Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ingefärsshot – 15 enkla recept alla kan göra

Axelsons.se allt om ingefärashots

Ingefärsshot är ett bra sätt att stärka kroppen på. Därför har vi samlat 15 olika ingefära shot recept som alla kan göra. Det finns många fördelar med att få med ingefära i din kost. Ingefärashots är ett enkelt sätt för dig att få i dig den goda roten. Visste du att ingefäran bland annat kan hjälpa din mage, stärka immunförsvaret och bekämpa inflammation?

Tips: Spara ner ditt favorit recept direkt i mobilen eller datorn! 

Early bird

9 Fördelar med Ingefärsshot

Det finns många anledningar till varför råa ingefärsshot är bra för dig. Här nedan har vi listat våra nio favoriter till varför du borde testa några av våra recept.

Ingefärsshot - Infographic 9 fördelar med ingefära shots - Axelsons

1. Lugnar magen 

Ingefära är ett fantastiskt naturläkemedel som hjälper dig att lugna din mage. Har du en orolig, uppblåst eller förstoppad mage? Då borde du testa en ingefära shot. Det är nämligen så att ingefäran lugnar din mage och kan samtidigt hjälpa dig med matsmältningen.

2. Sätter igång ämnesomsättningen

Genom att få med mer ingefära i din diet kan du hjälpa din mage med ämnesomsättningen. Det betyder att du bland annat lättare kan gå ner i vikt. Ingefäran hjälper din mage att producera mer magsyra som gör att du smälter maten mer effektivt. Kort sagt är en ingefära shot perfekt för att öka din förbränning!

3. Kan hjälpa mot illamående

Vi håller oss kvar i magen då ingefära genom bland annat en ingefärsshot kan hjälpa dig som är illamående. Perfekt ifall du är gravid – kom bara ihåg att få i dig färsk ingefära och inga tillskott! Faktum är att vissa studier visar att ingefära är minst lika effektivt som vissa receptbelagda läkemedel mot illamående. Cancer patienter som går på en kemoterapi behandling, cytostatikabehandling eller är efter en operation har också upplevt minskat illamående när de ätit ingefära.

4. Stärker immunförsvaret

Många av oss är upptagna och stressade något som tär på vårt immunförsvar. Ett bra sätt för dig att stärka immunförsvaret naturligt är att få med rå ingefära i din kost. Enligt flera studier har ingefära har visat sig aktivera immunförsvaret. Undvik din nästa förkylning med en ingefärsshot idag!

Onlineutbildning kost

5. Bekämpar infektioner

Ingefära har länge använts som naturläkemedel på grund av dess antibakteriella egenskaper.  Förutom att stärka immunförsvaret kan ingefära bekämpa infektioner du har i kroppen. Dess förmåga att bekämpa bakterier bekräftades bland annat i en studie gjord 2011 där färsk ingefära tillsammans med vitlök användes för att bekämpa infektioner.

6. Bekämpar inflammation

Har du någonsin ätit Ingefära när du har ont i halsen? Det är nämligen så att ingefära bekämpar inflammation. Bland annat kan ingefära hjälpa mot halsont just på grund av dess antiinflammatoriska egenskaperMånga studier har visat att ingefära är full med nyttiga ämnen som både är antiinflammatoriska och innehåller antioxidanter.

Läs mer om en kost som kan hjälpa mot inflammationer här: antiinflammatorisk kost.

7. Antioxidant

Inte nog med att ingefära innehåller antioxidanter den är fylld med kraftfulla antioxidanter. Så vill du hjälpa kroppen slåss mot fria radikaler kan du göra det med en ingefära shot. Dessutom kan ingefäran hjälpa ditt lymfsystem att fungera bättre. Den är visserligen inte lika effektiv som en lymfmassage men kan vid regelbunden användning hjälpa dig i alla fall!

8. Minskar blodsockret

Toppar och dalar i ditt blodsocker kan orsaka känslor av oro, ohälsosamma begär, trötthet, förvirring och  yrsel. Ett bra sätt att minska och reglera blodsockret är just med färsk ingefära. Speciellt om du är diabetiker kan en ingefärsshot hjälpa dig med ditt blodsocker.

9. Hjälper blodcirkulationen

Ingefära har blodförtunnande effekter vilket likt aspirin kan hjälpa blodcirkulationen. Det i sin tur kan hjälpa förhindra strokes (hjärnblödningar). Var bara försiktig om du går på blodförtunnande medicin!

Ingefärsshot - nackdelar med ingefära shots

Nackdelar med Ingefärsshot

Det är inget snack om att fördelarna med ingefära och ingefärsshot överväger nackdelarna. Men det är värt att nämna de nackdelarna som finns. Även om ingefära kan lugna magen kan det på vissa ha motsatt effekt. Konsekvenserna är inte jätte allvarliga men det kan leda till en orolig mage och obehag.

Går du på blodförtunnande medicin kan det också vara bra att rådfråga en läkare innan du börjar att äta ingefära.

Diabetiker kan ha stor nytta av ingefärans  positiva effekter på blodsocker. Det kan vara klokt att vara försiktig och uppmärksam när du får i dig ingefära och ingefära shots.

Det börjar bli dags att titta på lite ingefärsshot recept. Innan vi gör det tänkte vi tipsa om vad vi kan göra med det som blir över av våra ingefära shots.

Innan vi sätter igång – Vad gör man med sumpen?

Vi hatar att slänga mat. Det är både dåligt för miljön, din plånbok och med tanke på hur många på jorden som inte har tillgång till mat gör det även ont i hjärtat att slänga mat. Sumpen till våra Ingefärsshots kan vi använda för att göra lemonad på. Oavsett vilket ingefära shot recept du väljer kan du använda det som blir över till att göra super god och nyttig dricka med.

 • Börja med sumpen som blir över från din shot
 • Tillsätt 1- 2 liter vatten (mer om du vill ha lite svagare dricka eller har mycket sump)
 • Skala och pressa en citron eller lime (Släng i skalet och glöm inte skalet från din ingefärashot också)
 • Ta en kruka med mynta
 • Smaksätt med honung
 • Vill du ha lite hetta ta med lite chili

Vill du testa något annat kan du blanda valfritt med andra frukter eller bär. Varför inte testa med hallon, jordgubbar eller kiwi?

3 sätt att göra ingefära shots på 3 Olika sätt att göra en ingefära shot på

Det finns tre olika sätt att göra en ingefära shot på. Två av sätten får du råjuice ifrån d.v.s att du får ingefärsshot utan kokning. Perfekt för dig som gillar raw food! Det sista sättet är genom att koka ingefäran. Inte optimalt men alltid något. Beroende på vilken utrustning du har kan du göra shots på olika sätt.

 • Shots med en Råsaftcentrifug
 • Ingefärsshots med blender eller mixer
 • Göra en shot utan en Råsaftcentrifug, blender eller mixer

Alla våra recept kan du göra på någon av dessa tre sätt och vi vågar säga att du kan utan att köpa någon ny utrustning börja med ingefärsshots idag!

Råsaftcentrifug

Har du en råsaftcentrifug behöver du bara välja dina ingredienser du ska ha och lägga in i råsaftcentrifugen. Eventuellt kan det vara bra att skära de i mindre bitar. Det enda du ska tänka på är ifall du vill skala din ingefära och andra ingredienser. Lätt som en plätt!

Har du ingen speciell maskin att pressa juice med behöver du inte oroa dig! De där maskinerna är ju jobbiga att städa i alla fall, inte sant?

Blender eller Mixer

Har du en blender eller en mixer kommer du klara dig galant! Du behöver inte tänka på så mycket mer än när du har en maskin. Följ bara receptet så kommer du klara dig bra. Släng ner ingredienserna i din mixer eller blender och mixa. Efter det silar du bara igenom allt genom en trådsil.

Se bara till att klämma ut varje droppe du bara kan. Den här metoden lämnar kvar mer saft i sumpen. Det kan även vara så att du behöver använda lite mer av varje ingrediens då det här sättet inte är lika effektivt.

