Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Idag är det livsfarligt att vara helt normal!

Lever du som de flesta andra och vilar i trygg förvissning om att det är tillräckligt sunt? Akta dig – i stort sett allt vi upplever som normalt, riktningsvisande, sexigt och nödvändigt idag är livsfarligt!

 

Att vakna av väckarklocka på morgonen? Skitfarligt! Du kan bli överviktig och få depression. Stressa iväg för att hinna få ungarna till skolan och komma i tid till jobbet? Inte sunt. Sitta ner hela förmiddagen på jobbet? Nu börjar vi komma över i den riktigt allvarliga kategorin, det är sånt man dör av. Eller kanske bullrig, stressig eller socialt dysfunktionell arbetsplats? Farligt, farligt, aj aj aj.

Dagens lunch? Visst, salladsbuffé ingår, men förutom såsen och köttet bjuds det på vetebröd av det vitaste slaget och efteråt kaffe med vitt socker. Tar det inte livet av oss med en gång, så gör det på sikt. Den dödsbringande godisskålen på jobbet är också svår att låta bli när den står framme. Bilköerna på morgonen och eftermiddagen är ett lämmeltåg rakt utför fördärvets brant för alla dem som återigen gick miste om ett tillfälle till gratis motion.

Plastprylar i hemmet? Aj! Ungarnas blöjor? Skitfarliga, jag skojar inte, det kommer i januarinumret! Behå? Farligt, speciellt med bygel! Högklackat? Skadligt! Smink, krämer, parfymer? Inte särskilt bra, om det inte är naturkosmetik. Rakning av intima områden i kombination med syntetiska underkläder eller stringtrosor är inte heller speciellt hälsosamt, liksom rakade armhålor med deodorant i. Rena cancerfällan! Slipsens eventuella livsfarlighet vet jag inget om, det har jag inte läst några studier omkring. Det kommer kanske, håll ögonen öppna.

Sitta uppe till tre och se på TV? Kanske till och med våldsfilm? Farligt. Mobiltelefon i fickan hela dagen? Farligt. Bor du i en storstad, bor du i radonhus, äter du icke-ekologiska bananer, lättmargarin och gmo-majs? Värsta äventyrssporten, utan fallskärm!

Det värsta är, vänner, att jag skojar verkligen inte! Alla dessa saker och fler, som många tar för fullständigt givet och de allra flesta inte lyfter ett ögonbryn åt, har konsekvenser. Våra kroppar, våra nervsystem och vårt samspel med omgivningarna är utformat under miljontals år då alla dessa påverkansmoment inte fanns.

Ändå har våra konstgjorda sätt att leva kommit att etablera sig så fort och så stabilt att det mer ursprungliga och ofta mer hälsosamma, är det som blir betraktat som udda eller underligt. Bara vid ett så enkelt mönsterbrott som att tacka nej till farmors sockerbullar kanske det redan blir liv i luckan!

Den som väljer att avstå från de kulturella mönstren och gå sin egen väg i hälsans tecken kan lätt bli misstänkliggjord på olika sätt. Otacksam, högfärdig, fanatisk, konspirationsteoretiker, tråkig, nykterist, osexig, hurtbulle, anorektisk? Den som luktar svett blir lätt en social paria, liksom den som inte vill följa med ut på lunch för att det inte finns något glutenfritt alternativ eller den som inte har någon mobiltelefon, som inte vill vistas för länge i lysrörsljus och den vars ungar får kissa fritt.

Jag skojar fortfarande inte, men naturligtvis överdriver jag. Visst finns det sammanhang och sällskap där det finns full acceptans för varierande val. Samtidigt vet alla som försökt hålla sig rökfria, alkoholfria, sockerfria eller bara allmänt sunda, att det sociala trycket kan kännas stort. Även om ingen kommenterar eller hånar, så märker den som har en sund strävan snart att de mindre sunda alternativen ofta finns lättare tillgängliga.

Ju mer medvetna vi blir om alla normalitetens dolda faror, desto mer upptäcker vi hur mycket vanligare det är med grillbarer och cigarettkiosker än med rawfoodrestauranger och snygga behåar utan bygel. Och hur mycket vanligare det är att sträva efter att vara snygg än efter att vara frisk.

Den som vill leva optimalt sunt måste ofta vara beredd på att sticka ut en smula. Visst kan man överleva ett helt normalt liv, det gör de allra flesta. Ett visst mått av hälsointresse kan som vi vet också gå an innanför det kollektiva medvetandets ramar. Men du som ser längre och vågar söka fysisk och mental hälsa bortom dessa ramar – jag hoppas vi kan spränga dem tillsammans!

 

Krönikör Sandra Grundstoff, chefredaktör för FriskvårdsMagasinet och huvudlärare på Axelsons Yogalärarutbildning.
Mer av Sandra – www.naturewise.dk

 

_MG_3130 - Copy