Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag tänker på ansiktet som en spegel av hjärtat”

En djupgående huvud- och ansiktsmassage är en uppskattad och avslappnande gåva till dina massage- frisör- eller hudvårdskunder, till dina vänner och dig själv!

Indisk huvud- och ansiktsmassage är en behandling för avspänning av huvud, ansikte, nervsystem. Nu finns metoden som kortkurs för massörer och andra kroppsterapeuter samt för den som vill lära sig massagen till hemmabruk.

Kursen ingår i Axelsons yrkesutbildning till ekologisk hudvårdsterapeut samt SPA-terapeut, och är ett fint redskap för hudterapeuter, kosmetologer och frisörer. Man kan massera sig själv också, och vi visar hur greppen kan anpassas för egenbehandling. Många som har provat elevbehandlingar eko hud-eleverna har frågat efter att kunna få behandlingen igen.

Vandana Jain, har gett kursen i egen regi i 12 år, och nu undervisar hon för första gången metoden på Axelsons som en fristående massagekurs. Metoden kan användas fristående eller kombineras med andra behandlingsformer. Vandana berättar:

– I Ayurveda rekommenderas ofta huvudmassage som en daglig praxis. Huvudet är center för fyra av våra sinnen, syn, hörsel, smak och lukt, och det är där hjärnan bor! Huvudet är central för väldigt många viktiga nerver, och många upplever trötthet och spänningar i huvud och ansikte, skuldror och nacke. I metoden ingår att massera huvudet, nacken och längs hela ryggraden, med syftet att flytta energin från huvudet till kroppen.

Behandlingen är otroligt avslappnande. En av mina kunder hade inte sovit på mer än en månad, hon somnade på bänken! Cirkulationen i huvudet ökar, nerver, muskler och bindväv stimuleras. Tankeaktiviteten minskar och vi får mer energi och syre till huvudet. Många upplever lättnad av migrän, trötthet, och spänningar. I ayurveda finns också specifika oljor och kurer för olika besvär, t ex tinnitus och migrän, det kommer vi att gå in på helt kort.

Behandlingen består av tre delar, som kan genomföras på 50-60 minuter. Vi börjar med en helkroppsavslappning där mottagaren ligger ner och massören skakar kroppen lätt, för att spänna av bit för bit. Vi vill se till att kroppen är ordentligt avspänd innan själva massagen. Den här biten tar ca 10 minuter.

 

Därefter får mottagaren komma upp till sittande. Vi ger oljemassage på huvudet och använder olika grepp för att stimulera muskler, hud och nerver i hårbotten. Vi arbetar även utifrån den energianatomiska förståelse som ayurveda och yoga vilar på. Där beskrivs hur kroppens energicenter, chakran, längs ryggraden och i huvudmassagen jobbar vi indirekt med chakrasystemet, med början vid kronchakrat på toppen av huvudet.

Vi jobbar vidare med strykningar ner längs ryggraden, till skillnad från yogamassagens uppåtgående rörelser. Vi har ett annat syfte här och jobbar hela tiden neråtgående, för att flytta energi från huvudet till kroppen.

Till sist får mottagaren ligga ner igen och få ansiktsmassage, som är den större delen av behandlingen. Ansiktet är hela tiden utsatt för väder och vind, och är den del av oss som genom sinnen och mimik tar emot och responderar på allt vi upplever. Ansiktet med dess sinnen och uttryck spelar en oerhört viktig roll i vårt liv och jag tänker på ansiktet som en spegel av hjärtat.

Först ger vi massage med små mängder olja, som rengör och mjukgör huden. Oljan tränger in genom porerna och många upplever att huden ser yngre ut efteråt. Vi kan också använda fruktkött eller fruktjuice, antingen till massagen eller efter, som en inpackning.

 

Det finns många frukter man kan arbeta med, mottagaren kan välja. Vi kan också massera med ansiktscréme, om någon inte vill ha olja eller frukt. I håret kan man använda vatten till den som vill slippa olja. Ansiktsmassagen och inpackningen ges med små lyftande rörelser som tonar ansiktet och sträcker bindväven som bildar rynkor och linjer. Det är både djupt avslappnande och en naturlig skönhetskur.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Behandlingen verkar effektivt för att…

…minska spänningar i ansikte och huvud
…öka cirkulation och utrensning av slaggprodukter
…motverka huvudvärk och migrän
…stimulera hårtillväxt
…förbättra hyn samt motverka acne och rynkor
…förstärka våra sinnesförnimmelser (syn, hörsel, lukt och smak)
…reducera stress/överaktiv hjärna och verka avslappnande
…stimulera centrala nervsystemet genom vitala energipunkter, Marmapunkter.

 

Läs mer och anmäl dig till kursen här eller läs mer om alla våra massageutbildningar.