Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Koppning behandlar på djupet – och är skonsamt för terapeutens händer

Koppning är en gammal traditionell läkekonst som behandlar på djupet. Med hjälp av vakuum och sugkoppar skapas ett undertryck som effektivt ökar blodcirkulationen och transporterar bort slaggprodukter i bindväven.

– Koppning är fantastiskt. Det är så kraftfullt för en sådan liten insats. Det sägs att tio minuters koppning kan jämföras med trettio minuters klassisk massage, säger Carlotta Östberg, lärare i koppning på Axelsons.
Som metod kan koppning användas som ett fristående redskap för att behandla andra, oavsett om du själv är massageterapeut, personlig tränare eller annan kroppsterapeut. Koppor är ett hjälpmedel som kan användas för bindvävs-, cirkulations- och muskelbehandling.
– Koppning är en väldigt gammal traditionell läkekonst. Den är helt empirisk, och det finns inte mycket dokumenterat om dess effekter. Erfarenheten och metoden har lärts ut generation till generation.
Koppning har på senare tid blivit något mer uppmärksammat i media, inte minst sen det att simmarna vid OS i Rio förra sommaren gick runt med koppnings-märken på ryggen inför varje tävling.

Fördelen med att vidareutbilda sig i koppning

– När du jobbat som massör i några år är det lätt att få problem med händerna eftersom det sliter så på kroppen Koppning är en väldigt snäll behandling för terapeuten att ge. Det sliter mindre på massörens händer, och ger samtidigt en väldigt kraftfull massage till kunden.
Carlotta Östberg är själv massageterapeut sen 1992 och personlig tränare sedan 2007. De senaste fem åren har Carlotta även undervisat i koppning och bindvävsmassage vid Axelsons, och har tillsammans med Eva Rask tagit fram behandlingsformen och det kompendium som idag används på skolan.

Carlotta Östberg, lärare i Koppning på Axelsons

– Koppan suger upp blodet från djupet. Det fungerar lite som en omvänd högtryckstvätt. Den spolar igenom hela området och sätter igång blodcirkulationen. Från de djupaste innersta blodkärlen dras blodet ut till de minsta blodkärlen i huden.
Carlotta jobbar heltid med sin friskvårdsverksamhet, med både massage och personlig träning. Det är inte ovanligt att en massagekund också blir en PT-kund, eller att PT-kunderna också tar regelbunden massage.
– Jag älskar att hjälpa folk. Under mina första 20 år som massör fick jag ofta visa mina kunder olika övningar de behövde för att kontinuerligt kunna stärka upp vissa muskelgrupper. Därför bestämde jag mig också för att bli personlig tränare.
Det är vanligt att utbildade massageterapeuter lär sig koppning som behandlingsform för att kunna tillgodose olika behov hos sina kunder, och även för att inte behöva slita lika mycket på sina egna händer. Carlotta har bland annat jobbat med att vidareutbilda massagepersonal på Sturebadet och Centralbadet i koppning.
– Jag tycker själv att det är bra att ha många verktyg i verktygslådan. Jag har gått flera massage kurser och andra kurser hos Axelsons för att lära mig flera olika metoder.
På kursen i Koppning går så väl massageterapeuter som personliga tränare och spa-terapeuter som vill hitta nya former att hjälpa sina kunder med. Det är en kort kurs under en helg som ger effektiva verktyg för att kunna behandla sina kunder.

En modern form av en uråldrig tradition

Koppning har använts i åratal i olika delar av världen. Metoden är en del av traditionell kinesisk läkekonst och har även omnämnts i antikens Grekland. Carlotta berättar att metoden är mycket populära i stora områden i Finland, där den gått i generationer och idag utförs av kloka läkegummor i djupa skogar.
Traditionellt har de koppor som använts vid behandlingen gjorts av lera, glas eller ben. Idag har kopporna utvecklats till att tas fram i gummi eller silikon, för att bli mer mångsidiga och även kunna användas för att röra över kroppen och massera med. En kopp trycks lätt med handen och förflyttas över kroppen för att behandla ett större område.
– Du kan även sätta koppor över muskelknutar och triggerpunkter för att sedan jobba vidare på ett annat ställe. På så vis kan du fortsätta med behandlingen samtidigt som koppen jobbar aktivt på det utsatta området.
Koppning är bra för alla som kan ta en vanlig massage, med skillnad från dem som går på blodförtunnande medel, har hjärt- eller kärlproblem eller är gravida, eftersom du jobbar så på djupet. Koppor kan användas på hela kroppen förutom ljumskarna, halsen och armhålorna.
 

Koppning kan även användas för ansikts- och cellulitbehandling

Koppning kan även ingå i en ansiktsbehandling, som cellulitbehandling med egenvård och råd samt som punktbehandling med olika koppor.
För hudterapeuter är koppning en bra metod, där speciella koppar kan användas för att öka cirkulationen i huden i ansiktet, och ge en mer effektiv behandling än en vanlig ansiktsmassage.
– Med koppning får du ännu mer cirkulation i huden på kortare tid. Du minskar tiden din behandling tar. En koppningsmassage i ansiktet ger ökad effekt.
– Med koppning kan du som terapeut ge en riktigt kraftfull cellulitbehandling. Cellulitproblematik beror på nedsatt cirkulation, och där kan koppning hjälpa. Det går ner så på djupet och drar igång cirkulationen så pass kraftfullt att det faktiskt blir effektivt.
Läs mer om kommande kurstillfällen i Stockholm och Göteborg på: https://axelsons.se/kurser-och-utbildningar/koppning
Du kan även klicka på länken om du vill läsa mer om massageutbildningar.