Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Läs hur du vill – Kostrådgivarutbildning och kortkurser online

Axelsons nya utbildning till Kostrådgivare är en omfattande utbildning helt på onlinebasis, vilket gör att man kan läsa hur och när man vill. Vi erbjuder även en påbyggnadskurs i Idrottsnutrition, och en specialkurs i kost för föräldrar och unga.

Materialet består av texter, bilder, grafer, slides, föreläsningar på video och liknande. Man har ett halvt år på sig att genomföra utbildningen och läraren Vilma Litens finns tillgänglig för frågor, om man behöver support under tiden. Det är en heltäckande utbildning som lägger en god grund för den som vill börja jobba med människor kring deras kost.

Se onlinekurserna här – påbörja din utbildning när du vill!

Vilma Litens, lärare på Axelsons onlineutbildning till diplomerad Kostrådgivare är utbildad nutritionist via Karolinska Institutet och Stockholms universitet och har kunskap ner på molekylär nivå inom kost.

– Utbildningen är generell och bred, det behöver grunden i en Kostrådgivares kunskap vara, säger Vilma Litens, som har utarbetat utbildningen och materialet. Specialisering får var och en fördjupa sig i efter intresse.

En heltäckande grundutbildning

– I varje avsnitt finns olika tester där man kan stämma av att man förstått, berättar Vilma. Examineringen består i ett slutgiltigt prov med flervalsfrågor, som summerar hela utbildningen, samt klientfall där man ska lägga upp kostschema till en person efter en inledande intervju. När alla uppgifter är klara får man sitt diplom.

I utbildningen lär du dig grundläggande näringslära, mat för olika åldrar och under graviditet, en introduktion till kost och träning, ett avsnitt om mage-tarmsystemet och tarmfloran. Utbildningen består av 10 olika avsnitt och vi börjar från grunden med allt. Jag delar också med mig av mina egna erfarenheter av att jobba som Kostrådgivare, det brukar vara ganska uppskattat att få en idé om hur jobbet kan gå till i praktiken.

För att lära sig lägga kostprogram åt kunder använder vi Dietist net, det är det jag själv använder i mitt arbete, säger Vilma. Det är ett näringsberäkningsprogram där man kan räkna ut vad personen får i sig och behöver, och räkna ut hur man kan uppnå balans mellan alla näringsämnen under dagen. Eleverna har gratis tillgång till plattformen under sin utbildning, därefter finns det möjlighet att fortsätta använda Dietist net på olika nivåer till olika pris.

 

Lär sig motivera

– Utbildningen har även en mental del, där Staffan Hultgren lär ut MI, Motivational Interviewing. Det känns som ett ganska unikt inslag i en grundläggande Kostrådgivarutbildning, att få lära sig inte bara om kosten men också om hur man hjälper människor genom lyssnande, frågor och motivationsredskap.

När vi får mer kunskap kan vi göra bättre val som är snällare mot kroppen, och kunskapen behöver kompletteras med motivation. Mitt eget jobb med kunder handlar huvudsaken om att hjälpa människor med deras hälsa. Många har en lite skev bild av vad hälsa, sund kost och träning innebär, berättar Vilma, och många vill få en mer sund relation till maten.

För många är det bekvämt och kanske den enda möjligheten att studera online, det spelar ingen roll var man bor och man kan studera på ett sätt som passar ens liv.

Utbildningen bygger på blandkost, med fokus på att hitta alternativ till rött kött. Den som är inne på vegetariskt och veganskt kan få lika stort utbyte av utbildningen. Vi tittar också en del på livsstilsrelaterade sjukdomar och besvär.

 

Påbyggnadskurs online i Idrottsnutrition

– Jag har även utformat en kortare onlinekurs för Axelsons i Idrottsnutrition, det är en utbildning jag länge drömt om att skapa, berättar Vilma. Det är en fortbildning för den som vill fördjupa sina kunskaper om just kost vid träning.

Jag tänker mig att kursen passar den som har en utbildning till exempelvis Kostrådgivare eller PT, eller den som tränar på hög nivå. Man måste inte vara professionell friskvårdare men för att kunna få utbyte av kursen behöver man ha en förståelse för det grundläggande.

Fokus ligger på hur kosten påverkar träningen och vad man behöver tänka på när man tränar mer eller mindre hårt. Vi ser inte enbart på det från ett energiperspektiv, men också på proportionerna mellan kolhydrater, protein och fett, proportioner i förhållande till vilken sport man utövar, utövar man mycket förbränning, om man behöver ökad muskelstyrka och så vidare.

Vi ser på kroppens behov av vätska, vi ser på tarmfloran och immunförsvaret, som ofta behöver en extra boost när man tränar mycket eftersom kroppen också bryts ner av träning.

Samtidigt är det givetvis viktigt att förstå sitt energibehov i förhållande till hur mycket man gör av med! Många idrottande äter för lite, man kan ha väldigt fel uppfattning om vad maten består av och vad det man äter ger till kroppen. Kalorierna ska vara fyllda av innehåll, vitaminer, mineraler, fibrer, aminosyror… Olika matvaror har ofta ganska specifika egenskaper.

– Det är kul att skapa kurser för Axelsons eftersom jag känner att vi delar en sund och helhetlig syn på hälsa. Jag känner igen mitt eget fokus i skolans attityd, att tänka helhetligt och sträva efter att man mår bra inifrån, avslutar Vilma Liten. Vid sidan av sitt undervisande på Axelsons driver Vilma eget företag och kör en del onlinekurser. Hon har tidigare varit anknuten till ett träningskoncept som kostrådgivare och gjorde då kostscheman till de tränande.

Vilma har även, i samråd med Pauline som är Axelsons studierektor och mamma till två tränande killar, utformat en specialkurs online, som heter ”Kost för föräldrar och barn” – en kurs som redan nu ligger på Axelsons hemsida, och som vi berättar mer om i nästa nyhetsbrev!

Se onlinekurserna här – påbörja din utbildning när du vill!