Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Konsten att koka ägg perfekt

Ägg - konsten att koka ägg

En artikel om att koka ägg? Är det inte bara att stoppa ner ägget i vattnet och låta koka?

Vi fattar att det kan verka överflödigt med en hel artikel om hur du ska koka ägg. Det kanske även är lite utanför ramarna vad vi brukar skriva om.

Samtidigt vet vi att många undrar hur du kokar det perfekta ägget. Att ägg då dessutom innehåller mycket näringsämnen är bara ett plus. Det blir med andra ord alltid lättare och roligare för dig att få i dig näringsrik mat om den är god också.

I den här artikeln går vi igenom konsten att koka ägg perfekt oavsett hur du gillar dina ägg, vilken metod du vill använda och vilken storlek du har på dina ägg. Tre faktorer som alla påverkar koktid och konsistens.

Två olika metoder att koka ägg:

 • Kallt vatten
 • Kokande vatten

Tre olika varianter:

 • Löskokt ägg
 • Mjukkokt ägg
 • Hårdkokt ägg

Fyra olika storlekar

 • Litet
 • Mellan
 • Stort
 • XL

Vill du läsa om varför du överhuvudtaget borde äta ägg rekommenderar vi vår ägg artikel. Där hittar du allt du någonsin undrat över när det kommer till ägg.  Orkar du inte läsa hela artikeln har vi förberett en liten sammanfattning åt dig:

Koka Ägg

Koka ägg

Oavsett om du vill ha ett hårdkokt ägg, löskokt ägg eller något mitt emellan finns det vissa saker som är bra att veta om. Tider till hårdkokta och löskokta ägg hittar du längre ner. Olika tider gäller givetvis beroende på hur stora ägg du har. Lugn, vi hjälper dig hitta rätt tid till just dina ägg.

Men innan vi tittar på olika metoder och tider finns det ett tips vi vill dela med oss med.  Det här gäller som sagt oavsett om du vill ha hårdkokta ägg eller löskokta ägg.

Glöm inte att skölja äggen i kallt vatten när du kokat klart! Anledningen är att äggen fortsätter att tillagas så länge de är i varmt vatten.

Två olika metoder – Vilken ska jag välja?

Det finns två sätt att koka ägg på. Antingen att koka ägg i kallt vatten (lägga ner dem i vattnet innan du sätter på spisen) eller lägga in äggen när vattnet redan kokar.

Kallt vatten

Många väljer att koka ägg från kallt vatten för att risken att de spricker är mindre. Det är ofta lättare att bara lägga in äggen och låta vattnet kokas upp. Det svåra blir dock att få in rätt tid för att få rätt konsistens. Spelar det ingen roll är det här ett smidigt sätt att koka ägg på. Mer om att koka ägg i kallt vatten och hur många minuter de ska vara i kommer vi till strax.

Kokande vatten

Det andra sättet att koka ägg på är att låta vattnet koka upp innan du lägger ner äggen. Tricket för att ägget inte ska spricka är för att först sänka värmen så vattnet sjuder och sen lägga ner ägget försiktigt i det sjudande vattnet.

Vilken metod är bäst?

Den stora fördelen med att koka ägg från kallt vatten är att det är enkelt. Nackdelen är att precisionen blir sämre. Alla spisar kommer värma upp vattnet olika snabbt. Har du en elektriskt spis kommer det gå långsammare medan en induktionsspis gör att vattnet kokas upp snabbare. Det här påverkar såklart hur ägget tillagas.

Nackdelen med att koka ägg i redan kokande vatten är att de lättare spricker. Fördelen är att du får mycket större precision. Vattnet har redan kokats upp och sjuder (har rätt temperatur) när du lägger in ägget vilket gör att vilken spis du använder inte spelar någon roll.

Vi vet att många tycker det är lättare att koka ägg i kallt vatten för att de inte spricker men ifall du vill ha större precision rekommenderar vi att du lägger ner de i redan sjudande vatten.

Sådär! Nu när vi känner till de olika metoderna ska vi titta närmare på nästa faktor det vill säga tiden.

Koka ägg tabellKoka ägg – tid

Du undrar säker hur länge ska man koka ägg? Beroende på hur du kokar äggen (kallt eller kokande vatten), hur stora de är och hur du vill ha dem kommer det skilja sig hur länge du kokar dina ägg. Vi vet, det låter lite rörigt men vi har gjort det super lätt för dig att hitta rätt koka ägg tid!

