Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Producera kollagen naturligt med rätt mat

Allt om Kollagen

Det finns mat som innehåller kollagen och så finns det vissa livsmedel som kan hjälpa kroppen att öka kollagenproduktionen. Vi kommer i denna artikel att gå igenom 10 livsmedel som innehåller viktiga vitaminer och aminosyror som kan få igång kollagenproduktionen. Men först lite kort om kollagen.

Kort om kollagen

Kort om kollagen

Kollagen är ett protein som finns i våra kroppar naturligt. Ämnet är det vanligaste proteinet i våra kroppar och har flera viktiga funktioner. Tillexempel stärker det dina ben och ger struktur i din hud, men det är också en av huvudkomponenterna i bindväven som finns i kroppen. Med tiden avtar produktionen av kollagen och som ett resultat av det kan vår hud förlora elasticitet, håret kan bli mer strött och vi kan uppleva minskad funktion i lederna.

Finns det kollagen i mat, hur kan mat hjälpa dig att få igång produktionen av ämnet i kroppen och hur fungerar det? Häng med så förklarar vi hur du kan få i dig kollagen på ett naturligt sätt, öka produktionen av kollagen genom mat och svarar på frågan om kollagen verkligen finns i det vi äter.

Finns kollagen i mat?

Kroppen behöver nödvändiga ämnen för att producera kollagen och dessa kan du få i dig genom att äta vissa livsmedel. Det finns två typer av livsmedel som kan hjälpa till att öka kollagenet i kroppen. Livsmedel som är naturliga källor till kollagen och livsmedel som innehåller näringsämnen som är kända för att främja kroppens egen produktion av ämnet. Vi kommer längre fram att gå igenom 10 livsmedel som är bra för att öka kollagenet i kroppen.

Kollagen är ett protein som produceras genom att kombinera två aminosyror, glycin och prolin. För att hjälpa kroppen att producera detta viktiga protein kan vi se till att få i oss flera viktiga näringsämnen som behövs i processen att ta fram kollagen. Några av de viktiga näringsämnena är Vitamin C, Proline, Glycin, koppar och även protein av hög kvalitet som innehåller aminosyrorna som behövs för att göra nya proteiner, så även kollagen.

En viktig sak att tänka på är att även om kollagen finns naturligt i bindväven i animaliska livsmedel (som tillexempel kyckling skin) så bryts dessa proteiner ner till aminosyror i kroppen som i sin tur återskapar ämnet. Det innebär att kollagenet du äter inte direkt översätts till högre nivåer av kollagen i din kropp utan används för att skapa nytt protein.

Att naturligt öka din produktion av kollagen kan vara både vänligt mot plånboken och enkelt. Vi kommer nu gå igenom 10 livsmedel som hjälper dig att boosta kollagenet i kroppen.

Kollagen i mat

Mat som innehåller kollagen

Vi besvarar frågan – var finns kollagen naturligt?

När kroppen producerar kollagen kombinerar den aminosyror och näringsämnen som du får genom att äta proteinrika livsmedel som kyckling, bönor, ägg och fisk. Processen för att producera kollagen kräver också vitaminer och mineraler som vitamin c, koppar och zink som du kan få i dig via citrusfrukt eller grönsaker.

När du blir äldre kan det vara så att din kropp inte länge absorberar dessa näringsämnen lika bra eller använder dem lika effektivt vilket kan medföra en lägre produktion av kollagen.

Som tur är kan du med en hälsosam kost undvika en del skönhets- och hälsoproblem. Förbättra huden, stärk muskler, senor, tänder och hår genom att få i dig mat som förbättrar din produktion av kollagen. Med vår lista på 10 livsmedel som ökar kollagen i din kropp naturligt kan du se och känna stor skillnad.

