra åt problemet. Du kan bli av med de sura uppstötningarna snabbt. Här är 15 tips att börja med. Vissa ger omedelbar lättnad medan andra kan innebära en förändring av livsstil som på sikt kan fungera mycket bra mot halsbränna.

Men innan vi ser på tipsen kan det vara klokt att förstå lite mer om vad halsbrännan är och varför den uppkommer.

Vad är Halsbränna

Vad är halsbränna?

Halsbränna är den brännande känslan du kan få i halsen ofta efter att du har ätit. Det i sin tur är på grund av att magsaft kommer upp från magen och upp i din matstrupe och ibland hela vägen upp i munnen. När maginnehåll kommer upp i strupen känns det som att det obehagligt och bränner till. Därav namnet halsbränna.

Magsaftens funktion är att smälta maten det vill säga bryta ner maten så kroppen kan ta upp all näring. Magsyrans pH värde ligger mellan 1 och 3 vilket gör den sur och är anledningen till varför det bränns i halsen när du har halsbränna.

Halsbränna orsak - Varför får du halsbränna

Orsaker – Varför får du halsbränna?

Det finns en del olika orsaker som gör att du får halsbränna. Namnet kommer som sagt för att det bränner i halsen. Men vad är orsaken till att du ens får halsbränna?

Huvudorsaken till halsbränna är att det glappar i övre magmunnen. Har du problem med magmunnen kan besvären inträffa oftare. Magmunnen sitter precis ovanför magsäcken och ser bland annat till att maten du äter inte kommer upp igen. Glappar det där ökar därför risken för halsbränna. Det blir för det mesta jobbigare om du lutar dig framåt eller ligger ner. Då är det lättare för magens innehåll att ta sig upp i matstrupen.

Det är också vanligt med halsbränna hos gravid helt enkelt för att magens innehåll då inte får plats på samma sätt när ett växande foster trycker mot det. Orsakerna till att magsyra tar sig upp till strupen och irriterar dig kan vara flera och påverkas av:

 • Ifall du är gravid.
 • Du stressar mycket.
 • Din produktion av magsyra är kraftigare än andras.
 • Du får i dig kost som bidrar med mer magsyra och uppstötningar.

Oavsett om du är gravid med halsbränna eller helt enkelt tycks leva på ett sätt som ger detta obehagliga besvär finns det flera olika saker som du kan göra för att må bättre. Nu ska vi se på 15 smarta tips som kan fungera effektivt mot halsbränna!

Bäst mot halsbränna - 15 tips som hjälper

15 effektiva tips mot halsbränna

Här nedan kommer 15 effektiva tips mot halsbränna. Vill du lära dig vad som är bäst mot halsbränna är det här listan du borde memorera. Du kommer hitta tips som hjälper, huskurer och vad du ska tänka på för att slippa dina besvär.

Ät på rätt sätt - Bäst mot halsbränna

 

1. Ät på rätt sätt

Du kanske äter nyttig mat som alls inte har ingredienser som är kända för att stimulera sura uppstötningar (mer om mat som orsakar sura uppstötningar kommer sen). Men om du äter snabbt och mycket på en gång kan det ge både halsbränna och illamående. Försök att minska på portionerna och ät långsammare. Glöm inte att matsmältningen börjar redan i munnen med ditt saliv. Gör ingenting samtidigt som du äter. Ja, vi pratar om dig som tittar på tv eller sitter med telefonen! Fokusera på att tugga ordentligt och lägg inte ny mat på gaffeln innan du har tuggat klart och svalt.

Lägg dig inte ner

2. Lägg dig inte ner direkt efter maten

En vanlig rekommendation för att lindra halsbränna är att inte ligga ner direkt efter att du ätit. Du bör vänta 2-4 timmar efter en måltid med att ligga ner. Håll det i minnet när du planerar din sömn. Halsbränna på natten är både vanligt och kan vara otroligt plågsamt. Det kan även påverka din sömn och är ibland något som leder till andra hälsoproblem på grund av sömnbrist.  Det i sin tur kan göra att du stressar ännu mer (som även det orsakar halsbränna) så du blir trött på jobbet vilket gör dig ännu tröttare.

