Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Händerna  är mina ögon

Enligt legenden lät de kinesiska kejsarna i gamla dagar endast blinda massörer behandla dem. I flera länder i Asien har massöryrket periodvis varit reserverat för blinda. I stora delar av Asien har blinda massörer än idag hög status och är mycket respekterade.

Tharakorn Phoominankul kallas Nat. Han arbetar på en klinik i Chiang Mai i norra Thailand som erbjuder traditionell Thaimassage av blinda massörer. Det är inte Nat som äger kliniken, men eftersom han talar mycket god engelska har han blivit något av klinikens ansikte utåt, och hans behandlingar har ett gott rykte. Han känner igen återkommande klienter på rösten så snart de sagt hej, och han är bra på att gissa människors ålder genom att känna på deras kroppsstruktur.
Många västerländska kroppsterapeuter i Chiang Mai kommer till honom för såväl behandling som undervisning. Ed Arnold är en av dem. Han har en gedigen samling utbildningar i bagaget och undervisar själv på Universitetssjukhuset i Chiang Mai. Han säger: Inte alla praktiserande massörer i Thailand har en massageutbildning. Ofta har klinikinnehavaren ett diplom, medan de anställdas utbildning kanske är minimal eller obefintlig. Men de blinda massörerna är alltid utbildade, och deras träning är dessutom ofta både längre och mer grundlig än de seende thaimassörernas. Det är en av anledningarna till att jag valt att vidareutbilda mig i de traditionella teknikerna hos Nat. Personligen upplever jag också att de blinda massörer jag möter ofta har en större taktil skicklighet. Ofta känner jag också en mycket stor empatisk förmåga hos dem – kanske på grund av deras förlust och de utmaningar som kommer med detta? Så jag kommer helt enkelt till Nat som lärling på grund av hans erfarenhet, hans utbildning, hans känslighet och hans stora hjärta. Dessutom är han ovanligt skicklig på att använda sin egen kropp effektivt och avspänt.

Nat berättar:

– Jag föddes seende, men blev blind vid tre års ålder. I min familj var vi mycket fattiga, jag var väldigt mager och blev blind på grund av näringsbrist och framför allt brist på protein, sa doktorn. Jag hade väldigt ont i ögonen ett tag, det minns jag, men jag minns ingenting av hur det var att se. Jag gick i en speciell grundskola för blinda barn, en statlig skola. Därefter fortsatte jag till gymnasiet och därefter till universitetet, i båda skolorna var jag den ende blinde eleven. Universitetet blev för tufft, studierna gick för snabbt och jag klarade inte min examen, så jag hoppade av. Men jag hade i alla fall lärt mig mycket bra engelska.
– Jag började jobba som telefonoperatör, men det var otroligt tråkigt och jag stannade bara i ett par månader. Därefter började jag sälja lotter på gatan – ett jobb som många blinda i Thailand ägnar sig åt. Naturligtvis var det också jättetråkigt, jag blev hemskt frustrerad av känslan att inte använda mig själv till något. Jag kommer faktiskt inte ihåg varifrån jag fick idén att utbilda mig i massage, men så snart tanken slog mig så visste jag att det var det jag ville!

Nat flyttade till Bangkok och gick en utbildning i traditionell Thaimassage på Foundation for the Blind. Undervisningen var gratis och man kunde få bo på skolan, men Nat valde att fortsätta bo för sig själv och sälja lotter parallellt, han ville ha sin egen inkomst.
– Det var en fantastisk upplevelse att gå på massageskolan. Alla var blinda – elever och lärare! Det var första gången i mitt vuxna liv som jag var tillsammans med en grupp av andra som hade det som jag, som kunde förstå vad det innebär att inte se. Det var väldigt stärkande att uppleva vad som är möjligt när man hjälper och stöttar varandra.
Läraren arbetade på oss och lät oss arbeta på honom, sedan fick vi öva på varandra. Vi gav hela tiden varandra feedback kring vad som kändes bra och flyttade varandras händer för att visa var det kändes bäst. Det är också så jag arbetar när jag lär ut massage idag, både till seende och blinda. Att ta emot feedback av många olika människor är essentiellt! Om bara jag ger feedback – ja, då blir de bra på att ge massage som jag tycker om. Men folk tycker om och behöver olika saker.

Pigg trots långa dagar

Nat är frånskild och ensam försörjare av sonen på 15 och dottern på 20 år, samt dotterns fyraåriga son. När familjen bröt upp flyttade Nat med barnen tillbaka till Chiang Mai, uppsökte Supattra-kliniken och fick en plats direkt. Där har han jobbat i 16 år. Han masserar ofta från 8 på morgonen till 9 på kvällen med bara en kort paus – fast det är lugnare från mars till oktober, när turisterna åkt hem. Ändå säger han att han inte har ont i kroppen.
– Jag älskar mitt jobb väldigt mycket. Då blir man inte trött. Efter min utbildning i Bangkok började jag ge behandlingar hemma hos kunder. Min granne hade svåra problem och mycket smärtor. Efter två behandlingar kom hon hem till mig glädjestrålande och sa att `det här måste du fortsätta med, det är så bra, jag är botad från mina krämpor!´. Då visste jag att jag valt rätt, att jag hittat min väg i livet.

Det är en gåva att kunna hjälpa andra

Hela högsäsongen har jag otroligt mycket att göra. Västerlänningar är bättre på att gå till kroppsterapi i förebyggande syfte, de väntar inte tills de är fullständigt nerbrutna. Det gör ofta thailändare, tyvärr. Det är klart att jag vill vila ibland, men så kommer någon som behöver hjälp som ska flyga hem i morgon och då är det ju bara att jobba. Jag vill hjälpa människor. Det är en gåva att kunna hjälpa andra och den vill jag använda. Jag har också engagerat mig i en organisation som ska starta ett äldreboende för blinda, i ett stort hus ute på landet där vi kan hjälpa varandra. Det är för allas skull men också för min egen – jag vill ha någonstans att ta vägen när jag blir gammal!
På frågan om blinda massörer är skickligare än seende, skrattar Nat.
– Det beror på personen! Visst har blinda människor mer uppmärksamhet i händerna, det måste den vars ögon inte fungerar. Men du måste ändå ha fysiska förutsättningar för att jobba, och du måste ha en fallenhet antingen du är blind eller seende.

 Ska du besöka Chiang Mai?

Prova Nats massage på Supattra Massage by the blind, MoonMuang Road, Soi 9. Chiang Mai är på det hela taget en intressant stad för kroppsterapeuter!
Nat_gatupratare