Har du varken en råsaftcentrifug, mixer eller blender finns det ett tredje sätt.

ingefärashots blender, mixer, råsaftcentrifug, juicer, ingefärsshot utan kokning

Göra shots utan en Råsaftcentrifug, blender eller mixer i 7 steg

Du kan göra shots utan en råsaftcentrifug, blender eller mixer. Det trista är bara att mycket av nyttigheterna kan försvinna. Egentligen liknar det här mer ingefära te än en riktig shot. Du behöver:

 • 300 gram ingefära
 • 5 citroner
 • Honung
 • Örtte (påse)
 1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull
 2. Skala, hacka och lägg in ingefäran
 3. Skär upp en citron och lägg i kastrullen
 4. Låt skjuta i 45 minuter, upp till en timme
 5. Kläm ut saften från de resterande citronerna
 6. Ta bort från värmen, tillsätt honung och tepåsen
 7. Låt stå i en timme tills det svalnar och häll upp i en flaska

Drickan håller upp till en vecka i kylen. Även om det här inte är en riktig shot kan det vara en super god dricka att ta fram under veckan. Men på tal om ingefärsshot recept, här kommer de!

15 ingefärsshot recept - ingefärashot raw15 stycken ingefärsshot recept / ingefära shot recept

Här kommer våra ingefärsshot raw recept uppdelade i kategorier. Vill du veta hur man gör en ingefärsshot utan kokning är det här delen för dig. Alla recept kan du göra i en vanlig mixer/blender. Givetvis kan du även använda din råsaftcentrifug om du har en sådan. Det enda du behöver göra då är att skala och skära upp ingredienserna och lägga i centrifugen och eventuellt blanda i vatten i efterhand.

Citron och ingefära shot

Ingefärsshot med citron, ingefärsshot raw, ingefära citron shot

1. Ingefära + Citron

Räcker till: 2-4 citron och ingefära shots:

Tips: Testa att byta ut citronerna mot lime om du vill ha en lite bittrare smak!

 • 15 gram ingefära
 • 4-6 citroner
 1. Skala ingefäran och skär upp den i små bitar.
 2. Pressa ut saften från citronerna i en mixer.
 3. Lägg in ingefäran i en mixern.
 4. Mixa tills ingefäran blandats med citronsaften.
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil för att få bort ingefära-bitarna.
 6. Häll upp i rengjorda flaskor eller drick direkt!

Ingefära shot recept citron och kokosvatten

2. Ingefära + Citron + Kokosvatten

Räcker till: 10-12 ingefära, citron och kokosvatten shots

Tips: Beroende på hur stark du vill ha din ingefärsshot kan du minska eller öka mängden kokosvatten.

 • 50 gram ingefära
 • 1/2 Citron
 • 0,5 liter Kokosvatten
 1. Skala ingefäran och skär upp den i små bitar.
 2. Pressa ut saften från citronhalvan.
 3. Lägg in ingefäran i en mixer, häll i citronsaften och kokosvattnet.
 4. Mixa tills ingredienserna blandats.
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil för att få bort ingefära-bitarna.
 6. Häll upp i rengjorda flaskor.

Ingefära shot recept citron, honung, vatten och mynta Axelsons.se

3. Ingefära + Citron + Honung + Vatten + (Mynta)

Räcker till: 10- 15 ingefära shots

Tips: Varför inte piffa upp och fräscha till receptet med mynta?

 • 300 gram ingefära
 • 1/2 Citron
 • 6 deciliter vatten
 • 1-3 teskedar honung efter smak
 • 1/2 kruka mynta (valfritt)
 1. Skala ingefäran och skär upp den i små bitar.
 2. Pressa ut saften från citronhalvan.
 3. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 4. Mixa tills allt blandats.
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil för att få bort sumpen.
 6. Häll upp i rengjorda flaskor.

Ingefära shot recept citron, äpple och vatten Axelsons.se

4. Ingefära + Citron + Äpple + Vatten

Räcker till: 12-14 shots

Tips:  Du kan använda vilket äpple du än vill. För syrliga shots kan du använda Granny Smith eller Fuji äpplen. För lite sötare shots är Golden Delicious eller Gala äpplen perfekta!

 • 15 gram ingefära
 • 1 hel citron
 • 4 Äpplen
 • 1 liter vatten
 1. Skala ingefäran, äpplena och skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronen.
 3. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 4. Mixa tills allt blandats.
 5. (Frivilligt) Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil för att få bort sumpen.
 6. Häll upp i rengjorda flaskor.

Ingefärsshot med gurkmeja

Ingefärashot gurkmeja, citron, oregano och vatten

5. Ingefära + Gurkmeja + Citron + Oregano + Vatten

Räcker till: 6-8 shots

Tips: Byt ut vattnet mot kokosvatten eller oregano mot basilika!

