Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ingefära – Allt du behöver veta

Ingefära

Det finns många fördelar med att få i sig ingefära. I den här artikeln kan du läsa mer om den till utseendet lustiga roten som har en mängd hälsosamma egenskaper.

Ingefära är växt som har använts länge för sina läkande egenskapers skull. Det är en växt som har använts flitigt inom traditionell kinesisk och indisk medicin under många hundra år och här hemma i Sverige är det vanligt att huskurer mot förkylning, illamående och smärta inkluderar ingefära.

Följ med när vi tar en titt på denna fenomenala medicinväxt för att se hur du kan dra nytta av den på ett enkelt sätt i vardagen.

Vad är ingefära

Vad är ingefära?

Ingefära är en ört som tillhör familjen ingefärsväxter. Du känner säkert igen ingefäran som en rot som till utseendet är ganska lik gurkmeja. Men tillskillnad från gurkmejan är den betydligt större och har ett ett brunt tunt skal och en karakteristisk gul insida. En annan skillnad är att den har en mycket stark och specifik smak och doft. Som krydda används den för allt från asiatiska maträtter till svenska pepparkakor.

Axelsons Utbildning Kostrådgivare Online - Ingefära

I ingefäran finns det flera olika beståndsdelar som bidrar till den starka smaken och doften. Det finns bland annat hartssyror och eteriska oljor. Den specifika smaken som vi alla kommit att älska kommer från ämnet gingerol. När ingefäran har undersökts har man funnit flera olika typer av gingeroler i den. Men förutom det finns det en rad andra ämnen som är bra för oss.

Några nyttiga ämnen i ingefäran:

 • C vitamin
 • Järn
 • Kalcium
 • Kalium
 • Natrium
 • Magnesium
 • Fosfor

Vad är ingefära bra för

Vad är ingefära bra för?

Varför är ingefära nyttigt? Det är en viktig fråga att ställa och få svar på innan du börjar äta den. Som med allt annat så blir det lättare att få i sig ingefäran om du förstår varför den är bra för dig. Listan med nyttiga ämnen som finns i roten är imponerande och också en anledning till att den används för allt från ingefära te till maträtter som smakar gott samtidigt som de kan göra hälsan gott.

När vi ser på vad ingefära är bra för blir det tydligt att det rör sig om två huvudsakliga områden:

Matlagning ingefära

1. Matlagning

I köket är ingefäran en bästa vän när vi vill få lite starkare och uppfriskande smak. Det är roten som används när vi lagar mat och den kan användas till många olika saker. Både roten och bladen används världen över för nyttiga och goda maträtter. Bladen kan också användas för matlagning men det är inte lika vanligt i Sverige.

Med ingefära kan du laga:

 • Grytor – Lite malen ingefära i en gryta ger en spännande smakupplevelse! En kycklinggryta med kokosmjölk och ingefära tar dig till Thailand och Indien utan att dfu behöver köpa några flygbiljetter.
 • Soppor – Morotsoppa med ingefära är en höjdare och det går faktiskt att tillsätta ingefäran i många olika typer av grönsakssoppor. Det passar särskilt bra på vintern då den starka smaken bidrar till den varma känslan soppan ger.
 • Sushitillbehör – Det är många som tycker om att tugga på lite inlagd ingefära, gari, mellan sushibitarna för att få en ren smak i munnen igen. Picklad ingefära kan användas till annat än sushi förstås!
 • Godis – Kanderad ingefära är mycket vanlig i Asien men också väldigt omtyckt i Sverige som godis. Ingefära godis är ett bra tilltag när du vill hjälpa barn som lätt blir åksjuka och som inte ens vet om att godiset är åksjuke medicinen.
 • Sylt – Syltad ingefära är supergott med glass och till bakverk.
 • Ingefärsshot – att göra shots av ingefära är enkelt, nyttigt och gott! Läs mer om ingefärsshot här.  

Ingefära huskurer

2. Ingefära huskurer

Det spelar ingen roll om du har ont i magen eller har blivit snuvig. Du kan använda ingefära mot förkylning såväl som mot åksjuka. Ingefära mot illamående är en välkänd huskur som många har testat och går i god för. Det kan till exempel hjälpa att äta en liten bit ingefära innan resan och sedan dricka lite ingefärsvatten under turen för att slippa bli åksjuk. Det är enkelt, billigt och naturligt sätt att testa och se om det fungerar för dig.

Andra huskurer som inkluderar ingefära kan fungera mot:

 • Ryggont – Det går att göra omslag med ingefära som läggs mot ryggen. Det finns faktiskt studier som visar att ingefära kan verka smärtmildrande.
 • Hosta och halsont – Ingefära shots och ingefära te kan drickas för att lindra hosta och halsont. Testa lite ingefärate med honung nästa gång du hostar.
 • Svagt immunförsvar – En kombination av gurkmeja och ingefära kan fungera som en boost för immunförsvaret.
 • Dålig mage – Om du är hård i magen eller vill förbättra matsmältningsprocessen av andra skäl kan te med ingefära vara en lösning.
 • Stress – Om du dricker ingefära smoothie, ingefära shot eller kanske ingefära vatten kan det ge en varm och avslappnande känsla som kan mildra stress.