När du sover kan du också se till att ligga med överkroppen lite högre upp. Det finns madrasser och sängar som har den här funktionen. Men det går också bra att helt enkelt lägga några vikta filtar eller kuddar under madrassen för att få till den här effekten.

Tugga Tuggummi

3. Tugga tuggummi efter en måltid

Ett lite otippat tips som kan hjälpa dig mot halsbränna är att tugga ett tuggummi direkt efter en måltid. Det kan nämligen hjälpa matsmältningsprocessen. Mer saliv produceras och salivet både rensar magsturpen och påverkar magsaften på så vis att den får en mer neutral konsistens. Det råder lite olika meningar om det här tipset verkligen fungerar eller inte. Vill du testa undvik tuggummin med socker och med smaker som pepparmint som kan ha motsatt effekt. 

Undvik viss - mat mot halsbränna - Mat att undvika

4. Halsbränna – mat att undvika

Det kommer nog inte som någon överraskning att maten och det du dricker du äter kan öka din risk att få halsbränna. Bland mat och dryck som kan ge uppstötningar och halsbränna hittar du bland annat kaffe. Med tanke på att många av oss inte klarar sig utan en koffeinet kan det var svårt att utesluta helt. Givetvis kan du inte alltid hoppa över allt som ökar risken för halsbränna. Men du kan dra ner på den här typen av mat och dryck rent generellt. Andra matvaror som kan stimulera magsaften till att stiga upp i halsen är:

Halsbränna mat att undvika:

 • Choklad
 • Fettig mat
 • Vitlkök
 • Tomater
 • Mjölk
 • Te
 • Kryddrik, stark mat
 • Coca Cola
 • Fet stekt eller friterad mat
 • Kolsyrad dryck
 • Munkar
 • Bröd
 • Nudlar
 • Pizza

Träna vid rätt tid

5. Träna inte direkt efter maten

Det kan verka som en självklarhet men många inser inte hur jobbigt det blir för magen att sköta matsmältningen om du samtidigt hoppar upp och ner, gör situps eller står på huvudet. Träning bör precis som sömn i liggande position komma omkring 2 timmar efter en måltid. Om du absolut måste få i dig något innan du drar igång med din träning är det bättre att välja matvaror som yoghurt som är lättare för magen att hantera även om du rör på dig.

Mediciner och halsbränna

6. Ta en titt på dina mediciner och tillskott

Om du just nu tar antibiotika, bisfosfonater eller järntillskott ska du veta att det här är mediciner och tillskott som kan leda till halsbränna. Ta en titt på dina mediciner och kontrollera om de eventuellt kan orsaka din halsbränna. Även om du inte kan sluta med de kan du åtminstone identifiera vad som orsakar halsbrännan.

Gå ner i vikt

7. Gå ner i vikt

Om du lider av övervikt kan halsbrännan vara ytterligare en anledning till att ändra din livsstil. Träning, kost och en aktiv vardag är de bästa sätten som ger bestående resultat för att gå ner i vikt. På köpet kan du bli av med halsbrännan! Övervikt kan nämligen leda till att magsäcken trycks ihop på ett sätt som ger sura uppstötningar.

Halsbränna stress - Dra ner på stressen

8. Dra ner på stressen

Det är välkänt att stress kan leda till att du mår sämre på massvis av olika sätt. Det som kanske inte är lika känt är att det kan leda till sura uppstötningar från magsäcken. Halsbränna och stress är två goda kompisar. Ditt psyke har alltså stor betydelse för vad som händer i magsäcken. Se över din vardag och fundera på hur du kan dra ner på stressen.

Vet du inte vart du ska börja?

Kanske kan du börja med avslappnande övningar. Du kan testa med yoga eller gå på en massage. Kanske kan du lägga upp ditt schema på ett sätt som gör att du inte måste skynda hela tiden. Är du stressad på jobbet kan du läsa vår artikel jobb utan stress.

