Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Kurser med förlösande potential

En introduktionskurs i Rosenmetoden är första steget för den som är nyfiken på att börja utbilda sig till Rosenterapeut, men det kan också vara ett sätt att få uppleva metodens djupa och goda effekter.

Peter Olsson arrangerar introduktionskurser i Rosenmetoden i Gävle, en gång på våren och en gång på hösten. Oftast blir det omkring mitten av april och oktober. Introduktionskurserna finns även i Malmö, Västerås och Göteborg.

Hej Peter! Hur vill du beskriva Rosenmetoden?

– Det är en metod som syftar till att göra människan mer avspänd, att befria kroppen från onödiga muskelspänningar som vi inte längre behöver. För att förstå vad jag menar, behöver man förstå hur vi inom rosenmetoden ser på hur sådana spänningar uppstår. När vi människor är med om något man inte riktigt kan hantera, spänner man sig som en reaktion. Om man i ständigt upprepade situationer upplever att man behöver skärpa till sig, släpper ibland inte spänningarna trots att den primära orsaken inte längre finns där.
Vi jobbar utifrån övertygelsen att spänningar i kroppen ofta har en känslomässig botten. Låsta känslolägen resulterar i en spänd kropp. När spänningarna släpper, låser känslorna också upp sig, känslolivet, sinnet eller själen, vad man nu vill kalla det.

Peter Olsson

Behandlaren letar efter spända områden i kroppen, och håller där. Vi har en speciell vokabulär i Rosenmetoden för det vi ser, känner och gör. Att hålla innebär mer än bara att ha händerna där, det handlar också om behandlarens uppmärksamhet och närvaro. Behandlaren går själv igenom en lång utbildning där mycket av resan handlar om att få förståelse genom sin egen process, och att träna sin förmåga till närvaro med en annan människa.
Man håller i spänningarna och ser om kroppen svarar, om man ser en reaktion i andningen och liknande, och stannar kvar i området så länge något händer. Det är en massageliknande behandlingsform men man knådar inte utan håller, för att göra klienten uppmärksam och medveten om spänningarna. När man är medveten, kan man släppa taget. Beröringen och behandlarens närvaro startar den här processen.
Även om personen är medveten i teorin om att spänningarna finns där, är det inte alltid man kan släppa på egen hand. Många klienter är på olika sätt väldigt kroppsmedvetna, men förmår ändå ofta inte att släppa eftersom spänningarna skapas och bibehålls på en omedveten nivå. Det handlar alltså inte bara om att veta att man är spänd, men i kombination med behandlarens beröring och närvaro, ger den egna uppmärksamheten väldigt djup effekt.
Under alla år jag sysslat med detta har jag sett väldigt få människor som inte fått glädje av  Rosenmetoden. När man håller, berör kroppen utan att försöka förändra, släpper det själv efter ett tag. Det är inte alltid behagligt, känslor kan komma upp, ibland kraftfullt. Man kan vara väldigt pigg, trött, glad eller ledsen efter en behandling, det går inte att förutse.


Vad kan man få hjälp med, och hur många behandlingar brukar ett förlopp kunna vara?

 
För att veta om Rosenmetoden passar måste man ta några behandlingar, senast efter tre behandlingar brukar du känna om du tycker att det gör nytta. Vissa kommer fem gånger och andra går regelbundet i många år. Man kan inte bli färdigbehandlad, men man kan hålla på tills man blir nöjd.
Det är heller inte alltid att det som löses upp, är det man kom med från början. Någon kanske söker sig till en Rosenterapeut med ont i knäet, och när man senare frågar dem hur det känns i knäet säger de knäet, vadå knäet? De har börjat må så bra på alla andra sätt att de glömmer vad som var problemet.
Många mår bra av metoden utan att kanske kunna säga hur. En del kommer för att de har ont i kroppen, andra har ont i känslorna. Om smärtan är spänningsrelaterad, kan metoden hjälpa. Rent strukturella skador, trasig vävnad och liknande, kan vi inte hjälpa till med, men helhetsupplevelsen och rymligheten för upplevelsen kan bli större och därför kan metoden vara givande vid många olika tillstånd.

Vad tycker du är fördelarna med att introduktionskursen finns på flera orter?

– Introkursen är en slags beskrivning i praktiken av vad Rosenmetoden är. Deltagaren får en förstahandsupplevelse och en bred uppfattning av hur metoden påverkar.
Kursen är ett krav för att gå vidare med yrkesutbildningen, om man vill det. Många går också för sin egen skull, det är inte alla som vill bli behandlare. Även fortsättningskurser kan man gå för sin egen skull. Att gå kurser är också ett sätt att dra nytta av Rosenmetoden, oavsett om du vill jobba med det eller ej. Många har förlösande upplevelser redan på introduktionskurserna.
Hur kul det än är med Stockholm, är det inte alla som vill åka dit. Nästan alla som kommer vet en del om Rosenmetoden, men många har aldrig provat en behandling. Det blir ett mindre insteg att ta, när man slipper resa långt, betala hotell, mat och så vidare. Fler väljer att prova när kursen finns närmare.
Jag har fler deltagare norrifrån än från närområdet kring Gävle och det brukar vara 6-10 deltagare. På varje kurs är det oftast en eller två, ibland flera, som går vidare med intensivkurserna, som yrkesutbildningens delmoment kallas.
Introduktionskurserna finns även i Malmö, Västerås och Göteborg. Ibland arrangerar vi också kurser på andra orter, det går bra att bjuda in oss om man har en intresserad grupp.
Det är hittills enbart introkursen som finns på andra orter är Stockholm, de som vill gå vidare med intensivkurserna får åka till huvudstaden!

Läs mer om kurserna och utbildningen, och anmäl dig här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *