Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Jobb utan stress

Jobb utan stress

Allt fler söker efter en tillvaro och framförallt ett jobb utan stress. Det har fått oss att undra om det verkligen finns ett sådant? Precis det handlar den här artikeln om.

Den här artikeln är skriven för dig som vill ha ett bra jobb och skippa stressen. Du kommer bland annat kunna läsa om:

 • Vad du kan göra för att må bättre och hitta ett stressfritt jobb.
 • Varför listorna på nätet om de ”minst stressiga jobben” inte är relevanta.
 • Om det överhuvudtaget finns jobb utan stress.
 • Varför fler söker efter stressfria jobb.

Vi avslutar artikeln med fler artiklar du kan läsa om du är intresserad av ämnet. Låt oss börja med varför fler söker sig till stressfria yrken.

Fler söker sig vidare vill slippa stress på jobbet

Varför söker fler och fler efter ett jobb utan stress

Du är kanske en av den växande gruppen av människor som letar efter ett jobb utan stress. Men hur kommer det sig egentligen att fler och fler söker efter ett stressfritt yrke? En enkel anledning är att du helt enkelt inte trivs på jobbet (missa inte vår artikel om det: Jag trivs inte på jobbet). Utöver det kan vi förenklat  säga att det finns två huvudanledningar. 

Första anledningen

En förklaring är att mängden utmattade och stressade människor runt om i Sverige ökar. Att psykisk ohälsa har ökat under de senaste åren och att stress är en del av problemet är inte längre en främmande tanke. I alla fall om vi ska tro på Folkhälsomyndigheten som går så långt och kallar det för en folksjukdom. 

Kort sagt kan en förklaring alltså vara att du och andra mår sämre, går in i väggen och är utmattade. Även om saker utanför jobbet kan vara orsaken blir resultatet att du letar efter sätt att minska på den negativa stressen. I och med att en stor del av vår vardag kretsar kring våra jobb är det naturligt att många letar efter ett stressfritt jobb.

Andra anledningen

En annan orsak till att du och många andra letar efter ett jobb utan stress kan vara att dina prioriteringar förändrats. Det viktigaste blir inte att tjäna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, att klättra så högt upp i din organisation du bara kan eller att alltid ställa upp på jobbet. Allt på bekostnad av hälsan såklart. Istället kanske du prioriterar familj, vänner eller din egna tid.

Att du prioriterar om ditt liv är med andra ord den andra anledningen till att leta efter ett jobb utan stress. Det i sin tur kan vara en av anledningarna till att det i vår omgivning talas mer om mindfulness, minimalism och att vi kan se en ökad medvetenhet kring miljö och konsumtion.

Allt det här för att vi får upp ögonen för stress och dess skadliga verkan. Lägg på faktum att vi gräver ner oss i våra mobiler, utsätts för massvis av intryck dagligen och aldrig låter kroppen och hjärnan återhämta sig så inser vi att problemet med stress antagligen bara kommer att växa.

Formulerat annorlunda: Den dåliga nyheten är att stressen ökar. Den goda nyheten är att medvetandet kring det ökar vilket kan leda till en förändring. Med allt det här i åtanke blir inte resonemanget att fler kommer söka sig till mindre stressiga jobb alls så galen! Frågan blir bara ifall det finns jobb utan stress?

Finns det jobb utan stress?

Finns det jobb utan stress?

Sanningen är att även de mest lugna arbeten kan ibland vara stressiga. Att du har en högre eller lägre stressnivå kommer påverka hur stressad du blir av ett jobb. Du kan med andra ord ha ett lugnt jobb men ändå vara stressad av det. Sedan har du även ett privatliv som kan påverka dig på jobbet. Med tanke på allt det här verkar det inte finnas jobb utan stress. Så istället för att avgöra om det finns ett jobb utan stress blir det därför mer av en fråga vilka jobb är minst stressiga?

På nätet kan vi hitta olika listor över arbeten som ska vara minst stressiga. Vi hittar yrken som frisörer, universitetsprofessorer och labbtekniker. Hur stressiga eller stressiga de här jobben är låter vi vara osagt för det borde bedömas individuellt. Hur mycket värde dessa listor ger är även det antagligen beroende på dig. Lägger vi dessutom på att händelser utanför arbetet kan påverka hur du mår på jobbet och hur stressad du är gör det hela ännu mer komplicerat.

Vi landar i att:

 • Fler människor mår dåligt och är stressade.
 • Upplevd stress är individuellt.
 • Det är omöjligt att säga ifall det finns jobb utan stress.
 • Att avgöra vilka jobb som är minst stressiga är individuellt.

Betyder det här att det är kört? Givetvis inte! Låt oss presentera ett annat synsätt istället.

4 frågor för stressfritt jobb

Slå fyra flugor i en smäll!

Att hitta ett jobb utan stress kan vara svårt eller omöjligt. Men om du kan hitta något där du själv mår bättre och kan göra det till jobb eller karriär så slår du två flugor i en smäll. Ifall du samtidigt kan få andra att må bättre och att du samtidigt får vistas i en harmonisk och stressfri miljö slår du helt plötsligt fyra flugor i en smäll!

