Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"Jag går igång på helhetstänk!"

Till hösten och i vår kommer du att kunna gå zonterapi introduktionskurs i Göteborg, Växjö eller Stockholm. Möt Ylva Svensson, passionerad zonterapeut och massageterapeut som ska undervisa i Göteborg.

Zonterapi är en kraftfull behandlingsmetod som stimulerar självläkningen i hela kroppen, via fötterna. Här berättar Ylva Svensson, Zonterapeut och Medicinsk Massageterapeut, om sin relation till metoden. Ylva kommer att undervisa i zonterapi på introduktionskurserna i Göteborg, en ny möjlighet för dig som vill studera närmare hemmaplan.

Hej Ylva! Hur började din egen väg till friskvårdsyrkena?

– Jag har alltid sagt till mig själv att jag någon gång ska gå en massageutbildning. Startskottet till att jag gjorde det till verklighet, blev en resa till Turkiet med Axelsons 2013, då jag tog en kurs i Helande Massage och deltog i yogaklasserna morgon och eftermiddag.
Jag hade fått avgångsvederlag från mitt jobb efter 17 år och slutade min tjänst med blandade känslor, det var ett bra jobb men jag trivdes inte. Efter resan hade jag lust att fortsätta med massagestudier och läste till Medicinsk Massageterapeut på en yrkeshögskola.
Medan jag gick massageutbildningen tog jag också Axelsons introduktionskurs i zonterapi, och kände att nej, jag är inte färdig! Så jag gick yrkesutbildningen till Zonterapeut också, och SEN startade jag eget. Behörighet i basmedicin hade jag redan via Massageutbildningen och behövde därför inte läsa den extra för att bli diplomerad zonterapeut.

Vad har du själv för upplevelse av metoden?

– Min egen första upplevelse av Zonterapi hade jag ungefär 20 år tidigare, behandlaren var en fantastisk person och jag blev väldigt intresserad. Jag har av någon anledning alltid haft en fascination för fötter och händer, och jag älskar helhetstänket i Zonterapin.

Ylva Svensson

Även i den Medicinska Massageterapin ser man naturligtvis på samband och helhet, ont i nacken kan komma från fotleden och så vidare, men i Zonterapi är helhetstänket ännu mer uttalat. Att man kan komma åt hela den komplexiteten i en zonbehandling, behandla organ och cirkulation och muskelsmärtor och huvudvärk, spänningshuvudvärk och allt möjligt annat via fötterna – det tycker jag är häftigt!
Min egen upplevelse av att få behandlingar, var närmast helt magisk, det hände otroligt mycket i kroppen och hade väldigt positiv effekt på mig, på många olika plan. Jag kom dit i ett väldigt stressigt läge, jag var mest i mitt huvud. Behandlingarna fick mig att landa, som om jag kom in i kroppen och fick ökad närvaro.
Det låter kanske flummigt, men jag vet inte hur jag annars ska beskriva det. Jag gick till Zonterapeuten för att jag var väldigt låg på energi och hade mycket problem med magen. Behandlingen hjälpte på båda delar, samtidigt fick terapeuten mig att inse att det kom från stress.

Hur arbetar du med dina behandlingar?

– Jag har mitt behandlingsrum hemma, och en dag i veckan hyr jag in mig på en massageklinik i Göteborg. Det känns viktigt för mig att ha arbetskamrater, att ha andras erfarenhet omkring mig och någon att äta lunch med åtminstone en dag i veckan. Kollegorna är ovärderliga för mig!
De dagar jag är där sköts bokningarna genom kliniken, man är en del av teamet och vi erbjuder våra behandlingar via Massagekliniken. Där håller jag också på att sprida Zonterapins fantastiska potential bland dem som redan upptäckt massage.
För många kan det först ge lite motstånd att välja zonterapi, man vill ha kroppsmassage för att man vet att det är skönt…samtidigt är många nyfikna på zonterapi. Jag har löst det genom att erbjuda kombinationsbehandlingar, 50/50 massage och zonterapi, många börjar med det och håller antingen fast vid det eller går över till zonterapi, när de väl förstått vad det är.
Zonterapi är verkligen inte bara problemlösning utan ger också välbefinnande, det är enormt skönt. Många blir otroligt fascinerade över hur mycket det påverkar hela kroppen och energinivån.
Jag erbjuder Massageterapi, Zonterapi samt Kombo 60 eller 90 minuter, och har en ganska jämn fördelning mellan dem. Allra mest skräddarsyr jag behandlingar. Kunden och vad den kommer med i stunden är det viktiga, att anpassa behandlingen till verkligheten och vad som händer i personens liv och kropp. Hur nyttjar vi de här minuterna på bästa sätt? Det är det viktigaste för mig, att lyssna in individen i stunden. Det gör det roligt att jobba. Jag tycker om människor och vill hjälpa dem där de är.

