Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag får använda min kreativitet och alla mina kunskaper”

Ett år efter utbildningen till Friskvårdskonsult/Hälsocoach livnär sig Johanna Karlberg redan som egen företagare. Hon trivs fantastiskt bra med att kunna arbeta hemifrån, bestämma sina egna arbetstider, vara kreativ och använda en bred palett av friskvårdskunskaper!

 

– Jag gick ut Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult/Hälsocoach i juni 2019 och startade upp eget företag under min utbildning. Jag försörjer mig nu enbart genom mitt nya yrke, berättar Johanna.

Nyhet – Hälsocoach för terapeuter! Utbildningsstart 6 december 2019.

Jag utgår hemifrån där jag har ett rum i huset som jag inrett för att kunna ta emot kunder för kostrådgivning, stresshantering, coaching och framför allt massage. Jag jobbar mest dagtid men även några kvällar i veckan och ofta söndagar, det är så lyxigt att få jobba hemma och att få bestämma mina arbetstider efter när det passar mig och mina kunder.

 

Johanna Karlberg. Fotograf: Helena Rickberg.

 

– Under hösten har jag haft träningsgrupper utomhus. Då kör vi cirka 30 minuter träning efterföljt av en guidad meditation eller avspänning, man ligger under bar himmel i den friska luften med en filt över sig. Till sist har vi avslutat med att jag håller ett kort föredrag om kost. Varje gång har vi haft ett tema till exempel fett, socker eller tarmflorans betydelse.

Deltagarna hittar mig genom sociala medier men också genom rekommendationer, mina massagekunder berättar för sina vänner och tipsar om att jag håller träningsgrupper.

 

Massage och helhetslösningar i företag

– Några dagar per vecka tar jag med min massagebänk och åker ut på företag för att ge massage och friskvård. Ibland blir det heldagar och ibland halvdagar, ofta ger jag också föreläsningar eller olika verktyg i stresshantering, träning eller kost. Just nu håller jag på att skriva en föreläsning inför en feel good-dag i ett företag. Temat blir stresshantering och återhämtning, sedan kommer jag att hålla ett enkelt träningspass och efteråt får alla en halvtimmes massage.

Det jag tycker var allra bäst med utbildningen till Friskvårdskonsult/Hälsocoach är att jag fick en hel palett med kunskap – kost, träning, stresshantering, personlig utveckling, massage, anatomi, HLR, coaching – jag kan ge mina kunder så mycket mer än om jag enbart hade utbildat mig till exempel massör.

När jag får en förfrågan som ”kan du göra en feel good-dag åt oss?”, kan jag skapa något helhetligt enligt företagets önskningar, jag får använda min kreativitet och alla mina kunskaper. Jobbet blir verkligen aldrig tråkigt eller slentrianmässigt.

Att bygga upp en kundkrets tar tid men det känns jättekul att jag faktiskt redan kan livnära mig på min verksamhet! Kunderna kommer inte flygande, det är klart att man får jobba lite på det, man måste ha lite driv och framåtanda. Jag har jobbat i reception i tandvården i många år och är van vid kundbemötande och tycker att det är väldigt roligt, jag har fördel av att ha lätt att skapa kontakter och relationer.

 

Stort behov av förebyggande friskvård och stresshantering

– Mina företagskunder har jag bland annat fått genom att maila ut till olika företag och sedan följa upp med ett telefonsamtal. Jag hittar dem ofta online och läser om deras verksamhet, ofta berättar de något på hemsidan om sin hållning till arbetsmiljö, personalhälsa och liknande. Det finns ett stort behov av det jag gör, genom att förmedla kunskap och verktyg samt inspirera till friskvård kan stress och ohälsa förebyggas ganska enkelt.

Några dagar i månaden masserar jag personalen på en kommunal skola. De får komma till mig för massage på betald arbetstid, men de får betala massagen själv eller ta den på sitt friskvårdsbidrag. Många tycker det är helt fantastiskt att kunna ta hand om sig själva på arbetstid, så att det blir av.

 

– Arbetsplatser där det erbjuds träning eller massage på arbetstid blir också en attraktiv arbetsplats, många vill ta hand om sig själv men har inte tid, lyckas inte få ihop logistiken eller har inte kunskap som gör att de söker upp lösningar.

När jag möter en klient kan jag alltid så några små extra frön till sådant de kan göra; promenera på lunchen eller till jobbet på morgonen, ställa fram frukt vid sidan av bullarna i fikarummet, enkla saker. Men det funkar inte med begränsningar och förbud, tillägg är ofta en bättre idé än att ta bort, människor måste få välja själva.

Jag var själv sjukskriven för stress för 20 år sedan, och ingen jag fick träffa i sjukvården gav mig förståelsen för varför det skett, det var bara symptombehandling. Sjukvården har förbättrats mycket men jag upplever att många som är sjukskrivna för stress och ohälsa får vänta länge på tid hos kurator eller psykolog. En Friskvårdskonsult/Hälsocoach kan där hjälpa till med verktyg och samtal.

Forskning visar på att de som är sjukskrivna för stress som får gå på yoga, mindfulness och andningsträning, lättare kommer tillbaka till sitt arbete och känner större mening de som bara får symptombehandling. Ibland är det nödvändigt men det löser inte upp problemen i grunden.

Hjärnforskare Anders Hansen berättar att regelbunden motion kan ha samma effekt på hjärnan som antidepressiva mediciner. Även för den som inte kan eller bör välja bort medicin är motion ett viktigt komplement, som kommer att ge bättre livskvalitet på många olika plan.

 

Coaching lockar fram de inre svaren

– På utbildningen har jag lärt metodikerna Motiverande Samtal (MI), Coaching och grupputveckling, som ger en förståelse för hur jag kan motivera dem jag möter på ett motiverande och inspirerande sätt utan att komma med pekpinnar.

Jag har använt coaching ganska lite som en fristående tjänst, jag vill jättegärna gå vidare med det men det är självklart att jag inte har kunnat dra igång allt med full kraft samtidigt. Coachingen är med hela tiden som ett centralt redskap i alla samtal och i förmedlandet av alla de andra kunskaperna.

Innan jag började på utbildningen gick jag själv till coach och fick i läxa att skriva ner hur jag vill att mitt liv ska se ut framöver – och allt stämmer med hur jag lever och arbetar nu! Jag tittade härom dagen på det jag skrivit – jag ville starta eget företag, motivera människor inom hälsa och välmående, jag ville vara aktiv på olika events, jag ville kunna ta ut en lön på min verksamhet.

Innan jag ens visste vad det att vara Friskvårdskonsult/Hälsocoach gick ut på, fanns svaren inom mig. Det är väldigt roligt att se hur allt det jag ville har blivit verklighet! Jag var bara en enda gång hos coachen, men det hon gjorde var coachens viktigaste uppgift – att ställa de rätta frågorna, så att man kan hitta svaren inom sig. Det var den bästa utbildningen och det bästa jobbet jag hade kunnat välja, jag mår så bra!

 

Läs mer om Johannas arbete på: www.wellnessinmind.se

https://www.facebook.com/wellnessinmindsthlm/

Nyhet – Hälsocoach för terapeuter! Utbildningsstart 6 december 2019.