Låter det för bra för att vara sant?

Massage, akupressur, yoga, träning och kost är bara några exempel på vad som kan hjälpa dig att stressa mindre. Kort sagt är det här kunskap du som är stressad kan ha nytta av i ditt privatliv. Det är även saker du kan lära dig ganska snabbt och arbeta med. Ja, till och med göra en stressfri karriär utav. Väljer du att arbeta med några av dessa exempel får du per automatik andra att må bättre och stressa mindre. Allt i en harmonisk och stressfri miljö.

Formulerat annorlunda: fyra flugor, en smäll.

Axelsons.se

Axelsons – Nordens största och äldsta skola inom friskvård

Vi är såklart partiska för vi erbjuder utbildningar inom friskvård. Men det gör vi för att vi verkligen tror på nyttan. Det har Axelsons gjort sedan starten 1962. Faktum är att det är därför skolan över huvudtaget startade. Det är även ingen slump att många söker sig till oss efter att de blivit utbrända eller trötta på sina jobb.

Arbetar du med friskvård, massage, yoga, akupressur eller kost är chansen väldigt stor att du är i rätt bransch och i rätt miljö för att ha ett jobb utan stress. Det betyder inte att vi kan lova att du aldrig kommer stressa igen. Det kan ingen. Det vi kan lova är att du får de bästa möjliga förutsättningarna att ha ett jobb utan stress.

Vi kan även lova att du kommer få:

 • Kunskap du kan använda på dig själv för att tackla stress i alla situationer.
 • Kunskap som kommer få dig att må bättre själv.
 • Möjligheten att jobba och göra en karriär inom friskvård.
 • Hjälpa andra att må bättre.
 • Chansen att göra det det i en stressfri miljö.

Testa på med en Massagekurs

Testa på med en kurs

Känns det som ett stort steg att sadla om eller gå en hel utbildning? Vill du testa på och se om det här är något för dig? Då kan vi varmt rekommendera att du testar en av våra väldigt populära kortare kurser. Den har du nytta av oavsett om du vill gå vidare med en längre utbildning efter eller inte.

Massage till husbehov och Avspännings massage är perfekta kurser att testa på för dig som är stressad. Massagen är ett fantastisk redskap för att varva mer, stressa mindre och må bättre. Även om du sedan väljer att inte gå en hel utbildning har du lärt dig något nytt. Nya tekniker du kan hjälpa dig själv och andra med. Läs mer här:

Massage till husbehov 

Avspänningsmassage 

Vad säger våra gamla elever? Referenser

Vad säger våra gamla elever?

Det som gör oss mest stolta är alla våra gamla elever Många kommer till oss med olika yrkesbakgrund och erfarenheter. Vill du inte gå en kurs kan du istället läsa om våra gamla elever, deras historier och vad de gör idag. Vi har även många andra inspirerande artiklar som kan hjälpa dig hitta ett jobb utan stress. Faktum är att hela sidan är full av dem. Vet du inte vart du ska börja kan du göra det här:

Två artiklar som samlat många inspirerade historier på ett och samma ställe är dels vår byta karriär artikel och vår artikel med namnet byta jobb. Kort sagt är det artiklar om hur det aldrig är för sent att byta karriär eller jobb och hur andra gjort när de tagit steget. 

Läs den här artikeln om du vill veta mer om behovet av massageterapeuter –  Kanske massagen kan vara ett sätt för dig att arbeta stressfritt?

Starta eget idéer – Vi vet, starta eget känns ofta som en jobbig och stressig uppgift. Men måste det vara så? Läs den här artikeln om du vill veta möjligheterna att öppna eget inom friskvård och hur hur andra gått tillväga.

Du kan även klicka dig vidare till kunskap och inspiration. Här hittar du massvis med andra artiklar som tillexempel artikeln: vad ska jag jobba med?. Vi lovar att det finns något för alla. 

En utbildning som leder till ett jobb utan stress

En utbildning som leder till ett jobb utan stress

Om du vill börja din resa till ett jobb utan stress och känner dig redo att skaffa mer kunskap som får dig och andra att må bättre kan en utbildning vara något för dig. De är relativt korta och dina kunskaper sätter du i bruk med en gång. Du kan med fördel bläddra bland alla våra utbildningar och kurser här på sidan. Eller klicka på någon av länkarna här:

Vi är Nordens äldsta och största skola inom friskvård. På Axelsons kan alla hitta en utbildning som leder till ett jobb utan stress.

Vill du istället läsa mer om stress kan vi tipsa om två andra artiklar:

En smart arbetsgivare jobbar proaktivt med stresshantering – En artikel om stress på jobbet.

Det är vanligare att ta en massagebehandling för avslappning och stresshantering särskilt bland unga. – En undersökning gjord av oss tillsammans med Kroppsterapeuternas Riksförbund och Kairos Future.


Referenser

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/om-folksjukdomar/