 1. Benbuljong
  Benbuljong är gjort av bindväv och ben som innehåller fosfor, kollagen, kalcium, magnesium, aminosyror, glukosamin och många andra näringsämnen.
 2. Fisk
  Liksom andra djur har fisk och skaldjur ben och ligament som innehåller kollagen. Framförallt innehåller skinnet på fisken extra mycket kollagen.
 3. Vitlök
  Vitlök innehåller svavel som är en spårmineral och kan hjälpa till att förhindra nedbrytningen av kollagen i kroppen.
 4. Tomat
  En bra källa till c-vitamin som dessutom innehåller mängder av lykopen, en kraftfull antioxidant som ger stöd åt din hud.
 5. Äggvita
  Äggvita innehåller 18 aminosyror men framför allt de viktiga ämnena glukosaminsulfat, kondroitinsulfat, hyaluronsyra och andra viktiga aminosyror som är nödvändiga för kollagenproduktionen i kroppen.
 6. Spirulina
  60 procent av spirulina består av aminosyror, de viktiga byggstenarna för kollagen. Därför är de blågröna mikroalgerna en bra källa för viktiga näringsämnen.
 7. Citrusfrukter
  C-vitamin spelar en viktig roll i produktionen av kollagen. Rikligt med C-vitamin finns i exempelvis citron, apelsin, lime eller grapefrukt.
 8. Bönor
  Bönor innehåller mycket protein men förutom det innehåller bönor andra viktiga näringsämnen bland annat koppar som krävs för produktionen av kollagen.
 9. Cashewnötter
  Detta livsmedel är rikt på zink och koppas som ökar kroppens förmåga att producera kollagen.
 10. Bär
  Hallon, blåbär, tranbär, björnbär och jordgubbar är en bra källa till c-vitamin och innehåller dessutom rikligt med antioxidanter som skyddar huden mot yttre påfrestningar.
 11. Ostron
  Ostron är en väldigt bra källa till zink och koppar som båda är kollogenskapande ämnen. Du behöver endast äta 2 ostron för att uppnå det rekommenderade dagliga intaget av zink till exempel.

Påståenden om kollagenrik mat verkligen fungerar har ifrågasatts och en del forskare är osäkra på om magsyran i våra kroppar bryter ner kollagenproteiner som kommer via maten. Det skulle innebära att kollagenproteinerna aldrig når huden eller andra delar av kroppen. Dock finns en del studier som visar att personer som konsumerar kollagenrik mat får högre nivåer av hudelasticitet efter. Vi säger att det är värt ett försök, testa och se vad som fungerar för dig. Kollagen ger mer än slät och elastisk hud, det kan även hjälpa mot ledvärk och förbättra matsmältningen. Försök få med flera av de livsmedel som vi listat så ofta som möjligt för att få en bra effekt. Det finns självklart mer mat som är bra för kollagen utanför de som vi listat.

Det finns även andra sätt att boosta ditt kollagen som fungerar mer som punktinsatser. Några av dem kan du läsa om i nästa avsnitt.

Boosta

Andra sätt att boosta ditt kollagen

Förutom att få i sig bra mat som ökar kollagenet i kroppen kan du göra punkinsatser för exempelvis huden i ansiktet. När kollagenet minskar upplever många rynkor och linjer i ansiktet till som en följd av minskad elasticitet.

Ansiktskräm med kollagen

Det finns flera bra produkter som kan hjälpa ditt kollagen i huden. Du kan hjälpa din hud och kollagenet genom att skydda det från solljus med SPF. UV-strålarna bryter nämligen ner  ämnet och kan därför göra att huden blir mindre elastisk. För att skydda mot yttre påfrestningar och fria radikaler kan en kräm som innehåller antioxidanter hjälpa. A-vitamin liksom C-vitamin kan hjälpa till att stimulera fibroblasterna som producerar ämnet. För att skynda på cellförnyelsen och bidra till kollagenproduktionen är det även bra att använda sig av en exfoliering.

Aloe Vera – kollagenskapande

En av anledningarna till att Aloe Vera är lugnande och läkande är att växten ökar kollagenproduktionen när det appliceras på kroppen eller konsumeras. Aloe Vera har en celltillväxt-stimulerande egenskap och kan därför även vara bra för ditt kollagen och din hudkvalité. Här kan du läsa mer om Aloe vera och läsa vad mer växten är bra för.

Infraröd ljusterapi för ökat kollagen

Infrarött ljus kan öka och stimulera kollagenproduktionen. Infraröd ljusterapi består av flera infraröda strålar (inte UV-strålar) och är en del av solens osynliga ljus. De röda strålarna värmer upp kroppen inifrån, hjälper till att öka blodcirkulationen och tränger djupt ner i kroppen.  Användare av infraröd ljusterapi berättar om mer elastisk hud, mindre synliga rynkor och hudfärg som jämnas ut. Infraröd Bastu eller hemmautrustning med infrarött ljus kan vara ett bra sätt att öka kollagenet på ett naturligt sätt.

Att få kollagen via mat och på andra naturliga sätt är för många att föredra framför tillskott. Vi hoppas att denna artikel hjälper dig att hitta ett bra sätt för dig att öka ditt kollagen. Testa dig fram och se vad som fungerar för dig och din kollagenproduktion.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.


Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390761/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/