Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag hann inte ens börja tänka på att marknadsföra mig”

Friskvårdskonsult Lena Wahlberg vill inspirera människor till vad de kan göra för en frisk vardag och lyfta fram fokus på det man KAN i stället för det man INTE kan.

När Lena Wahlberg fick lust att börja på Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult var hon 50 år. Hon ringde till skolan för att prata om massageutbildningen och passade då samtidigt på att fråga om hon var för gammal för att utbilda sig inom ett nytt område. ”Du har svaret inom dig”, skrattade kursvägledaren, och Lena utbildade sig. Hon var inte för gammal. Nu driver hon eget företag och kan knappt vänta med att börja nästa utbildning!

Hej Lena, hur kom du fram till att du ville ha ett nytt yrke?

– Jag tänker att insikten kom redan 2013, när en nära anhörig råkade ut för en svår olycka och svävade mellan liv och död i flera månader. Det påverkade mig enormt mycket, samtidigt som det pågick stora omorganisationer på mitt jobb och tillsammans gav mig allt detta en växande känsla av att jag skulle ta ut en ny riktning i mitt liv.
När jag fyllde 50 för 3 år sedan åkte jag på en hälsoinspirationsresa till Frankrike med en väninna, och vi hade en fantastisk resa. Jag blev framför allt helt såld på Yoga, vi hade en otroligt bra instruktör. Resan blev en vändpunkt för mig på flera sätt där jag började reflektera mer på djupet över om jag gör jag det jag vill och över hur jag tar hand om mig själv.
Jag har nog aldrig riktigt slutat fråga mig vad jag ska bli när jag blir stor.  Jag har två universitetsutbildningar bakom mig och gillar att studera men framför allt började det att ta hand om mig själv stå fram som en klar utgångspunkt. Jag vill inspirera människor till vad de kan göra för en frisk vardag, jag vill lyfta fram fokus på det man KAN i stället för det man INTE kan…
Jag kände till Axelsons som en skola med gott renommé, läste FriskvårdsMagasinet och fastnade för den breda utbildningen till Friskvårdskonsult, där jag började hösten 2015. Jag jobbade som kommunikatör inom sjukvården sedan 2011 och fick studieledigt 40 % av tiden. Visst blev det lite logistik eftersom jag bor i Ystad, så för mig var det skönt att jag inte behövde jobba full tid.
 

Hur var din upplevelse av utbildningen?

– Jag kände det på ett sätt som att jag kommit hem. Jag blev inte minst väldigt inspirerad när jag mötte vår lärare i caoching Gudrun Sköld första gången. Jag kände mig väldigt väl bemött, både av alla lärare och föredragshållare och av hela gruppen med deltagare. Stämningen var genom hela utbildningen mycket tillåtande och välkomnande.
Dessutom var alla ämnena väldigt intressanta! Jag är beteendevetare i grunden och det fokus som fanns på stresshantering och allt det andra kändes helt rätt för mig. Jag formligen hungrade in all kunskap!

Läs mer här om Axelsons yrkesutbildning till Friskvårdskonsult!

 

Vad har hänt efter utbildningen?

– Jag tog examen 2016, och nu håller jag på och lär mig hur man driver ett företag. ”Håller på och lär mig”, det var ett begrepp som en av lärarna på utbildningen använde mycket och det tog jag till mig. Det är skönt att tillåta mig att vara i process och inte behöva ha allt färdigt från början.
Jag har alltid varit högpresterande, nu har jag börjat lära mig att släppa och glida med och njuta, det är en stor konst och fantastiskt skönt! Jag fick med mig så mycket mer än bara ett yrke. Jag hade inte trott att jag skulle påverkas så mycket själv, bara att jag ville åstadkomma en förändring för mig själv och andra. Lustigt bara att det skulle ta 30 yrkesverksamma år, men det var visst nödvändigt att göra erfarenheterna själv, att komma nära den där beryktade väggen…
Jag har slutat på mitt tidigare jobb och har tagit ett rejält skutt in i det nya. Ibland åtar jag mig tidsbegränsade uppdrag, jag kommer inte att släppa mitt kommunikatörsben helt, kommunikation intresserar mig mycket och är grunden till allt. Just nu driver jag företag hemifrån samt runt i organisationer och verksamheter.
Jag bor i Ystad som är en ganska liten ort och jag fick snabbt kontakter och dörrar som öppnades. Jag hann inte ens börja tänka på att marknadsföra mig! Det är jätteroligt att det går så bra, jag är ödmjukt tacksam.


Vilka verktyg jobbar du mest med, och hur tänker du dig framtiden?

– Det jag brinner mest för är Massage, Stresshantering och Coaching. Som en fördjupning utbildar jag mig just nu till Mindfulnessinstruktör och i April börjar jag hos Axelsons igen, och vidareutbildar mig på Steg 2 till Massageterapeut!
Från början trodde jag inte att jag skulle komma till att jobba med massagen, men det är något jag verkligen fastnat för. Massage är en fantastisk öppning till att arbeta med människor och komma in till nära samtal. Jag känner mig nyfiken på Rosenterapi och tror att jag kommer att fördjupa mig i det också.

Självklart har jag jättemycket nytta av allt jag lärt mig. När man möter människor ligger coachingen nära till hands, det fördjupar sättet att lyssna och bemöta. Närvaro som essensen i allt fick jag också med mig starkt, inte minst genom läraren Bengt Renander. Jag har läst flera av hans böcker tre gånger, minst!
Jag ser generellt ett stort behov av beröring, kontakt och närvarande samtal, det är något jag själv saknat i mitt arbetsliv för att må bra. För mig är detta en bekräftelse på att jag valt rätt, behovet är oändligt, det är så många som är utmattade och utbrända och detta har blivit mitt lilla sätt att bidra till en bättre värld.
Just nu är det massagen som fyller mest, men under året tänker jag komma igång med att hålla mindfulnessgrupper, privat eller i organisationer. Jag har också lite idéer om samarbete med några kolleger, bland annat har jag inlett ett samarbete med yogaläraren som inspirerade mig i Frankrike, jag ska följa med på nästa resa som massör! Kanske kommer vi framöver att nischa oss mot olika målgrupper, äldre deltagare eller liknande. Jag vill gärna inkludera flera verktyg i mitt möte med kunder, till exempel hälsosamtal och coaching.

Till sist – ditt företag heter Sunt & Sant. Vad betyder namnet för dig?

– Jag är textnörd och har jobbat med texter och ord i många år, det var viktigt för mig att välja ett namn med innehåll.
SUNT handlar för mig om närvaro, livspussel och rutiner, tid för träning, avslappning och återhämtning, balans mellan arbete och fritid, maten som håller oss friska, beröringens och massagens betydelse för så mycket, ja till och med för immunförsvaret. Och icke att förglömma – den hjärtliga humorn och det befriande skrattet.
SANT refererar till att vara äkta mot sig själv och andra, att leva så som man innerst inne vet och känner är det rätta för en. Det handlar också om medkänsla, inte minst med sig själv. Och med jorden vi lever på. En av mina föresatser var att inreda kliniken med begagnade möbler och prylar, det var en god känsla att starta upp något nytt utan att behöva spilla resurser och köpa en massa nya saker.
Därför heter mitt företag Sunt & Sant!