Vill du läsa mer kan vi rekommendera vår artikel om återhämtning. Den tacklar stress, återhämtning och vad du kan göra redan idag för att minska på stressen.

Sluta röka

9. Sluta röka

Du som röker vet att det inte är bra för dig eller din omgivning. Vi behöver inte säga det till dig. Men det du kanske inte visste var att rökning kan också vara en anledning till att magsyra tar sig upp i halsen. Det finns flera anledningar till att sluta röka men det här kan vara en av de som stör dig allra mest på daglig basis. Om du röker ska du veta att chansen är mycket god att de sura uppstötningarna minskar drastiskt om du lyckas fimpa för gott.

Välj rätt kläder

10. Välj löst åtsittande kläder

Undvik tryck mot magen genom att använda kläder som sitter lösare. Det här är ett enkelt tips som gör att du kan undvika halsbränna. Du behöver inte göra mer än än att du lossar lite på bältet i dina byxor. Snabbt och enkelt.

Halsbränna matMat mot halsbränna och mat vid halsbränna

11. Ät mat mot halsbränna

I tips nummer fyra nämnde vad du ska undvika för mat för att slippa halsbränna. Du kan även testa att få i dig mer mat som hjälper förhindra halsbränna. Fiberrik mat har visat sig hjälpa mot halsbränna. Genom att introducera det i din mat hjälper du din matsmältning som kan hälpa dig bli av med din  halsbränna eller mindre symptomen av den. Annan mat som visat sig vara effektiv är

Förutom maten kan bikarbonat vara en bra huskur mot halsbränna. Även om det inte är mat i sig tyckte vi att det passade att nämna det här i alla fall. Men mer om bikarbonat mot halsbränna kan du läsa om längre ner i artikeln.

Matdagbok

12. Skriv matdagbok

Tips nummer 4 och tips nummer 11 beskriver vad du ska undvika och vad du borde äta. Det är bra för dig att veta att forskningen kring vilken mat du ska undvika och vilken mat du borde äta för att slippa halsbränna inte alltid pekar åt samma håll

Det finns massor med information och forskning om ämnet men ofta är den motsägelsefull. Därför kan det vara bra att testa dig fram. Det du äter och det du dricker är nämligen en av de bästa huskurerna mot halsbränna. För att komma till botten med vad som orsakar dina sura uppstötningar kan du börja skriva matdagbok. Notera vad du åt dagar då halsbrännan var värre och undvik den maten.

Zonterapi halsbränna

13. Testa zonterapi mot halsbränna

En effektiv behandlingsmetod mot halsbränna du kanske inte kände till är zonterapi.  Zonterapi kan förutom att lindra magkrämpor även hjälpa med att behandla hela kroppen med hjälp av reflexzonerna i din fot. Det finns de som menar att akupunktur fungerar mot halsbränna. Är du nyfiken hur du kan hjälpa din kropp med självläkning kan en introduktionskurs i zonterapi vara något för dig. Läs mer här: Zonterapi utbildning

halsbränna alkohol

14. Drick mindre alkohol – minskar sura uppstötningar

Alkohol kan irritera matstrupen och faktiskt få den att fungera sämre. Dessutom kan alkoholintag leda till en ökad produktion av magsyra vilket kan leda till problem med halsbränna.

Halsbränna huskur - Bikarbonat

15. Huskurer mot halsbränna och mediciner

Om inget annat hjälper finns det olika sätt att lindra halsbränna på. Vill du testa en huskur mot halsbränna kan du dricka lite äppelcidervinäger eller bikarbonat. Mer om bikarbonat mot halsbränna lite längre ner.

 Det finns även receptfri medicin mot halsbränna som kan ge snabb verkan. Det finns en mängd produkter som alla ger effekt relativt snabbt. Men gör inte användare av medicin mot halsbränna inte till en vana. Den bästa behandlingen  mot halsbränna är en behandling som får bort orsaken till den inte bara lindrar symptomet!

