Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Kunskap är inte tungt att bära!”

Pär Karlsson utbildade sig till massageterapeut vid sidan av sitt heltidsjobb och arbetar nu kvällar och helger – helt enkelt för att han tycker det är kul och intressant. Dock planerar han att gå i pension lite tidigare – med guldkant.

 

– Jag utbildade mig 2017-18 på distans, det fungerade fint för mig. Då var jag på skolan en helg i månaden och mellan träffarna behövde jag lägga kanske 10 timmar i veckan på att plugga och praktisera, berättar Pär.

 

Pär Karlsson

 

– Jag har ju annat arbete, så plugga massage fick jag göra på kvällar och helger. Det var länge sedan jag studerade, så det var ganska jobbigt – och mycket, mycket intressant! Ju mer jag läste desto mer ville jag lära mig.

 

Ville kunna massera sina idrottande söner

– Jag hade inga direkta planer på en yrkeskarriär som massör, jag tog massageutbildningen för att jag tycker det är spännande att förstå kroppen och ville bara lära mig. Jag är pappa till två pojkar som idrottar, jag har masserat dem en del hemma och tänkte att det kunde vara fint att göra rätt.

Jag har själv tränat hela mitt liv och har bara kört på, jag har inte alltid tagit hand om mig själv och förebyggt. Om jag hade tänkt på och vetat för 30 år sedan hade jag hanterat min träning och min kropp annorlunda!

Jag gick kursen Massage till husbehov 2016 och det var jättebra, jag blev sugen och gick och funderade på att fortsätta. Min fru peppade mig, det är klart att du ska lära dig! Jag är jättetacksam för det, nu har jag fått kunskap om något som var helt nytt.

Jag har gått Steg 1 och 2, tänker mig att ta de fyra blocken i steg 3 pö om pö, jag vet inte när, det får bli när det passar. Kunskap är inte tungt att bära, och det är kul att ta ett avbrott i vardagen och göra något annat.

 

Människor törstar efter kroppskontakt

– Att det var så kul och intressant samtidigt som det var tufft, var mycket tack vare lärarna på Axelsons. De var mycket duktiga, jag kände verkligen att de brinner för sitt yrkesutövande. Det är härligt att lära av människor som älskar det de gör.

Det var ganska stora klasser men det fanns alltid flera lärare och assistenter som hjälpte oss. Jag upplevde utbildningen som mycket professionell, jag jobbar själv med utbildning och tycker att det hela höll väldigt hög nivå.

Vi hade en bra variation mellan teori och praktik på skolan. I Steg 2 hade vi elevpraktik på skolan, med externa kunder som skolan bokade in. På Steg 1 skulle vi hitta egna försökspersoner att träna på mellan träffarna. Det var inte svårt! Man upptäcker snabbt att det är många som vill ha massage, folk törstar efter kroppskontakt! Jag fick både familj, vänner och grannar som kunder. Alla människor känner sig bättre efter en massagebehandling.

 

Kommer att gå i pension tidigare

– Trots att jag inte hade några yrkesambitioner med utbildningen, har jag faktiskt startat företag! Jag kallar verksamheten Säkra händer Massage & Muskelrehab. Jag är verksam i Åkersberga, en förort norr om Stockholm, jag har ett annat arbete och masserar på min fritid, kvällar och helger. Jag trivs såhär nu, jag bygger upp kundkretsen långsamt och jobbar mest med massagen för att det är kul, inte av ekonomiska skäl.

Jag fyller 57 i år och tänker mig ändå att jag nog går i pension tidigare och fortsätter med massagen, så kan jag också sätta lite guldkant på ekonomin som pensionär och det blir ju inte fel.

I mitt koncept massage och muskelrehab inkluderar jag klassisk massage, idrottsmassage, taktil behandling samt förslag på hemövningar så att kunderna kan hjälpa sig själva mellan träffarna. Vi lärde oss om hemövningar för rehabiliteringsträning på Steg 2, men jag har också en hel del träningskunskap med mig i bagaget eftersom jag varit aktiv idrottare sedan ungdomsåren.

Om man själv gör en viss insats hemma och även ser över de vanor som utlöst besvären, förväntar jag att märka förbättringar efter 3-4 behandlingar. Börjar vi inte se önskat resultat därefter så skickar jag kanske vidare till naprapat, kiropraktor eller liknande. Man måste ge alla typer av behandling lite tid på sig, men jag vill att de ska bli hjälpta när de kommer hit, inte bara fortsätta betala mig.

 

Problemet sitter inte alltid där man tror

– Jag fortsätter lära mig genom att ta emot kunder och tycker det är väldigt spännande att lära mig förstå rörelseapparaten och om hur allting i kroppen hänger ihop och om att orsaken till smärta kan sitta på helt andra ställen än där man har ont. Jag har fått med mig förståelse och metoder för att göra en bra undersökning och kunna förstå vad som står på i kroppen, det är inte alltid det mest uppenbara.

Jag driver företaget parallellt med några andra behandlare, bland annat en kurskamrat som redan har massagen som sin primära inkomst och har flera företagskunder. Totalt är vi fem personer i ett paraplyföretag som erbjuder massage, lymfmassage, reflexologi och coaching.

Var och en har egen lokal men vi hyr även en som vi delar. Vid större evenemang och liknande jobbar vi tillsammans, och vi rekommenderar varandras tjänster till kunder som kan ha glädje av det som en av de andra kan. Jag tycker det känns viktigt att ha ett antal kollegor som man vet är bra på olika saker, och att vara ödmjuk kring sin förmåga att hjälpa.

 

Massage i Åkersberga? Här hittar du Pär:
https://www.facebook.com/sakrahandermassage/

Utbilda dig till Massageterapeut du också!

 

Dags att byta karriär eller byta jobb? Då kanske de här artiklarna kan vara av intresse: