Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yoga, hudvård och gröna juicer hjälpte Karin Björkegren Jones genom cancern

”Huden tar mycket stryk när vi går igenom cancerbehandlingar. För mig var det oerhört läkande att ta hand om den”, berättar Karin. ”Att smörja, smeka och älska de delar som gjorde ont och var svåra att älska, som alla operationsärr och den strålskadade huden”.

Karin Björkegren Jones bok ”Frisk och strålande hy på naturlig väg” är en livsbejakande bok fylld med vackra bilder och inspirerande tips och råd. Samtidigt konfronteras man redan på första sidan med livets hårda verklighet. Karin skrev boken när hon var under behandling för bröstcancer. Just denna dualitet blir jag nyfiken på.

Karin, hur kunde du skriva en bok som utstrålar så mycket livsglädje, samtidigt som du genomgick cancerbehandling?

– Kanske just därför. Kanske för att när man drabbas av en dödlig sjukdom så förstår man hur kär man är i livet. Samtidigt hamnar man i händerna på vården. Folk klämmer och sticker sprutor i en. Man beordras att klä av sig inför okända människor. Jag var i deras händer och det skapade en ganska obehaglig känsla i mig själv. Det gjorde att jag ville återfå kärleken till min kropp, min privata kropp. Jag ville också hjälpa min kropp att må så bra som möjligt, trots tillvaron och trots alla överjävliga behandlingar. Genom att kontrollera vad jag åt, hur jag tog hand om mig själv och att jag yogade kunde jag ha kontroll i en situation som var bortom min kontroll säger Karin.

Vad var det som fick dig att skriva om just huden?

– Huden är vårt största organ. Det är lätt att vi glömmer det. Huden tar också mycket stryk när vi går igenom tuffa cancerbehandlingar. För mig var det så oerhört läkande att ta hand om den. Att smörja, smeka och älska de delar som gjorde ont och var svåra att älska, som alla ärr efter operationerna eller den strålskadade huden. För mig var det en kärleksförklaring att ta hand om den här trötta och utsatta kroppen. Jag blev också väldigt noga med vad jag smörjde in den med.

Är du intresserad av hudvård eller SPA behandlingar? Då kan du läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning. Den gemensamma nämnaren för alla våra utbildningar och kurser är vårt stora intresse för helheten och att hälsa och välmående kommer inifrån och ut!

Det är lätt att tänka på att ta hand om sin hud som något ytligt. Men du förmedlar en helt annan känsla.

– Ja, jag tycker inte att det är ytligt att ta hand om sig själv, att vara rädd om sig själv. Jag har tänkt på att många kvinnor slår in sin hudkräm, liksom bestraffande. Vad sänder man för signaler till sig själv då? En del säger att de inte har tid. Men det tar inte så mycket längre tid att smörja in sig och smeka och samtidigt älska det man smörjer in. Det i sig själv är läkande. I boken delar Karin och andra kvinnor med sig av enkla tips på naturlig hudvård. Vi får lära oss att smörja in oss med kokosolja, använda rödbeta som rouge och göra vår egen bikarbonat-scrub. Att Karin har funnit att det är viktigt att rensa badrumsskåpet från kemikalier står klart. Men det går mycket djupare än så. ”Visst kan man förbättra huden från utsidan, men den långsiktiga effekten måste ske från insidan” skriver Karin i boken.

Juica grönt och yoga

Karin förklarar på ett enkelt sätt hur en mage i harmoni påverkar hudens lyster. Då blir det ett naturligt steg i ens hudvård att tänka på vad man stoppar i sig. Karin förespråkar mycket råa grönsaker, helst så gröna som möjligt och gärna i juiceform. Hon har till och med skrivit ytterligare en bok som handlar om just detta, ”21 dagar till ett lättare och friskare liv”. Ett annat tema som genomsyrar hela boken, ja faktiskt båda böckerna, är yogans stärkande, helande effekter. Karin är yogalärare och delar i boken med sig av yogaövningar som kan motverka rynkor, stärka matsmältningen och öka blodgenomströmningen.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Vad betydde just kosten och yogan för dig i din läkandeprocess?

– För mig blev det väldigt viktigt att tänka på allt jag stoppade i mig. Det blev också väldigt tydligt att det gjorde skillnad. För mig är att juica grönt det bästa jag gjort. Allt det här gröna gör mig glad och gör min kropp stark. Om jag skulle tipsa folk som går igenom en cancerbehandling om något, så är det att hålla igen med sockret, skippa gluten och kött, och börja yoga och juica grönt. Yogan var ivsviktig. Den blev som ett ankare som jag kunde hålla fast i när det stormade, såväl inuti i mig som utanför. Med yogaandningen kunde jag andas mig igenom ångest och oro. Yogan gav mig fokus och andningen syresatte blodet och gjorde att jag mådde bättre än jag tror jag hade gjort om jag inte hade yogat. Dessutom slapp jag ta medicinen mot illamående som man får utskriven när man går på cellgifter. Alla mediciner har någon form av biverkning och genom att inte behöva ta dem, slapp jag de biverkningar som de tabletterna i sig gav.

Du verkar ha tagit det bästa från komplementärmedicinen och det bästa från skolmedicinen utan konflikt. Hur tänker du omkring detta?