Frågor och svar - Allt mot halsbränna

Frågor och svar om halsbränna

Här är några mycket vanliga frågor om halsbränna. Vi hoppas att svaren på de kan hjälpa dig i kampen mot det obehagliga besväret.

 

Hur känns halsbränna

Hur känns halsbränna?

Du vet att det är halsbränna när det känns som att vätska, och kanske till och med mat, kommer upp från magen till halsen. Vätskan är sur och kan irritera i halsen på ett brännande sätt. En del blir också illamående av halsbrännan. Samtidigt som du upplever den sura uppstötningen i halsen kan du känna att magen är full och irriterad.

Halsbränna farligt

Kan halsbränna vara farligt?

Om du får halsbränna någon gång ibland eller som följd av att du är gravid finns det ingen anledning till oro. De flesta får det någon gång då och då. Efter en mycket stor och fet måltid där du inte tuggade ordentligt kan det bli sura uppstötningar men du mår ju bra igen ganska snart. Många gravida upplever halsbränna under graviditeten som sedan upphör när barnet är fött.

Men det finns också komplikationer till följd av halsbränna som du bör vara medveten om. De är:

 • Magsår
 • Blödningar
 • GERD (Gastroesofageal refluxsjukdom) som i sin tur kan leda till Barretts Esophagus
 • Barretts Esophagus kan öka risken för cancer i matstrupen

Kort sagt är halsbränna vanligt och går över snabbt för de flesta.

Uppsöka vård

När ska du gå till doktorn med halsbränna?

Om det inte går över kan det dock vara en bra idé att kolla upp det. Du kan givetvis gå till en doktor om du tycker att halsbrännan är mycket svår att hantera. Lider du av kronisk, smärtsam halsbränna borde du definitivt kolla upp det på en vårdcentral eller hos en läkare. Speciellt om du är över 50 år och inte har haft halsbränna tidigare. Eller om du har halsbränna och går ner i vikt samt om du testat receptfria mediciner utan att det gett någon effekt.

Ifall de sura uppstötningarna kommer i samband med kräkningar och blod i det som kastas upp, svårigheter att andas, smärta vid måltider eller svårigheter att svälja mat och dryck är det bra att kolla upp det med en gång.Om du känner dig orolig kan du alltid ringa 1177 och fråga om de halsbränna symptom som du upplever är anledning till ett akut besök hos doktorn.

Gravid

Hur tidigt i graviditeten kan du känna halsbrännan?

Mycket tidigt! Det kan nämligen vara så att gravid-hormonerna som utsöndras i kroppen bidrar till halsbränna. Men många upplever halsbränna under graviditet först när fostret blir lite större och börjar trycka mot magsäcken omkring den tredje graviditetsmånaden.

Vad hjälper mot halsbränna?

Vad hjälper mot halsbränna?

De 15 tipsen beskrivna här ovan hjälper mot halsbränna. Kort och gott handlar det om att förändra livsstilen, se över vad du äter och hur du äter, såväl som att ta hjälp av mat mot halsbränna. Hjälper inget av det finns receptbelagda mediciner som kan mildra besvären men än en gång lindrar det symptomen bara och inte orsaken.

Halsbränna på engelska

Vad kallas halsbränna på engelska?

På engelska heter halsbränna heart burn.

Bikarbonat halsbränna - huskur

Bikarbonat mot halsbränna – farligt eller bra?

Bikarbonat mot halsbränna kan fungera för att det är basiskt och därmed kan neutralisera magsaften. Halsbränna och bikarbonat kommer ofta upp på tapeten när det ska diskuteras huskurer och huruvida de är säkra eller inte.

Bikarbonat (natriumvätekarbonat) är ett salt som för många fungerar mot halsbränna. Men det är viktigt att inte överdriva användandet. Det allra bästa mot halsbränna är som sagt att du gör en förändring i din livsstil och kost som innebär att källan till de sura uppstötningarna försvinner.

Ifall du vill testa kan du blanda en halv tesked bikarbonat i 1-1,5 dl vatten och dricka upp det. Hjälper det inte kan du testa igen efter cirka 2 timmar. Än en gång kom ihåg att inte överdriva användandet!