Vill du lära dig mer om vilka fördelar det finns med ingefära får du inte heller missa vår artikel som handlar om ingefärsshot! Där kan du läsa mer om hur ingefära kan:

 • Lugna magen
 • Sätta igång ämnesomsättningen
 • Hjälpa mot illamående
 • Stärka immunförsvaret
 • Bekämpa infektioner
 • Agera som en antioxidant
 • Sänka blodsockernivåerna
 • Hjälpa blodcirkulationen

Förutom det hittar du 15 olika, nyttiga ingefärsshot recept du kan göra hemma men du kan även läsa om potentiella nackdelar.

Ingefära och forskning

Ingefära och forskning

Huskurer är en sak men det finns även en hel del vetenskapliga studier kring vad ingefära är bra för. Låt oss ta en närmare titt på dessa för att bättre förstå ingefäran och varför den används så länge som en folkmedicin.

Ingefära cancer

Ingefära och cancer

Det har utförts olika studier på ingefära som ett alternativt sätt att bekämpa cancer. Det har till exempel upptäckts att ingefärans ingredienser gingerol, shogaol och paradol är ämnen som kan fungera förebyggande mot olika cancertyper.

En studie gjord på personer som bedömdes vara i en normal riskgrupp visade till exempel att 2 gram ingefäraextrakt minskade inflammations indikationerna i tarmarna, något som kan ha en positiv effekt för att förhindra tarmcancer.  Däremot visade en uppföljning på en högriskgrupp ingen liknande effekt.

Andra studier har visat en positiv inverkan på cancer i bukspottkörteln , cancer I levern och även bröstcancer  samt äggstockscancer. Men sanningen är den att det saknas underlag för att utropa ingefära som en mirakelkur mot cancer och fler studier behövs.

Ingefära inflammation

Ingefära och inflammation

Något som vi med större säkerhet kan påvisa i dagsläget är att ingefäran har antiinflammatoriska egenskaper. Den är ett mycket bra val när du vill få i dig antiinflammatorisk mat. Dessutom är örten en källa till antioxidanter vilket också anses vara mycket bra för immunförsvaret.

Huvudvärk ingefära

Vid huvudvärk och migrän

Rå ingefära kan fungera mot svår huvudvärk och migrän. När du känner att migrän är på gång bör du genast få i dig den råa ingefäran. Det kan också vara bra för dig som i samband med migrän upplever illamående. Tugga på en bit ingefära eller drick ett starkt ingefärste för att mota värken i dörren! Det kanske låter som hokus pokus men enligt denna studie fungerar det lika bra som migräntabletter med sumatriptan i.  Helt klart värt ett försök om du gillar naturliga sätt att läka dig med.

Ingefära gravid

Ingefära när du är gravid

Ingefära för gravid som mår illa kan också fungera bra. Detta eftersom ingefäran fungerar även vid illamående på grund av graviditet. Det finns dock varningar för att dricka för mycket ingefära under din graviditet. I Kanada ger man till exempel rekommendationen att inte dricka mer än tre koppar ingefära te per dag under graviditeten.

Ingefära är bra för hjärtat

Bra för ditt hjärta

Det är ganska vedertaget att ingefäran kan öka blodflödet i kroppen. Det kan vara mycket bra för din hjärthälsa.  Om du lider risk för högt blodtryck eller redan nu lider av detta kan det vara något att beakta. Det sägs nämligen att ingefäran på grund av detta kan verka förebyggande mot stroke och andra hjärtsjukdomar genom att sänka blodtrycket.

Träningsvärk och ingefära

Mot träningsvärk

Det finns också studier som har visat att tillskott av ingefära kan fungera mot träningsvärk. Det kan vara så att ett regelbundet intag av kosttillskott med ingefära kan dra ner på den värk du känner efter intensiv träning så pass att du märker skillnaden. Idrottar du ofta och mycket kan det här vara något att testa.

Ingefära mensvärk

Vid mensvärk

Studier har också visat att ingefäran kan lindra menssmärtor. I en studie som presenterats i Journal of Pakistan Medical Association visade det sig att 83 procent av kvinnor som fick kapslar med ingefära upplevde smärtlindring av detta. Värt att notera är att i samma studie var det 47 procent av kvinnorna som fick placebopiller som också upplevde smärtlindring. Det kan med andra ord vara värt att testa om det fungerar för dig!

Förbränning

För att öka förbränningen

Ingefäran kan ha en stimulerande effekt på din kropps förbränning.  På grund av detta anses denna rot vara ett bra inslag för dig som försöker gå ner i vikt. Tillsätt lite ingefära i vattnet du dricker på morgonen för att se skillnad på vågen! Du kan öka förbränningen men det här måste förstå gå hand i hand med andra viktiga förändringar som mer träning och en bättre kost.