– Det heter ju komplementär medicin och det betyder ju just komplement. Jag tror och hoppas på att vi kommer få se mer sådant på våra sjukhus. Den svenska sjukvården är toppen, men tyvärr är många inom sjukvården inte upplysta eller bryr sig om själva helheten. Det finns inte heller tid till att bry sig på samma sätt som jag kan uppleva att man bryr sig inom alternativmedicinen. När jag frågade läkarna om jag skulle ändra något i min kost inför cellgiftsbehandlingen svarade de bara ”Ät du som vanligt”. Utan att ens fråga hur jag äter! Det tycker jag är tråkigt och faktiskt gammeldags. Idag vet vi att kosten är viktig. Att det är bra om cancerpatienter drar ner på socker, gluten, mjölkprodukter och kött. Vi borde bli uppmanade att äta mer grönt. Att träna, gärna yoga eftersom yogaandning är bra som cancerrehabilitering. Jag skulle gärna se att vi införde någon form av BOT-avdrag för oss som vill kombinera vår sjukvård med alternativa metoder.

Inspirerat tusentals

Karins sätt att leva och ta itu med sin sjukdom har genom hennes blogg ”Yoga, mat och meningen med livet” inspirerat tusentals människor, såväl sjuka som friska. Själv dammar jag av min juicepress och stoppar i gurka och sallad. Jag flyttar in kokosoljan till badrummet och börjar göra ansikts­yoga. Men det som sätter djupast spår i mitt medvetande är några ord från Julie, en av de kvinnor Karin låter komma till tals i sin bok. Hon säger ”Min indonesiska mamma förde vidare att vi kvinnor är gudinnor. När jag var liten trodde jag att skönhetsritualer var en del av en gudinnas livsstil.” Om det är något denna bok har väckt i mig, så är det just inspirationen till att ära och älska mig själv och min kropp, varje dag, inifrån och ut, som den gudinna jag är.

Kort om Karin Björkegren Jones:

 • Ålder: 50
 • Familj: Dottern Mira, 23, Maken Ray, 47 och bonussonen Ray, 12 år
 • Yrke: författare och yogalärare
 • Bor: Stockholm och Björkö
 • Aktuell med: 21 dagar till ett lättare och friskare liv, Semic 2015.

 

Bok_KarinBJ

Tävla om att vinna Karin Björkegren Jones bok ” Frisk och strålande hy på naturlig väg” här.

2 Kommentarer
 1. Christina Holgersson
  Christina Holgersson says:

  En starkt positiv insikt från en stark och karismatisk kvinna. Att med mod och styrka, utmana dagens vård samhälle. Hon ger mig inspiration och positiv anda att tro på sin verklighet med kropp & själ.Boken skulle ge mig det verktyg att ledas in i en ny sann insikt som passar mig.♡♡♡

 2. tommy andersson
  tommy andersson says:

  vilken kvinna stark målmedveten karisma och en positiv inställning till denna mardrömsamöba som cancer i alla dess former ändå är och det här med cellgifter och strålningar med alla dess biverkningar som oftast leder till att förlänga livet något eller några år, och där läkarna i princip är utlämnade till dessa enda och påfrestande behandlingar måste känna sig otillräckliga.
  Hur som haver så är denna djävulens sjukdom både vanlig och global och skördar liv varje dag varje timma och varje minut i världen och trots jättesatsningar med biljonbelopp världen över så har det inte kommit till några större resultat ännu.
  Nu är det så att min bästa vän gick bort i cancer det tog tre månader då den var spridd och där ingenting kunde göras, det gjorde mig ledsen förbannad och så otillräcklig man någonsin skulle kunna bli.
  En annan nära vän i Skåne hade samma typ av cancer också spridd och han tog egna initiativ och sökte på nätet och fann en besynnerlig alternativ väg, och hör och häpna han är och fick bort alltihop under bara fyra månader men med uppföljning och kontroll hos sin svenska läkare.
  ska inte bli långdragen men för alla er som har denna hemska och fruktansvärda sjukdom rekommenderar jag att gå in på följande webb på internet ricksimpsonmedicalhempoil alltså olja från mariuanaplantor och ni får fakta kring denna alternativa och direktverkande olja som även kurerar flera svåra sjukdomar och det utan några biverkningar och med resultat, ok ni får bilda eran egen uppfattning i saken, då detta inte är acepterat i Sverige och hos läkemedelsjättarna som gör mång mång miljarder på folks olycka och som har lyckats med cellgifter och förlänger livet 2-5 år och det på de senaste 40 åren ok jag slutar där, men gå in och läs om denna dunderolja och dess effekt och från mitt hjärta lycka till alla ni som drabbats av denna svulst och lever i denna verklighet med allt vad det innebär och till sist ett stort tack till denna kvinna som växlat upp och är positiv och hittat en fantastisk sida av livet och sig själv, och visat att det negativa går att övervinna och bli positivt under tidens gång ok tack för mig jag är luttrad har upplevt och varit nära detta sedan 60-talet både i hemmet och på andra nära håll ok stopp där ha en bra dag var dag tankar kramar till alla ni som kämpar och som lever i nuet Med vänlig hälsning Tommy!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.