Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag ville orka bära och leka med mina barn”

Lilas Bombeau upplevde genom sina två graviditeter skillnaden mellan att träna och att inte träna. Hon tycker att gravida och nyblivna mammor är en spännande grupp att jobba med, men siktar hellre brett som PT och vill kunna så mycket som möjligt.

 

– Jag är i gång med att utbilda mig till PT och blir klar i Oktober 2019, berättar Lilas. Jag började styrketräna efter att min dotter föddes för 7 år sedan, jag tyckte det var spännande med styrketräning och blev mer och mer intresserad, jag kände också att jag tyckte det var kul att stötta och ge tips till andra.

Lilas Bombeau

 

– På grund av olika saker jag gick igenom med min egen kropp kunde jag inte träna, vilket gjorde mig extra trött och inte i god form under graviditeten. Jag hade mycket smärtor i kroppen och stora problem med bland annat foglossning. När Emma var 6 månader, kunde jag börja träna. Jag valde styrketräning och fastnade verkligen för det.

 

Inspireras inte av utseendefokuserad träning

– Jag flyttade med min familj till Singapore 2014, och jag visste att jag ville utbilda mig till PT. Jag märkte snart att inställningen till träning där var helt annorlunda det handlade mycket om att träna för utseendet och många där tar för givet att alla tjejer vill vara små och smala, inte ska lyfta tungt, och sådana saker. Jag ville hellre vänta och utbilda mig i Sverige, där man fokuserar på hälsa och tänker utanför boxen.

Däremot valde jag att utbilda mig till yogalärare under tiden i Singapore, mest för att fördjupa mitt eget praktiserande, och jag fortsatte också träna fitness. Jag hade en kompis som var fitnessinstruktör på Mom In Balance, en global franchise, som finns i mer än 10 länder runt om världen och som erbjuder fitness för gravida och nyblivna mammor. Jag var utbildad i gravidyoga och postnatal yoga, och även jag började jobba för dem.

Vill ge uppmärksamhet åt individen

– Jag trivdes fantastiskt bra som instruktör och det gick över förväntan, tjejen som hade företaget på franchising i Singapore ville att jag skulle ta över efter henne, och det gjorde jag.

Efter 6 månader valde jag av olika skäl att sälja företaget. Men jag var ännu mer bestämd än förut – den dagen vi flyttar hem, ska jag börja utbilda mig till PT!

Jag älskade verkligen att jobba som instruktör och se ”mina” tjejer bli starkare, men nackdelen med gruppträning var att jag inte hade den tid jag skulle önska för att ge personliga instruktioner eller att prata med var och en om deras mål, utmaningar och liknande.

Det är svårt när man har 20 deltagare samtidigt. Så jag insåg att även om jag gillade att vara gruppinstruktör, så ville jag ha mer personlig tid med varje kund. Därför var jag nu ännu mer taggad att bli just PT.

 

Seriös utbildning med brett perspektiv

– Jag hade ett möte med en av lärarna på Axelsons för att höra mer om utbildningen, och jag avgjorde att det var ett bra match. Vi har väldigt bra lärare och utbildningen är väldigt seriös, säger Lilas.

Vi träffas en helg i månaden och har en lite längre paus på sommaren, det ger tid att smälta det man lärt, att testa hemma och integrera innehållet. Det här känns bättre för mig än en intensivkurs, man har tid att utvecklas med materialet, det känns som en nödvändighet när man ska undervisa andra.

Jag tycker att skolan har levererat mycket bra hittills, vi är halvvägs igenom utbildningen nu och allting har varit på toppnivå. Allt är evidensbaserat, lärarna är noga med att säga vad som är hypoteser och trender, och vad man inte vet men bara tror. Det finns många ingångsvinklar till träning och vi har ett team av lärare som var och en är specialiserad på sitt.

Det är kul att möta PT-lärare med olika erfarenheter och olika sätt att tänka, vi får en komplett och sammansatt bild av vad man som PT behöver förstå och kunna.

Vi har haft ett tillfälle kring motivation och samtal, och kommer att få mer av det. Det är intressant och känns nödvändigt att få med sig, att vara PT handlar inte bara om att kunna träning, men också om att förstå lite om människans psykologi. Hur får man människor att själv känna att förändring behövs, att komma igenom motstånd, att känna att de vill prova nya sätt att göra saker?

 

Vill hellre vara stark än smal

– Det har varit väldigt bra för mig att ha en träningsrutin att hålla fast vid när annat förändras och när jag står inför utmaningar av olika slag. Även omkring kosten har det varit till hjälp för mig med goda vanor, jag försöker vara avslappnad kring det men kunskap och planering kan definitivt också göra livet lättare när man har barn.

Jag har själv skiftat från att tidigare vilja vara smal till att vara mer intresserad av att vara stark! Jag ville orka bära barn och springa efter dem, jag skiftade från att fokusera på utseendet till att vilja ha en frisk och funktionell kropp.

Vi pratar en del på utbildningen om att utseendet är en motivationsfaktor för många och att man behöver förstå det som PT så att man kan utnyttja det till fördel för kunden – samtidigt som man vill undvika att förstärka utseendefixering.

Fokus ska vara på hur man mår, på hälsa, styrka och välmående, inte på ”hur vill du se ut?”. Det sättet att träna, med mätbara mål i form av ork och prestation, motiverar mig själv väldigt mycket.

 

Kul att jobba med gravida och nyblivna mammor

– När jag blev gravid andra gången var jag redan i god form och fortsatte träna genom hela graviditeten. Det gjorde otroligt stor skillnad! Jag fick ont i kroppen och hade foglossning liksom vid första barnet, men inte alls i samma grad. Allt var lättare att hantera med träning. Jag hade också en lättare återhämtning, jag var mycket starkare och mådde mycket bättre både under och efter andra graviditeten.

– Man kan absolut kan vara en fantastisk tränare även om man inte fött barn, och att ha varit gravid gör inte en till en bättre tränare. Erfarenhet, både egen och med kunder, gör däremot att man lär sig att hantera till exempel kunder med foglossning.

Graviditet blir ofta en motivationsfaktor för kvinnor att komma igång med träning, byta livsstil, äta sundare och så vidare. Det känns bra att ha provat skillnaden på egen kropp, mellan att träna och att inte träna.

Jag tycker att det är jätteroligt att jobba med gravida och nyblivna mammor, det är en tacksam grupp, de märker skillnad fort! Det är också spännande att kunna följa någon under en hel graviditet. Men just nu vill jag bli en PT för alla och lära mig så mycket som möjligt, jag vill inte begränsa mig men tvärtom, avslutar Lilas Bombeau.

 

Älskar du också träning? Utbilda dig till PT hos oss! Läs mer och anmäl dig här.