Operation

Går det att operera bort halsbränna?

Ja, det finns kirurgi mot svår halsbränna. Det tar man till när omläggning av kost och övriga tips mot halsbränna inte fungerar. Kirurgi blir aktuellt om det är så att tillslutningen som finns mellan matstrupe och magsäck inte fungerar som den ska. Då kan ett ingrepp förstärka den. Det leder till att magsaften inte längre kan ta sig upp i matstrupen och då försvinner de sura uppstötningarna.

Banan

Kan du få halsbränna av banan?

Många undrar om just bananer kan ge halsbränna. På nätet cirkulerar det lite olika information om det. Sanningen är att du kan få halsbränna av i stort sett vad som helst. Om du äter för mycket och för snabbt kan syran i din mage stötas upp trots att det du åt är basiskt och bra mot halsbränna. Men om du äter på ett normalt sätt bör banan inte vara något som ger sura uppstötningar.

5 saker du inte visste

Sist men inte minst

Vi tänkte avrunda artikeln med fem intressanta fakta kring halsbränna och sura uppstötningar du antagligen inte kände till. Det är främst information vi ville få med men som inte riktigt passade in någonstans tidigare.

Diafragman

Diafragmabråck kan ge halsbränna

Diafragmabråck är när en del av magen trycks upp genom muskelväggen (diafragman). När den här väggen inte kan hålla delen av magen på plats blir det ett bråck. Och det här bråcket kan orsaka sura uppstötningar.

inte bara mat

Inte bara mat

Det är inte bara det du äter eller inte äter som kan ge halsbränna. Dina tankar kan också påverka hur matsmältningen fungerar. Många gånger är det stress som är den enda anledningen till att magsaften tar sig upp till matstrupen!

Hosta och hes

Du kan bli hes och börja hosta

Om du ofta har halsbränna kan det leda till att du blir hes och får ont i halsen. Dessutom kan tillståndet få dig att hosta ofta. För kvinnor efter födslar kan det här till och med innebära problem med inkontinens på grund av ständig rethosta.

Sova på vänster sida

Sova på vänstra sidan

Vi nämnde att du kan lindra halsbrännan genom att sova genom att hålla överkroppen lite högre upp. Det finns forskning som pekar på att det kan verka lindrande mot halsbränna att sova på vänster sida på natten.  Men vi hittade bara en studie på det som inte riktigt förklarade varför. Men det kanske kan vara värt att testa?

Din mun och dina tänder

Inte bra för tänderna

Halsbrännan kan verka irriterande i munnen och skada både tänder och tandkött. Magsyra kan skada i stort sett allt som den kommer i kontakt med. 

Om det är något du ska ta med dig av den här artikeln så är det att den absolut bästa medicinen mot halsbränna är att ta hand om dig själv. Den vanligaste anledningen till halsbränna är nämligen du själv. Som tur är så är du rustad med minst 15 enkla tips hur du kan förebygga och förhindra att du ens får halsbränna. Med andra ord inte bara lindra halsbränna utan undvika att få det! Retrouvez votre érection avec Viagra generique en ligne.

Du hittar mer här på hemsidan

Är du intresserad kring hälsa, välmående och hur vår kropp fungerar? Då borde du utforska våra artiklar. Klicka bara på kunskap och inspiration så hittar du en mängd artiklar att läsa!

Vill du fördjupa dina kunskaper kan en kurs eller utbildning på Axelsons vara något för dig. Axelsons har utbildat människor i naturlig läkning, hälsa, friskvård, massage och mycket mer sedan 1962. Vet du inte vart du ska börja kan vi rekommendera att du läser:

Eller varför inte läsa om någon av våra utbildningar direkt:

 


Referenser

 • https://www.britannica.com/science/human-digestive-system/Gastric-secretion
 • https://jdr.sagepub.com/content/84/11/1062.abstract
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853378/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28521699
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702398/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5989243/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5051319/
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1900/abstract
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/#R54
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30184159
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3238367/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4196415/