Läckra algpiroger

Wakame är en god brunalg till soppor och i grytor och kokar klart på 10 minuter. Den är god till wokat och en läckerhet smaksatt med sesamolja och lite soja.

Ofta ingår wakame i sallader och framförallt i den traditionella misosoppan. Här är ett lite annorlunda recept med algen:

Läckra algpiroger

5-6 st
3 dl siktat dinkelmjöl
0,5 tsk salt
2 äggulor
3 msk olivolja
ca 0,75 dl kallt vatten

Fyllning

10 g wakamealger
1 dl vatten
200 g keso
2 msk tomatpuré
8 svarta oliver, delade
1 grönsaksbuljongtärning, smulad
0,5 tsk kanel
1 krm mald kryddpeppar
1 krm mald kryddnejlika
0,5 – 1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 gula lökar, tunt skivade
2 tomater, delade i mindre bitar
4 champinjoner i mindre bitar

Pensling

1 äggvita
1 äggula

Att servera till

Sallad och tomat

1   Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till degen och tillsätt vatten tills den binds ihop. Låt degen vila i kylskåp 20 minuter.
2   Blötlägg algerna i vattnet 10 min. Krama ur vattnet och hacka dem fint.
3   Blanda alger, keso, tomatpuré, oliver, smulad buljong och samtliga kryddor.
4   Värm olivoljan i en panna och låt löken, tomaterna och champinjonerna mjukna.
5   Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen.
6   Kavla ut degen på en lätt mjölad bänk. Ta ut rundlar, ca 14 cm i diameter. Lägg fyllning i mitten på varje pirog och pensla degkanten med lätt vispad äggvita.
7   Vik degen över fyllningen och tryck med en gaffel längst kanten.
8   Lägg pirogerna på en bakplåtspapper och pensla dem med uppvispad äggula.
9   Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Läs mer och hitta fler läckra recept med alger:

Alger – den bortglömda supermaten!
Knapriga algsnacks
Ljummen sallad med dulsealger
Misosoppa med variationer

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *