Mat som medicin

Koststrategier vid IBS, autoimmun sjukdom och neuropsykiatrisk diagnos

Den här kursen handlar om kosten som terapi vid IBS, autoimmuna sjukdomar och neuropsykiatrisk diagnos. Den tar även upp vad forskning säger och hur du kan ge människor råd på ett balanserat sätt.

– När det gäller IBS är metoderna ganska uppenbara, vi vet mycket om hur kosten kan lindra rent konkret, vad man ska undvika, vad som är bra att äta säger lärare Ulrika Hoffer.

Även ämnet autoimmuna sjukdomar är stort. Vi pratar framför allt om sköldkörtelproblem, allergier och reumatiska sjukdomar. Hur kan man förebygga och dämpa symptom genom kosten?

Vad säger forskningen?

Forskningen på området är ganska klen, vad gör man då? Även om man inte forskat sig fram till exakt hur och varför, visar många personliga goda upplevelser på hur olika kostförändringar kan lindra. När de goda råd vi har mest är baserat på subjektiva upplevelser, hur ger vi råden då? Vad kan man vänta sig när man gör en kostförändring, vad ska man tänka på?

Inte minst när det gäller barn är det viktigt att ge råd med måttfullhet. Vid olika neuropsykiatriska diagnoser är det många familjer som testar kostförändringar. Även här är forskningsläget klent. De som upplever att symptomen lindras blir ofta otroligt medryckta och delar sina personliga berättelser med stor övertygelse.

Hur kan man förhålla sig som terapeut?

Utsagor kring att allt är sockrets fel och liknande kan leda till att andra familjer skuldbelägger sig själva för att de inte gör radikala kostförändringar. Som terapeut viktigt att hålla balans, vad vet man, vad är hypoteser, vad är det som gör att många upplever att kosten lindrar? Vad kan man testa? Vilka praktiska råd kan jag ge, till vem och hur? Igen, mat handlar oftast om mycket mer än mat, så även den här kursen rör både vid vardag, kemi och psykologi.

Lärare (Lägg i högerspalten)

Ulrika Hoffer har undervisat i matlagning inom hälsogenren i 10 år, bland annat i form av en raw food-kockutbildning. Hon är kostrådgivare, under utbildning till dietist och jobbar mycket praktiskt med mat. Ulrika har även gett ut fem kokböcker; Matsmart familj, Smarta sötsaker, Good mood food, Ärlig mat samt Supersnacks.

– Jag har inte alltid ätit som jag gör idag, berättar Ulrika Hoffer. Jag jobbade som journalist tidigare och levde på bröd, ost och kaffe. När min äldsta son var 1 år fick han diagnosen mjölkproteinallergi. Det var ganska dramatiskt, han hade blödande tarmar och eksem och visade sig vara ett av de barn som inte blir av med allergin med åldern. Vi har även celiaki i familjen, så ganska snart blev vår kost fri från både mejeriprodukter och gluten – och i samma veva växte det sig till en kostinriktning som fick uppmärksamhet på bred front.

Mitt intresse för sund kost växte därför fram av praktiska skäl, jag utbildade mig till kostrådgivare och efterhand blev mitt intresse allt mer nördigt. Energiprocent och fibrer hit och dit, det är jättespännande, men det de flesta människor frågar är helt enkelt ”vad ska jag äta och hur ska jag hinna?” Så mitt arbete har fått ett allt mer praktiskt format, det är det som de allra flesta verkar behöva, avslutar Ulrika.