 • 80 gram ingefära
 • 30 gram gurkmeja
 • 1/2 citron
 • 3 oregano kvistar (bladen)
 • 0,5 liter vatten
 1. Skala ingefäran och gurkmejan, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronhalvan.
 3. Ta av oreganobladen från kvisten.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 5. Mixa tills allt blandats.
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil för att få bort sumpen.
 7. Häll upp i rengjorda flaskor.

Ingefärsshot med gurkmeja, honung och apelsin

6. Ingefära + Gurkmeja + honung + apelsin

Räcker till: 1-2 shots

Tips: Vill du inte ha din shots jättesöt kan du gott och väl hoppa över honungen. Vill du däremot ha en lenare shot utan fruktkött pressa genom en finmaskig trådsil.

 • 120 milliliter färskpressad apelsinjuice (cirka 1-2 apelsiner)
 • 2 cm bit färsk ingefära
 • 2 cm färsk gurkmeja (eller en nypa mald gurkmeja)
 • 1 tesked honung
 1. Skala ingefäran och gurkmejan – riv så litet som möjligt på ett rivjärn.
 2. Pressa ut saften från apelsinerna.
 3. Blanda apelsinjuice, rivna gurkmejan och ingefäran i en skål – Tillsätt honung om du vill.
 4. Rör om tills alla ingredienser är blandade.
 5. Häll upp i shotsglas och njut!

Ingefära, gurkmeja, citron, äpple, apelsin och svartpeppar Axelsons ingefärashots

7. Ingefära + Gurkmeja + Citron + Äpple/Apelsin + Svartpeppar

Räcker till: 4 shots

Tips: Byt ut Apelsin mot Äpple men glöm inte att lägga till lite extra vatten annars kan blandningen bli lite trög. Svartpeppar innehåller piperin och tillsammans med olivoljan hjälper det kroppen att ta upp kurkumin från gurkmejan!

 • 150 gram färsk ingefära
 • 200 gram färsk gurkmeja 
 • 2-3 apelsiner

eller 1-2 söta äpplen t.ex Honeycrisp, Gala eller Golden Delicious och 1 deciliter vatten

 • 3-4 citroner
 • 1 nypa färskmald svartpeppar
 • 1 tesked olivolja
 1. Skala ingefäran och gurkmejan, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronerna.
 3. Pressa ut saften från apelsinerna eller skala och skär upp äpplet i bitar.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 5. Mixa tills allt blandats.
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 7. Häll upp i shotsglas och njut!

Ingefärsshot med chili

Ingefärsshot med chili, citron, äpple och spanat Axelsons.se

8. Ingefära + Chili + Citron + Äpple + Spenat

Räcker till: 2 shots

Tips: Byt ut spenat mot persilja och tillsätt lite vatten om det behövs!

 • 2 cm färsk ingefära
 • 1/2 grönt äpple utan kärnor
 • 2,5 deciliter färskspenat – Packa decilitermåttet fullt!
 • 1 stor citron
 • Valfri stor bit färsk chili eller en nya chilipulver
 1. Skala ingefäran och äpplet, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronen.
 3. Tvätta chili och spenaten.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 5. Mixa tills allt blandats (häll eventuellt in lite extra vatten.
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 7. Häll upp i shotsglas och njut!

Ingefära shots chili, lime, äpple

9. Ingefära + Chili + Lime + Äpple + Vatten

Räcker till: 6 shots

Tips: Lägg till lite kanel som passar utmärkt till äpplet!

 • 2 bitar ingefära, cirka 150 g totalt
 • 2 äpplen
 • 2 limes
 • 5 dl vatten
 • 1 bit chili eller cayennepeppar
 1. Skala ingefäran och äpplena, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från båda limesen.
 3. Tvätta chilin och skär upp i bitar.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer.
 5. Mixa tills allt blandats
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 7. Häll upp i shotsglas och var beredd på hettan!

Ingefärsshot med morot

Ingefära morot shot, citronAxelsons.se

10. Ingefära + Morot + Citron

Räcker till: 1 -2  shots

Tips: Ta med en bit äpple om du vill ha lite sötare smak eller en nya cayenne peppar för lite hetta!

 • 2 cm färsk ingefära
 • 1 morot – mellanstor
 • 1 stor citron
 1. Skala ingefäran och moroten, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronen.
 3. Blanda in alla ingredienser i en mixer och mixa tills allt blandats
 4. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 5. Häll upp i shotsglas och njut.