Ingefära kosttillskott

Färsk ingefära, pulver eller ingefära tabletter

Ska du äta färsk ingefära eller välja ett kosttillskott med torkad och mald ingefära? Det här beror helt på vad du ska använda den till. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Du kan se till att ha färsk ingefära hemma och det går också bra att frysa ingefära om du inte hinner använda hela roten innan den börjar se lite trött ut.

Tänk på att ingefärspulver är koncentrerat. 0,5 gram ingefärspulver, omkring ett kryddmått, motsvarar 4 gram färsk ingefära. 4 gram färsk ingefära är cirka 1 cm tjock skiva från den färska roten.

Ingefära biverkningar

Finns det ingefära biverkningar?

Du ska inte överdriva ditt intag av ingefära. Ingefära kan vara farligt för levern på så vis att du kan överanstränga levern om den måste jobba hårt med oljorna som finns i roten och det finns personer som inte bör få i sig ingefära.

Låt bli ingefära om du:

 • Lider av blödarsjuka. Höga doser av ingefära kan ge biverkningar i form av blödningar. Dessutom kan det här påverka hur blodtrycksmedicinering fungerar.
 • Har en gallstenssjukdom.
 • Tar Waran medicinen. Det finns de som menar att ingefäran kan motverka den blodtunnande effekten som medicinen ger.
 • Har problem med halsbränna. Samtidigt som det kan vara bra att äta ingefära mot magproblem kan det också bli mer halsbränna om du överdriver intaget.
 • Är underviktigt. Eftersom ingefäran är bra för förbränning är det knappast något du vill överdriva med om du vill gå upp i vikt.

Tänk även på att inte överkonsumera ingefära om du är gravid!

Hur mycket ingefära

Hur mycket ingefära är säkert att äta?

Rekommendationen är att inte äta mer än 4 gram ingefära per dag. Om du är gravid kanske du vill minska på detta och äta “normala mängder”.  Tänk på att du får i dig mer ingefära om du både tar kosttillskott med ingefära och äter den i din mat.

Även om det inte kan anses vara farligt att vid något tillfälle få i sig för mycket ingefära (så länge du inte lider av någon sjukdom som påverkas) är det bra att veta om att det faktiskt kan finnas negativa följder av en för stor konsumtion. Det är ju onödigt att uppleva problem med halsbränna eller känna oro då du inser att det blev lite för mycket av den goda hälsoörten.

Enkla recept

Enkla ingefära recept

Om du vill börja äta mer av ingefäran kan du dra nytta av några enkla ingefära recept. Börja med att dricka te med ingefära.

Ingefära te

Du kan köpa färdiga påsar eller helt enkelt hälla ingefära pulver eller skivad ingefära i din tekopp med vanligt te. Blanda med citron och honung för en underbar smak. Det går att koka ingefära direkt i en gryta eller hälla kokhett vatten på den för att få te med ingefära.

Är det varmt ute kanske du inte är super sugen på en het kopp te. Skiva lite ingefära och ha i bordsvattnet istället!

Syltad ingefära

Gör sylt av ingefära och servera den på scones eller med glassen. Det är inte svårt att sylta ingefära. Du behöver bara koka ingefäran i vatten under cirka en timmes tid så att den blir mjuk. Därefter kan du tillsätta den i ett sockerlag som du kan krydda med kanel och kryddnejlika för mer värme.

Förvara ingefära sylt i väl förslutna burkar. Det går bra att ha ingefära sylten i kylen där den kan hålla sig fräsch i många månader. Njut av den dagligen för den goda smaken och de fina hälsoeffekterna. Perfekt när du vill ha ingefära för förkylning och gärna vill kombinera naturmedicinen med lite söt smak.

Ingefära gurkmeja shot recept

Kombinera de två hälso-bomberna ingefära och gurkmeja i härliga shots som är enkla att göra. För att få ingefära gurkmeja shot behöver du 50 gram riven gurkmeja eller gurkmejapulver och dubbelt så mycket ingefära. Recept på 15 olika ingefärashot hittar du här. v

Soppa med ingefära

Gör din favoritsoppa och riv i en bit ingefära. Missa inte att pressa i lite citron också. Citronen fungerar mycket bra ihop med ingefärans smak. Inte bara i te!

Ingefära används flitigt av oss och i och med att det asiatiskaköket fått en större spridning i vår del av världen har många av oss upptäckt den goda smaken som ingefära ger till en mängd olika maträtter. Men förutom det finns det en mängd olika hälsofördelar med roten. Om du tyckte om den här artikeln får du inte missa vår artikel om gurkmeja, en annan liten rot som även den är otroligt bra för dig!


Referenser

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5343986/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23657930/
 • https://news.uga.edu/uga-researchers-find-daily-ginger-consumption-eases-muscle-pain/
 • ttps://academic.oup.com/painmedicine/article/16/12/2243/2460294
 • https://jpma.org.pk/article-details/3925
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
 • https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/ingefara-nar-man-ar-gravid/#:~:text=Hej%2C,en%20%C3%B6kad%20sammandragning%20av%20livmodermuskulaturen.
 • https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/11/1929.long
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4208969
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427290
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369959
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641128
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527238
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759390/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28336112