Hur har det fungerat att bygga upp en kundkrets?

– Bra! Första halvåret fick jag starta eget-bidrag, och nu är behandlingarna min huvudsakliga verksamhet. En dag i veckan jobbar jag för en butik med fotriktiga skor, det passar väldigt bra ihop med mitt behandlarjobb tycker jag. Skor är också kroppsmedvetenhet och jag tycker om att hjälpa människor med det, att förstå sin egen kropp och konsekvenserna av det vi väljer. Så jag är nöjd med min arbetsvecka.
Under mina studier har jag gett elevbehandlingar hemma, både massage och zonterapi. Upplägget på Axelsons är verkligen ett fantastiskt bra sätt att komma igång och hitta kunder, för min del blev det grunden till mitt företag. Det är ju helt fantastiskt att redan ha ett litet kundregister när man går ut utbildningen!
Dels är det en del av kraven att ge behandlingar utanför skolan, dels har vi elevbehandlingar på skolan då vi får ge våra kontaktuppgifter till nöjda kunder. Vi började tidigt i utbildningen med att träna det vi lärt på kunder utifrån, det var väldigt bra.
Nu har jag blivit tillfrågad av Axelsons om jag vill hålla introduktionskurser i Zonterapi Göteborg, och det var en självklarhet att säga JA på en gång! Jag brukar vara en sådan som har både hängslen och livrem, men detta kändes bara så rätt! Jag blev så otroligt glad och hedrad, det känns som ett stort förtroende!
Naturligtvis känns det nytt och lite nervöst, ett steg ut ur komfortzonen, fast mest kul och kittlande. Jag har mycket jag vill leva upp till, min egen lärare Arne Hamberg är så otroligt kunnig. Men eftersom Axelsons avgjort att jag kan så kan jag, det lutar jag mig på. Vi börjar nu till hösten 2018.

Vad vill du förmedla på introduktionskurserna?

– Jag hoppas kunna skapa en nyfikenhet kring zonterapi hos kursdeltagarna som gör att de vill lära sig mer, samt att de verkligen får en känsla för vad zonterapin kan hjälpa till med.
Upplägget kommer att vara det samma som i Stockholm, sedan sätter ju läraren såklart sin personliga prägel. Vi går igenom en grundbehandling, man lär sig behandla enklare krämpor för att se vad metoden är och efteråt kan man börja skaffa erfarenhet med att behandla nära och kära.
Jag går igång när man börjar prata om zonterapi, det är ett helt fantastiskt sätt att hjälpa människor till självläkning. Zonterapin jobbar på kroppens villkor, vi ÄR en helhet, inte bara en problematisk kroppsdel. Tänk att jag ska få vara med och öppna upp zonterapins fantastiska värld tillsammans med andra!
Introduktionskurserna finns, förutom i Stockholm, i Växjö och Göteborg. Det är bra att expandera ut i landet och göra utbildningar tillgängliga för fler! Det hade varit fantastiskt om även yrkesutbildningen på sikt kunde komma ut i landet.
Jag uppskattade personligen att få resa till Stockholm och in i ”Zonterapibubblan”. Men att grundkurserna finns på fler orter, det tror jag är väldigt positivt Det är härligt med Zonterapi och det ska gärna finnas överallt!

Läs mer och anmäl dig till Yrkesutbildningen till Zonterapeut och introduktionskursen här!