Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Käkmuskelbehandling kan lösa många problem

Käkledsproblem är vanligt och har många olika orsaker. Käkleden kan tyckas vara en liten del av vår kropp, men den påverkar och påverkas av kroppen som helhet överraskande mycket. Käkmuskelbehandling ingår som en massage kurs i steg 3 i Axelsons utbildning till Medicinsk massageterapeut.

Kinesiologer och kiropraktorer i USA har funnit att störningar i käkleden kan vara orsak till eller inblandade i en mycket stor mängd störningar i resten av kroppen.  Mac Pompeius Wolontis, kinesiolog och lärare på Axelsons utbildning till Medicinsk massageterapeut, har undervisat i metoden sedan 1992. Han har mängder av exempel på personer med olika besvär som kan bli bättre av käkmuskelbehandling.
– Faktiskt så kan de flesta av de som kommer till en massör ha nytta av behandlingen, eftersom spänningar i käkmuskulaturen är intimt förknippade med spänningar i nacke och axlar, säger Mac. En kiropraktor jag känner kartlade flera hundra personer som sökt för ryggbesvär, och över åttio procent hade samtidigt besvär från käkarna relaterat till det ursprungliga problemet.

käkmuskelcopyright Mac Pompeius Wolontis, www.kinesiologi.se

 

Människor biter ihop om känslor

Mac förklarar att behandlingen släpper på spänningar i hela området och därför är mycket lämplig för personer med migrän.
– Ett annat stort behandlingsområde är de som har ont i käken på grund av att de gnisslar tänder och biter ihop, fortsätter han. Behandlingen kan minska spänningar och smärtor, och klienten har i många fall kunnat sluta använda bettskena. Det är överhuvudtaget alltför vanligt att människor ”biter ihop”, mentalt och fysiskt, och det sätter sig som spänningar i käkarna. Folk håller tillbaka alla möjliga slags känslor genom att bita ihop käkarna, både ilska, rädsla och sorg.
Han minns speciellt en kvinna som fick en käkmuskelbehandling inför sin klass under massage utbildningen.
– Behandlingen gick fint och hon klev ner från podiet för att eleverna därefter skulle öva på varandra, berättar han. Plötsligt började kvinnan helt oväntat storgråta, alla blev väldigt överraskade. Tårarna rann längs hennes kinder, men på oroliga frågor om vad som hänt svarade hon ”jag vet inte varför jag gråter, jag är inte ens ledsen, jag bara måste gråta!” För mej var det uppenbart att det var en lång tids spänningar som släppte och frigjorde undertryckta känslor. Det är inte ovanligt att människor känner sig helt slut efter behandlingen, som i sig kan tyckas väldigt enkel, säger Mac.

Från idrottsskador till whiplash

Käkmuskelbehandling kan vara verkningsfull vid många andra typer av besvär, även när inte muskelspänningar är grundorsaken.
–  Problem i käkleden på grund av olyckor, misshandel, idrottsskada eller liknande, är självklara orsaker till smärta i käken och kan lindras med behandlingen. Mekaniska problem, med käkar som ”hoppar ur led” eller som smäller och knakar, kan behandlas med samma metod, säger Mac. Liksom de smärtor som kan uppstå efter en långdragen tandläkarbehandling med vidöppet gap i flera timmar… Ergonomiska problem hos folk på kontor som sitter och arbetar i fel ställning hela dagarna, med smärtor i nacke och axlar som följd, är ett annat exempel.
En del personer med tinnitus har blivit hjälpa med käkmuskelbehandling, berättar Mac.
– Till och med människor med whiplashskador kan få hjälp av käkmuskelbehandlingen. Vid det trauma som whiplash innebär uppstår så kallade tender points, punkter där spänningar är samlade, i käkmuskulaturen inne i munnen. De går att komma åt och behandla med i många fall bra resultat, säger Mac.

Behandling i bestämda steg

En behandling följer ett antal steg, ett schema – samma oavsett problem och orsak. Behandlingen bygger på det som kallas kinesiologi (rörelselära), en metod för att testa och behandla obalanser, spänningar och blockeringar i kroppen. Man använder sig även av en metod kallad Strain and Counterstrain, som också finns med i utbildningen till Medicinsk massageterapeut.
– Först aktiveras käkledens muskler genom olika uppmjukande rörelser, berättar Mac. Sedan arbetar man med olika grepp, tryck, drag och strykningar, på utsidan av käkarna. Muskel- och senfästen runt själva käkleden behandlas först. Därefter muskelspolar, triggerpunkter och fascia kring tuggmuskeln (M. masseter) och den stora tinningmuskeln (M. temporalis). Massage av senfästen kring underkäksbenet (mandibula) avslutar den yttre behandlingen.
– Ibland behöver man fortsätta behandlingen inne i munnen, dels på olika fascior, dels på tender points med hjälp av Strain and Counterstrain, tillägger Mac. Ibland behöver man gå djupt in i munnen, till och med förbi kindtänderna, för att nå de berörda ställena. En del upplever det som ganska obehagligt med behandling inne i munnen, och jag brukar säga att det inte behövs om det enbart handlar om muskelspänningar i nacke och axlar. Men när det finns tydliga symptom av till exempel nackbesvär och smärta i käkleden behövs verkligen behandlingen inne i munnen, något som kan ge omedelbart resultat med minskad smärta, intygar han.

Hela kroppen påverkas positivt

Som demonstration av hur en behandling av käkmuskulaturen kan ha effekt på hela kroppens nervsystem och leder brukar Mac använda rörelseomfånget i höftleden. Förmågan att föra benet rakt ut åt sidan från kroppens längdriktning ökar ofta påtagligt efter en behandling jämfört med omedelbart före.
– Det har hänt att rörelseomfånget ökat upp till en halv meter, men ofta handlar det om en till ett par decimeter. Och det är ju fantastiskt när man tänker på att man inte är i närheten av höften under behandlingen! avslutar Mac.

MacPW
Mac Pompeius Wolontis, www.kinesiologi.se