Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Kent masserar Brynäs IF

Kent Larsson jobbar som massör på heltid för Brynäs IF. Han finns på plats efter matcherna för att massera hockeyspelarna och hjälpa till att påskynda återhämtningen. Han behandlar även dem med mindre skador så att de ska kunna prestera bättre ute på isen.
– Jag tycker om att kunna hjälpa folk, och har haft ett intresse för rehab länge. Det bästa med det här jobbet är att få jobba med det man tycker om.

Kent kommer ursprungligen från Sveg men flyttade till Gävle för 10 år sedan. Där jobbade han under många år på Försäkringskassan, men kände samtidigt att han ville göra något annat och starta eget företag.
– Jag har alltid haft intresse för friskvård och träning och sådant. Jag kände att massage var en bra grund för att komma in mer på det spåret, och för att starta en egen verksamhet.
Kent började studera till massageterapeut på Axelsons, och gick massage utbildningen på distans så att han kunde fortsätta att jobba som vanligt under studietiden. Efter utbildningen valde han att starta eget företag, och började jobba med massagen på sidan om sitt heltidsjobb.

Ett telefonsamtal från Brynäs IF

– En dag precis innan midsommar blev jag kontaktad av Glenn Hellström som jobbar som massör för Brynäs IF. Han hade hittat min hemsida och ringde upp för att frågade om jag var intresserad av att träffa dem för att diskutera hur jag kunde hjälpa laget.
Kent tog ett första möte med Glenn Hellström, som själv jobbat som massör för Brynäs IF i 30 år, och med lagets fystränare Magnus Ågren. Glenn själv hade börjat planera att lämna rollen på sikt, och sökte nu en efterträdare som kunde ta över hans roll i laget.
Efter ett första bra möte blev Kent tillfrågad att komma och provjobba och träffa laget. Allt gick bra och snart började han jobba extra vid Glenns sida.
– Jag fick jobba lite på timmar första månaden för att komma in mer i laget. Det är viktigt när det kommer till ett lag att det ska fungera med personligheter och så. Det är ändå laget man är där för.
Efter att ha jobbat extra under första säsongen blev Kent inför sin andra säsong heltidsanställd av Brynäs IF och kunde därmed också börja på heltid som massageterapeut. Nu är han inne på sitt tredje år.

Att massera en hockeyspelare

– Det skiljer sig lite att åt att massera en hockeyspelare. Det är lite mer muskler och andra typer av behandlingar. Det är väldigt sällan vi ger 1 timmars behandlingar, utan det handlar om kanske en 10 till 15 minuter. Spelarna behöver se snabba resultat på ett annat sätt.
Nu under försäsongen är Kent även med och assisterar under träning och uppladdning inför säsongsstart tillsammans med lagets fystränare Magnus Ågren. När säsongen väl drar igång i augusti åker Kent med både på hemma- och bortamatcherna för att behandla laget med massage inför och efter matcherna.
– Har någon lite skador, som en överansträngd muskel, kan de få en behandling innan matchen, men den mesta massagen sker efter matchen. Då masserar vi för att ta bort slaggprodukter och påskynda återhämtningen. Massagen hjälper till att dra igång cirkulationen så att spelarna är fräscha till nästa match.
Brynäs IF har även kiropraktorer anslutna till laget som de kan skicka spelarna till om det behövs. Men det är massören som följer med på alla matcher.

Tejpning – ett bra komplement

Kent berättar att tejpning, som han gått en fortsättningskurs i, också varit till stor hjälp för honom i arbetet med hockeylaget.
– Jag har kunnat tejpa upp muskeln om någon saknat kraft helt enkelt. Man kan inte vara där och hjälpa någon hela tiden, och då fungerar tejpen som ett bra komplement.
Kent har lärt sig mycket från att jobba sida vid sida med resten av medical-teamet på Brynäs. Kunskapen han kunnat ta till sig från Glens och Magnus långa erfarenhet har bettyt mycket.
– Det är viss skillnad mellan att massera idrottsmän och vanliga människor. Man ska kunna lösa problem och de förväntar sig att det ska gå snabbt. Det är mer snabba behandlingar och snabba resultat.
Kent är glad över att idag kunna jobba heltid med det han utbildat sig inom. Under försäsongerna jobbar han måndag till fredag, och under säsong blir det många lördagar eftersom flera matcher spelas då.
– Hockey pågår verkligen året om, det är inte bara på vintern som vissa tror. Från nu i slutet av augusti kommer laget ha två till tre matcher i veckan, och förhoppningsvis går de hela vägen så att matcherna fortsätter fram till slutet av april.
Läs mer om Axelsons yrkesutbildningar och kurser i massage.