Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Jag gillar friheten i att själv utforma mina yogaklasser

Jenny Sjöberg avslutade sin utbildning till Yogalärare hos Axelsons i Maj 2019. Här berättar hon om intentioner som blivit verklighet och om att flytta gränserna för sin komfortzon.

– Jag är jättenöjd med utbildningen, jag kan inte säga annat! Jag valde en lång variant i stället för en fyraveckors intensivutbildning som många 200-timmarsutbildningar kör på, för att jag själv ville ha tid att utvecklas med allt jag lärde mig, berättar Jenny Sjöberg.

– För min del hade utbildningen gärna kunnat få vara ännu längre. Till exempel yogaanatomin med Chrell Kemnitz hade jag gärna spenderat dubbelt så många timmar med, det var otroligt inspirerande och det finns så mycket att lära.

 

Jag är där jag vill vara

– När jag läste det jag skrivit omkring min intention i starten av utbildningen, tänkte jag ”oj, vad målmedveten jag var!”, skrattar Jenny. Men alltihop har blivit verklighet. Jag är där jag vill vara med yogan som profession, jag har startat företag, jag har börjat hålla klasser varje vecka. Jag känner mig mer målfokuserad än någonsin omkring vad jag vill göra i livet, och jag känner att jag vågar ta risker.

 

Jenny Sjöberg

 

– Nu är det lite mer än en månad sedan avslutningen. Jag har haft en liten grupp under hela utbildningen en gång i veckan, och nu har jag börjat ta betalt. Jag ska också börja undervisa fast i en studio där jag har vikarierat ett tag.

– Vi hade i uppgift under utbildningen att undervisa totalt 25 klasser mellan träffarna. Det var bra att vi kom igång snabbt, redan efter första träffen rekommenderades vi att börja instruera andra i grundläggande tekniker och övningar. Visst var jag nervös, men jag gick ut bland kollegorna och fick ihop en grupp på tre arbetskollegor som sedan växte till tio.

Ingen av dem hade tränat yoga förr, men de har fortsatt och flera har verkligen fastnat för det! Det känns jätteskoj att få vare den som introducerar yoga i andras liv. De förstod ju att jag var i en lärandeprocess, de har gett mig bra feedback och har sett mig utvecklas, och nu betalar de gärna för att fortsätta träna med mig.

– Jag känner mig faktiskt som en yogalärare, inte bara praktikant, jag har hittat något som känns som min röst och min stil. Till hösten kommer jag att ha tre klasser i veckan, två yin och en vinyasa. Det är förvisso en dröm att försörja mig på yogan, men samtidigt vill jag ha balans i min egen träning och i min relation till yogan, så just nu känns det helt fint att ha ett annat yrke som bas.

Trivs med Multistyle-perspektivet

– Multistyle är verkligen ett jättebra koncept, alla förhållningssätten har något att tillföra varandra. Multistyle-inriktningen var en av orsakerna till att jag valde just Axelsons utbildning. Den som vill kan alltid specialisera sig genom kortare kurser. Jag har själv även tagit en yinyogalärarutbildning parallellt, som jag är väldigt glad för.

Jag tycker om att utforska vad som är mitt sätt att förmedla yogan. Jag gillar friheten i att själv utforma mina klasser, och gillar verkligen den grundstruktur som vi lärde oss på utbildningen. Jag har provat lite olika men det här känns bra för mig och får också bäst feedback från eleverna. Det är roligt att designa pass med olika syften, det var svårt i början såklart och jag kan hela tiden finslipa min färdighet.

Det är lite svårt att beräkna hur lång tid en sekvens tar, men jag jobbar vidare med att hitta den perfekta mängden innehåll. Jag vill gärna ha en lång avslappning och meditation med i varje klass jag håller, och känner oftast att det behövs 90 minuter. Till hösten ska jag börja hålla ett 75 minuterspass, det blir en ny utmaning!

Till min första klass hade jag skrivit ett långt manus, men redan nu utgår jag mycket mer från min egen kropp och improviserar ganska mycket. Jag har utvecklats mycket under de 9 månader utbildningen har varat och jag uppskattar verkligen den resa jag gjort.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Förstår anatomin genom sin egen kropp

– Det kändes jättebra att varje morgon på utbildningen började med lärarledd yogaträning, det tyckte jag verkligen om. Det är otroligt viktigt att träna själv, och jag går gärna på olika klasser med olika lärare och låter mig inspireras.

Innan utbildningen hade jag tränat Hatha och Vinyasa yoga, några gånger i veckan i ungefär fem år. Jag blev mer disciplinerad under utbildningen och nu tränar jag minst fem dagar i veckan, ibland varje dag. Jag vill känna yogan i min egen kropp, och det är där anatomiförståelsen och allt det andra verkligen klickar.

– Anatomin färgar definitivt min undervisning, jag sätter gärna alignmentteman på mina vinyasaklasser och använder olika tekniska övningar för att uppleva vad god teknik kan åstadkomma i kroppen. Häromdagen höll jag till exempel en inåt- och utåtrotationsklass.

Det är fint att ha redskap för att lära ut alignment till elever när jag ser att de till exempel har svårt att hitta kärnstyrka, när de svankar mycket eller liknande. Att jag faktiskt kan se på kroppar i rörelse och i positioner, och förstå vad jag behöver säga för att de ska komma i kontakt med rätt muskler, det är häftigt!

 

Retreaten blev en stark upplevelse

– Jag tyckte också verkligen om upplägget på retreaten. Den personliga resan jag gjorde där blev otroligt stark för mig. Min pappa gick bort kort tid innan och det var starkt att kunna processa det i en retreatmiljö, med goda rutiner, med likasinnade människor omkring mig och med mycket tid och rum till att blicka inåt och att känna.

 

Jenny undervisar på retreaten

 

– Jag uppskattade att vi emellanåt fick prova på lite ”udda” aktiviteter, olika typer av dansmeditation och liknande. Samtidigt fick vi klart besked om att vi inte behövde vara med på någonting vi inte hade lust till och att vi kunde gå när och om vi ville. Det gjorde att jag fick lust att prova allt, och så slutade det med att jag alltid stannade kvar och hade jättehäftiga upplevelser!

Jag utmanade mig själv med saker jag inte alls trodde var ”jag”, det var verkligen häftigt att lärarna även visade mig saker jag inte normalt skulle ha sökt mig till. Det upplever jag nu som en viktig bit i yogan, att inte stanna kvar i komfortzonen men att ha redskap för att rymma det som uppstår när jag träder utanför det jag redan identifierar mig med.

 

Fint utbyte mellan alla i gruppen

– Jag lärde känna alla i gruppen och kände mig trygg och bekväm med alla. Lärarna var från första stund ödmjuka och tillåtande, det fanns en invitation till stor öppenhet men ingen blev tvingad eller pushad till något, det hjälpte helt klart till att skapa en så god gruppatmosfär.

Det fanns ett fint givande och tagande i gruppen, ett stöttande klimat där alla delade och var generösa. Vi har en facebook-grupp där vi fortfarande kan ställa frågor, tipsa och bjuda in varandra, det känns bra med en grupp där vi även kan hålla kontakt. En av tjejerna har arrangerat ett yogaevent hemma hos sig om några månader, det blir jättekul och förhoppningsvis kan det bli något regelbundet, att vi fortsätter samlas som grupp omkring yogan.

 

Utbilda dig hos oss till Yogalärare med Multistyle-inriktning! Läs mer och anmäl dig här.