Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag känner mig närmast odödlig!”

Torgny Söderlund började ett nytt liv efter att han gått i pension från Business Sweden. Nygift, med nytt hem och nystartat eget företag som Zonterapeut, känner han vid 69 års ålder som om livet just börjat!

 

– Mitt intresse för hälsa och friskvård började tidigt, berättar Torgny. Som ung var jag aktiv idrottare, terränglöpning och maratonlopp var det som jag tyckte mest om. Det innebar naturligtvis mycket träning och med det en del slitage på kroppen.

Jag fick ett antal olika skador och lärde mig den hårda vägen att det var viktigt att träna och äta rätt, stretcha, få massage och liknande. Det var då jag också kom i kontakt med zonterapi och akupunktur och upplevde hur bra det var.

Jag gick ett antal kurser kring hälsofrågor och metoder, det var intressant och gav mig mycket hjälp. Jag var med Axelsons på en resa till Algarve i Portugal och då fick jag lust att dyka djupare i de olika ämnena som vi provade på.

Jag är en mogen man, 69 år nu. Jag jobbade lite längre efter vanlig pensionsålder då jag hade ett intressant yrke. De senaste tjugo åren har jag arbetat på Exportrådet, numera Business Sweden. Det var en fantastisk tid med mycket spännande och utmanande uppdrag i utlandet för svenska företag. När slutet på karriären närmade sig bestämde jag mig för att satsa fullt ut på zonterapi, massage och öronakupunktur.

 

Kunskapstörsten växer

– Jag utbildade mig till Diplomerad zonterapeut, tog introduktionskursen 2015 och gick sedan direkt vidare till yrkesutbildningen som sträckte sig över ett år. Jag känner hela tiden att jag utvecklas och lär mig mer när jag behandlar folk, och utbildningen har verkligen gett mig en väldigt bra grund att stå på, den var otroligt bra och intressant.

 

Torgny Söderlund

 

När man börjar lära sig om de här sakerna växer intresset, det blir som ringar på vattnet. Alla aspekter av vår livsföring och alla systemen i kroppen går ihop, det är inte svårt att se en helhet. Jag är till exempel väldigt intresserad av kosttillskott och liknande, där fick vi mycket god kunskap från zonterapilärare Arne Hamberg.

Som alltid när man håller på med något man brinner för, så växer kunskapstörsten. Det känns för mig som en av meningarna med livet, att lära mig mer, att vara nyfiken och i konstant utveckling. Behandlingar, hälsa och kost är verkligen ett oändligt område. Jag deltar fortsättningsvis på olika utbildningar, och alla mina redskap har jag från Axelsons. Hitintills har jag ut över zonterapin lärt mig massage, lymfmassage, tejpning och koppning.

 

Öronakupunktur ett fantastiskt komplement till Zonterapi

– Ett av mina favoritredskap förutom zonterapin är öronakupunkturen, det var en del av zonterapiutbildningen. Vi fick också lära oss grunderna i flera andra zonbaserade redskap som ansiktszonterapi och ögondiagnostik. Den kunskap i öronakupunktur som vi fick med oss var tillräckligt för att arbeta med metoden, sedan har jag dessutom gått vidare med flera längre utbildningar.

Zonterapi på fötterna och öronakupunktur kompletterar verkligen varandra väl. Jag inleder alltid med zonterapin och ser den som det viktigaste, fötterna är en större karta och jag kan arbeta med mer kraft. Jag trycker bara med fingertopparna, använder inte pinnar och liknande redskap.

Jag föreslår oftast att avsluta med öronen och det säger de flesta ja till, man vill förstås få ut max ut av behandlingen. Antingen får de då permanenta nålar i öronen eller kulor, små små guldpläterade eller silverpläterade kulor som sitter fast med en bit tejp tills de ramlar av efter ett par veckor. Det blir som ett sätt att fortsätta behandlingen efter att de gått hem.

Det finns 267 behandlingsbara punkter i öronen, det är det enda området i kroppen där vagusnerven är i förbindelse med kroppens yta. Man har en kartbild över ungefär vilka kroppsdelar som är representerade var i örat, och tränar sig i att se vissa skiftningar i öronens hudfärg och struktur. Det kräver lite träning men man lär sig ganska snabbt.

 

Man har också en så kallad pointer, ett verktyg man trycker med för att hitta den precisa punkten, det lärde vi oss på zonterapiutbildningen. Klienten håller i en sond som surrar till när man träffar på något, pointern hittar punkterna med hjälp av elektriska impulser.

Det är som akupunktur i miniformat och jag känner mig trygg i att behandla utan att ha den fullfjädrade akupunktörens mångåriga utbildning.

 

Effektivt bland annat vid hormonobalans, stress och beroendeproblematik

– Zonterapin i kombination med öronakupunktur samt massage och lymfmassage gör att jag kan välja det kunden behöver och ge väldigt effektiva behandlingar. Jag blir själv fascinerad över hur snabbt de här metoderna kan ge lindring, av så många olika tillstånd!

En kombination av olika zonbehandlingar är inte minst effektivt på hormonerna och jag har upplevt att det ger mycket goda resultat för många kvinnor med övergångsbesvär.

Jag hjälper också många med utbrändhet och stress, och med beroendeproblematik. Det kan röra sig om droger, alkohol eller socker. Den värsta drogen att behandla är mat, vi kan inte vara utan det så man kan inte bara sluta, men man måste ändra sin relation till maten.

I stället för 10 minuters stafettbesök på vårdcentralen kan man komma till mig och få en timme för 750 kr, men naturligtvis är det inte alla som har råd med det. Så snart någon börjar känna sig bättre, rekommenderar jag oftast fortsatt behandling varannan månad för underhåll. Friskvård är inte en 15 minuters quickfix och innebär oftast en kombination av behandling och livsvanor, kost, motion och liknande – men till gengäld kan man faktiskt bli frisk, på riktigt.

 

Arbetar hemifrån sida vid sida med hustrun

Jag säger till alla att maten är det viktigaste, att äta naturlig mat och undvika socker och för mycket kolhydrater generellt. Min fru Victoria Bolouri Söderlund är duktig på kompletterande saker och specialiserad på kost och kosttillskott, bland annat hjälper hon människor med viktproblem. Hon levererar färdiglagad mat och ger kostvägledning. En del kunder kommer till oss båda för hjälp med olika aspekter, vi kompletterar varandras kunskaper väl.

Min fru gick bort 2012 och nu har jag funnit kärleken igen. Jag och Victoria har varit gifta sedan 4 månader, och vi har inrett en klinik hemma i Lödöse, där vi även har en bastu som vi använder för klienterna, i synnerhet i kombination med lymfbehandlingar. Vi ska också installera en infraröd bastu. Det är fint för den som inte vill ha för varmt, och det ger effektiv och snabb utrensning.

Hade jag varit 20 år idag hade jag inte utbildat mig till civilingenjör utan åkt till Kina och tagit lång utbildning till akupunktör. Jag ångrar ingenting, men det här är så otroligt spännande! Jag är glad att jag hittat den här vägen. Jag jobbar med behandlingar ca 20 timmar i veckan sida vid sida med min fru och tänker fortsätta så länge det är kul och jag gör nytta. Jag känner mig väldigt frisk och pigg, närmast helt odödlig!

Läs mer om Torgnys arbete på www.zonterapimedtorgny.se

fb: torgnys komplementärbehandling

 

Utbilda dig till Zonterapeut! Läs mer här.