Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Laserterapi läker diabetessår

 

I en studie om sårläkning läkte såren fyra gånger bättre hos dem som fick laserterapi jämfört med en kontrollgrupp som fick konventionell behandling.

Fotsår är en allvarlig komplikation till diabetes och är ofta svårbehandlade. De kan leda till allvarliga följder som kallbrand och amputation om de inte behandlas i tid på ett bra sätt. I denna studie ingick 68 medelålders män med diabetes typ 2, och med kroniska fotsår i en storlek av högst 6 x 6 cm. Samtliga fick konventionell sårbehandling, och hälften fick dessutom behandling med laserterapi.
Inom 15 dagar hade såren minskat med i genomsnitt 40 procent hos dem som fick laserterapi, medan de hos kontrollgruppen minskade med i genomsnitt 11 procent. Analysen som gjordes efter studien visar att laserterapi är effektivt som komplement till konventionell terapi vid behandling av fotsår hos diabetiker.
Sårläkning med terapeutisk laser (LLLT) är ett av de mest studerade områdena inom laserterapi. De effekter av laserbehandling som läker sår är både primära och sekundära. Primärt stimuleras sårläkningen genom ökad cellaktivitet och kollagenbildning, och minskad ärrbildning. Sekundärt leder förbättrad cirkulation, genom kärlvidgning och återbildning av blod- och lymfkärl, till minskad svullnad och förbättrad syresättning.

Länk till studien:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24082586

Massageterapeuten Anette Brandén berättar om hur hon blev lasernörd

LÄS OM LASERTERAPINS MÅNGA ANDRA MÖJLIGHETER:
https://friskvardsmagasinet.axelsons.se/laserterapi-ett-effektivt-komplement