Ingefära, morot och vitlök shot Axelsons.se

11. Ingefära + Morot  + Vitlök

Räcker till: 1 -2  shots

Tips: Du kan gott och väl lägga till äpple eller citron istället för vatten.

 • 60 gram ingefära
 • 1 mellanstor morot
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • 0,5 dl vatten
 1. Skala ingefäran och moroten, skär upp i bitar.
 2. Skala och hacka vitlöken.
 3. Lägg in alla ingredienser i en mixer tillsammans med vattnet.
 4. Mixa tills allt blandats.
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 6. Häll upp i shotsglas och var beredd på vitlökssmaken!

Ingefärsshot med Rödbeta

Ingefära, rödbeta, Äpple shots

12. Ingefära + Rödbeta + Äpple

Räcker till: 4  shots

Tips: Rödbetan färgar av sig lätt på både fingrar och kläder så var försiktig.

 • 1-2 cm färsk ingefära
 • 1 Rödbeta
 • 1 Äpple
 • 1 Citron
 1. Skala ingefäran, äpplet och rödbetan, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronen.
 3. Lägg in alla ingredienser i en mixer tillsätt lite vatten om det behövs.
 4. Mixa tills allt blandats.
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 6. Häll upp i shotsglas och njut!

Ingefärashots utan kokning, rödbeta, citron

13. Ingefära + Rödbeta + Selleri + citron + honung + vatten

Räcker till: 6 shots

Tips: Om du vill ha en lite bittrare smak kan du testa 2-3 limes istället för citronerna.

 • 200 gram ingefära
 • 100-200 gram rödbeta
 • 1-2 citroner
 • 1 stjälke från en selleri
 • 0,5 liter vatten
 • 3 teskedar honung
 1. Skala ingefäran och rödbetan, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronerna.
 3. Tvätta selleristjälken.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer – glöm inte vattnet!
 5. Mixa tills allt blandats väl
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 7. Häll upp i shotsglas – din kropp kommer tacka dig!

Andra Ingefärsshot recept

Ingefära shot recept, ingefärsshot raw, ingefära, kiwi, mynta

14. Ingefära + Lime + Grönkål + Mynta + Selleri + Kiwi

Räcker till: 4 shots

Tips: För en lite sötare shot lägg till lite honung!

 • 2 cm färsk ingefära
 • 1 Hel kiwi
 • 1 Näve hackad grönkål
 • 1 Näve myntablad
 • 2 Stjälkar selleri
 • Eventuellt lite vatten
 1. Skala ingefäran och kiwin, skär upp i bitar.
 2. Tvätta grönkålen, sellerin och myntan.
 3. Lägg in alla ingredienser i en mixer – Tillsätt eventuellt vatten.
 4. Mixa tills allt blandats väl
 5. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 6. Häll upp i shotsglas och njut av din syrliga och fräscha ingefärsshot!

Psst! Gillar du grönkål? Missa inte våra grönkålschips recept!

citron och ingefära shots

15. Ingefära + Citron + Äpple + Spenat + Persilja + Kiwi

Räcker till: 4 shots

Tips: Vill du ha lite extra hetta ta med en nypa cayennepeppar eller chilipulver!

 • 2-3 cm färsk ingefära
 • 1 Hel kiwi
 • 1 Äpple
 • 1 Citron
 • 1 Näve babyspenat
 • 1 Näve färsk persilja
 • Eventuellt lite vatten
 1. Skala ingefäran, äpplet och kiwin, skär upp i bitar.
 2. Pressa ut saften från citronen.
 3. Tvätta spenaten och persiljan.
 4. Lägg in alla ingredienser i en mixer – Tillsätt eventuellt vatten.
 5. Mixa tills allt blandats väl
 6. Häll i blandningen i en skål genom en finmaskig trådsil.
 7. Häll upp i shotsglas och drick!

Många tycker att ingefärsshots är ett enkelt och smidigt sätt att få i sig ingefära. Gillar du ingefära tycker du kanske även om ingefärans kusin, gurkmeja som du kan läsa mer om i vår artikel om gurkmeja.

 

Källor

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22951628
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22928540
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24390893
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4228518/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22545357
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17957907
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27644672
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30011890
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16338110
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26669122
 • https://sydney.edu.au/news/84.html?newsstory%20id=9782
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/