Tipsen här gäller när du lägger ner äggen i vatten som kokats upp och sjuder, inte när du kokar ägg i kallt vatten!

Koka ägg tider i tre steg:

 • Välj hur du vill ha ditt ägg, löskokt, mjukkokt eller hårdkokt
 • Välj om du ett stort, medelstort, stort eller extra stort ägg
 • Se tid och sätt timer!

Koka ägg tid – Löskokt ägg

 • Litet ägg (S) 43-53 gram – 6 minuter
 • Medelstort ägg (M) 53-63 gram – 7 minuter
 • Stort ägg (L) 63-73 gram – 8 minuter
 • Extra stora ägg (XL) +73 gram – 9 minuter

Koka ägg tid – Mjukkokt ägg

 • Litet ägg (S) 43-53 gram – 8 minuter
 • Medelstort ägg (M) 53-63 gram – 9 minuter
 • Stort ägg (L) 63-73 gram – 10 minuter
 • Extra stora ägg (XL) +73 gram – 11 minuter

Koka ägg tid – Hårdkokt ägg

 • Litet ägg (S) 43-53 gram – 10 minuter
 • Medelstort ägg (M) 53-63 gram – 11 minuter
 • Stort ägg (L) 63-73 gram – 12 minuter
 • Extra stora ägg (XL) +73 gram –13 minuter

Följer du tiderna borde du få perfekta ägg varje gång! Kom bara ihåg att skölja ägget med med kallt vatten så det inte fortsätter att tillagas.

Hur länge ska ägg koka från kallt vatten?

Det är betydligt svårare att precist uppskatta tiden när du kokar ägg från kallt vatten. Anledningen är dels att olika spisar värmer vattnet olika länge och dels att storleken påverkar tiden. Det bästa är att testa sig fram och lära känna din spis. Med det sagt har vi en ungefärlig rekommendation för ett medelstort ägg i kallt vatten:

Löskokt  – 2-3 minuter i sjudande vatten

Mjukkokt – 5-6 minuter i sjudande vatten

Hårdkokt – 8-9 minuter  i sjudande vatten

Vill du ha hårdkokta ägg finns ett annat sätt när du kokar ägg från kallt vatten. Lägg äggen i en kastrull och täck dem med vatten. När de börjat koka sätter du på ett lock och tar av dem från spisen. Låt äggen stå i vattnet i 14 minuter och skölj sedan med kallt vatten så får du perfekt hårdkokta ägg.

Hårdkokta ägg eller löskokta ägg – Vad är bäst att äta?

Som med all mat som tillagas försvinner många näringsämnen vid höga temperaturer. Tumregeln är att ju längre mat tillagas i höga temperaturer desto mindre näringsämnen klarar sig.

Detsamma gäller när du kokar ägg. Förutom att mängden vitamin A (retinolminskar med upp till 20% kan även mängden antioxidanter minska. Upp till 18% mindre enligt en studie. Läs mer om vitamin A i vår artikel med samma namn: Vitamin A.

En annan studie som gjordes på kokta ägg och ägg gjorda i ugnen visade att äggen i ugnen som tillagades i 40 minuter hade betydligt mindre D vitamin i jämförelse med de kokta.

Ett alternativ är att äta råa ägg. Vissa blir illamående av tanken medan andra rycker på axlarna.

Fördelen med råa ägg är att du inte förstör några näringsämnen. Nackdelen kan vara att råa ägg innehåller avidin som gör att du inte kan ta upp protein lika bra. Faktum är att en studie till och med visade att kroppen kunde ta upp 91% av proteinet i kokta ägg och bara 51% i råa ägg.

Överlag kan det finnas fördelar med att inte äta mat som är tillagad för länge. Det här är sant när det kommer ägg också. Löskokta ägg kan innehålla mer näringsämnen. Men om du inte tycker om en lös gula får du i dig massor med värdefulla vitaminer och antioxidanter även om du äter hårdkokta ägg!

Tyckte du om den här artikeln? Missa då inte vår artikel om ägg. Där kan du läsa om varför ägg är nyttigt. Dessutom går vi i detalj igenom näringsvärdet och hur du lätt kan räkna på vad du får i dig till exempel om du tränar.


Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127475

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471533

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404361

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748723

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23205520

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24262542

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25608941