Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag mår oförskämt bra!”

Lotta Klang valde att byta inriktning i livet efter att ha gått in i väggen, och gick från utbränd och överviktig avdelningschef till att ”må oförskämt bra” i en ny karriär som massageterapeut.

– Med massage kan man kan göra underverk och hjälpa människor, det är ett fantastiskt yrke. Jag hjälpte nyligen en kvinna som var 55 år gammal och hade haft ont i axeln i 17 år. Jag upptäckte att hon hade en muskelknuta stor som en golfboll, och masserade ut den.

Hon ringde mig dagen därpå och berättade att hon för första gången på  17 år hade kunnat gå och lägga sig utan smärta. Att ens händer kan göra sådana underverk för folk – det är faktiskt lite av ett halleluja-moment, berättar Lotta.

Hur kom det sig att du valde att byta karriär?

– Jag hade jobbat på Arlanda i 17 år som avdelningschef. Mot slutet fick jag dubbla tjänster och jobbade allt mer intensivt. Jag kände under många år att jag inte mådde bra, men jag skakade av mig och gick vidare. Till slut trodde jag att jag fick problem med hjärtat, men det visade sig vara panikångest. Min kropp sa till mig; imorgon säger jag upp mig. Och det gjorde jag med stöd av min man.

Jag är undersköterska i grunden och gick en ekologisk kurs på Axelsons för flera år sedan, så när ett mail från Axelsons damp ned i mailkorgen sommaren 2012 bestämde jag mig instinktivt för att utbilda mig till friskvårdsmassör.

Kroppen, hälsa och träning har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det var spännande att gå tillbaka till skolan igen. Först var jag nervös eftersom det är lätt att glömma hur olika saker fungerar när man har gått in i väggen, men det gick väldigt bra. Allt det latinska satt i ryggmärgen. Jag valde att gå steg 2 också, och blev färdigutbildad massageterapeut i december 2012.

Hur har ditt liv förändrats genom din nya karriär?

– Jag gillar att jobba som massör, man behöver inte fundera så mycket, det är inte så mentalt. Det är kroppen som känner, inte hjärnan. Det känns naturligt att massera.

Idag är jag egenföretagare och hyr ett rum en dag i veckan i Mörby och masserar där. Jag jobbar även åt Curex-gruppen och masserar som konsult ute på olika företag. Jag har även egna företagskunder i Märsta och Uppsala.

Jag har gått flera utbildningar inom friskvård sedan det att jag blev massageterapeut, både inom laser, öronakupunktur, lymfmassage och tejpning. Jag är också med i Team Axelsons och åker runt till olika löpartävlingar (t.ex Tjejmilen, Womens Health, Ironman i Kalmar) där vi masserar och träffar människor med diverse problem som vi hjälper, det är så utvecklande.

För 8 år sedan förstörde Lotta ryggen och fick två diskbråck. Hon gick från att träna fyra pass i veckan till att sitta hemma och tro att hon skulle bli frisk från värken på soffan. I kombination med att äta tabletter mot smärtan och jobba hela tiden ledde det till att Lotta gick upp över 20 kg.

–  När jag började massageutbildningen var jag fortfarande överviktig, med smärta och värk. Snart började jag förstå helheten och kroppen på ett annat sätt. Att det är viktigt med både träning och stabiliseringsträning. Så jag började fokusera på att träna de djupa, inre musklerna, samtidigt som jag började tänka mer på vad jag åt.

Idag tränar jag styrka 4-6 gånger i veckan och nästan alla morgnar går jag powerwalk i 60-75 min. Det är då jag rensar hjärnan och strukturerar upp dagen. Vintertid är det motionscykeln som gäller. Sen gör jag lite lätt träning och stretch innan jobbet. Efter jobbet går jag till gymmet.  Jag tog hjälp av en PT med både träning och kost, för jag var i så dålig form och insåg att jag inte skulle klara den förändring jag ville göra helt på egen hand. Plötsligt hade jag gått ner 22 kilo. Idag är den största utmaningen att fortsätta leva så här bra med kost och träning. Att gå ner i vikt är en sak men att hålla sig kvar där är en annan. Jag vill kunna njuta av livets många olika goda sidor!

Lotta Klang

Vad har du för några råd att ge till någon som också vill leva ett friskare liv?

–  Folk har börjat fråga mig allt oftare hur jag själv lyckats gå från att vara utbränd och överviktig till att må bra och jobba med något jag brinner för. Det krävs en vilja av stål, att hela tiden övertyga sig själv om att fatta rätt beslut. Om jag ska på fika tar jag med mig en kvargburk och blåbär istället för att ta en bulle. Det gäller att planera och inte bara leva efter åt vilket håll vinden blåser.
Det är fantastiskt att kunna inspirera andra. Jag får många kunder i min egen ålder som vill ha hjälp med samma saker. För 4-5 år sedan gick jag själv med stöd på Arlanda, för att jag hade så ont i både ljumsken och höften. Det ledde till att jag fick problem även med knät och plötsligt var jag sned i hela kroppen. Idag kan jag hjälpa personer med liknande problem att slippa det jag själv gick igenom.

Hur ser framtiden ut, vad har du för visioner? 

– Jag mår oförskämt bra idag, och jag vill fortsätta med det jag håller på med just nu. Jag vidareutbildar mig löpande när jag märker att jag inte har den kunskapen som behövs, jag känner mig hel när jag går en ny utbildning. Det mest fantastiska är att kunna fortsätta hjälpa människor att må bättre.