Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"Intentionen är avslappning och återhämtning"

På Axelsons nya utbildning till Yin Yogalärare lär du dig också principerna bakom Restorative yoga och Yoga nidra. Här berättar Sarah Jonsson som kommer att undervisa i restorative, om metoden.

 

Hej Sarah, hur vill du beskriva Restorative yoga?

– I Restorative yoga utgår vi framför allt från liggande yogapositioner, där man lägger till hjälpmedel, så kallade props – framför allt filtar, bolster och klossar. Intentionen är avslappning och återhämtning.

Vi vilar i positionerna i cirka 15 minuter, eftersom det är den tid som förutsätts för att nervsystemet ska kunna landa i avslappning. Tidsaspekten är grundläggande i restorative, vi kan inte lura kroppen. I savasana ligger man stilla i cirka 20 minuter, vi ger lite extra tid åt pratyahara, att vända sinnet inåt, efter att vi gett kroppen den tid som behövs.

Det är inte nödvändigtvis lätt att ligga stilla så pass länge och att slappna av, det är därför vi behöver skapa stöd och se till att ha det så bekvämt som möjligt. Vi vill ge de bästa förutsättningarna för att vara stilla och att landa i djup avspänning.

Sarah Jonson

Det är ju möjligt att vara avspänd i kroppen och samtidigt ha ett väldigt aktivt sinne… det är där den andra utmaningen i att vara stilla kommer in. Framför allt är det ovanan i att vara stilla som vi konfronteras med. Jag brukar skoja och säga att när vi är stilla utan mobiltelefonen, då möter vi sinnets rastlöshet. I en värld som premierar görande, vem är jag då när jag släpper det?

Vilka upplevelser kan människor ha i restorative?

– Vad man upplever är ju personligt och det kan också variera från gång till gång. Stillheten kan vara en utmaning, det kan också vara det skönaste man någonsin upplevt, att gå bortom egot, bortom rädslor. Målet är avslappning, det finns inget annat mål eller förväntad upplevelse. Det är helt och hållet upplevelsebaserat.
Inledande i en klass kan jag nämna något kort och enkelt för att förbereda på att sinnet kan upplevas bli mer aktivt i stillhet, men jag brukar inte prata så mycket om vad man kan komma till att uppleva. För att hjälpa sinnet att slappna av kan vi följa utandningen med vår uppmärksamhet, vi styr inte andningen men riktar uppmärksamheten lätt, som ett stöd.
Min lärare Judith brukar ofta fråga ”Is there something in your life that wouldn’t be better if you were more relaxed?” Tid för avslappning och återuppbyggnad är ju ett grundläggande behov hos oss människor. Vikten av regelbunden vila är därför ovärderlig för vår hälsa, både kort- och långsiktigt, både på individ- och samhällsnivå.

Vad är skillnaden mellan Yin och Restorative yoga?

– Yin yoga är Yin i jämförelse med Yang dvs Hatha, Vinyasa och andra mer dynamiska yogaformer, men det är fortfarande en aktiv praktik, det är en viss aktivitet i muskler, bindväv och andra strukturer. I jämförelse med Restorative blir Yin mera Yang – i Restorative är vi helt och hållet receptiva och intentionen är ”bara” varande. Syftet är att släppa all muskelaktivitet.

Beroende på hur stela vi är i vissa områden av kroppen kan det bli en viss aktivitet i alla fall, gränszonen är individuell och det är inte lätt för alla att uppnå total avspänning i alla positioner. Vi fortsätter stötta upp och lägger till fler props tills kroppen är så avspänd som möjligt.
 

Hur ser du på kombinationen av utbildningens element, Restorative yoga,Yin yoga och Yoga nidra?

– Jag har haft den stora glädjen att praktisera Yin yoga med Sarah Powers, Yoga Nidra med Richard Miller och Restorative med Judith Lasater Hanson, var och är en pionjär i sin metodik, och jag vet av egen erfarenhet att kombinationen av de tre är genialisk.
I yogavärlden idag är vinyasa väldigt populärt, och som lärare i en aktiv klass finns alltid en dimension av görande. Utmaningen i att undervisa ide mer stilla aspekterna är att här får du vara med människor i andra dimensioner av existens, du får hålla rum för varande. Samtidigt är behovet enormt av sådana rum.

För mig personligen har det varit en utmaning att vara kvar i stillheten, och det är samtidigt det som fått mig att dedikera mig till metoden. Jag blev så fascinerad att jag flyttade till Kalifornien för att studera med Judith, Ju mer vi förstår, ju mer vi praktiserar, desto bättre kvalitet får både vår undervisning och vår egen tillgång till stillheten, det finns inga genvägar.

Metoderna kan med stor fördel kombineras. Det är underbart att få ligga i en restorative position och praktisera yoga nidra. Nidra brukar översättas med ”sömn”, men det är lite av en ordlek. Alla typer av yoga, inklusive yoga nidra, handlar om att komma till ökad vakenhet, inte att zooma ut men att zooma in, att vakna till liv i våra egna liv.

Vad kan eleverna förvänta sig av de fyra dagarna med dig?

– Förhoppningen framför allt att är vi skapar en egen djupare förståelse och respekt för avspänningsprocessen. Vi kan inte befalla varken kroppen eller sinnet att slappna av. Vi behöver gå in i upplevelsen själva, landa i erfarenhet av metoden, både av gåvorna och av utmaningarna. Det är en förutsättning för att kunna lära ut någonting till andra.

Att undervisa restorative förutsätter framför allt intuition och kreativitet av läraren. Du har inte alltid tillgång till alla props som skulle behövas, samtidigt gäller det att ha god överblick över rummet. Vi behöver kunna förnimma spänningar hos personer, intuitivt kunna känna och lyssna in och märka vad var och en behöver.
I restorative utgår vi från relationen huvud – nacke – panna, och utvecklar positionen därifrån. Har du stöd för nacken hålls huvudet stilla, det signalerar till ryggraden och vidare till hela kroppen att du känner är stöttad, bekväm och trygg.
Min rekommendation är att börja implementera en restorative-position i slutet eller i början av en mer aktiv yogaklass, till exempel innan savasana. Det är genialiskt, kroppen är förberedd och sinnet mer receptivt. Du kan också välja att göra savasana som en restorative position, med props och gärna minst 20 minuter.
Du lär dig inte copy &paste-positioner, jag vill förmedla principerna i linjeringen, intentionerna och hur vi ser när kroppen är avspänd. Vi kommer att spendera mycket av tiden med att få egna upplevelser, då det är framför allt utifrån din personliga erfarenhet att du sedan kan hjälpa andra.

Läs mer om utbildningen till Yin Yogalärare och anmäl dig här!

Utbildningen är registrerad som vidaregående utbildning hos Yoga Alliance.