Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"Livet slutar inte vid 70!"

Kroppsterapeut Anna Rinman har passerat det som populärt kallas ”pensionsåldern” men fortsätter vidareutbilda sig och erbjuda behandlingar med både Yogamassage, Helande Massage och Kundalini yoga.

Kombinationen av goda metoder har hållit henne ung, frisk och engagerad.

Efter en skilsmässa gick Anna Rinman in i en personlig kris. Med fyra barn och fast anställning på halvtid som jurist gick hon så småningom in i väggen, blev sjukskriven och visste inte vad hon skulle ta sig för. Tills hon för första gången i vuxen ålder blev introducerad för massage genom att nappa på erbjudandet att för ett rabatterat pris få klassisk massage av Axelsons elever.
Den varma kontakten, bemötandet och det hon upplevde som en helande massage väckte Annas intresse för denna terapiform. Så starkt blev intresset att hon bestämde sig för att vandra in på en annan väg i livet genom att gå vad som då kallades för massörutbildningen på Axelsons.
Detta var på 80-talet. Sedan dess har Anna fördjupat sina kunskaper inom ett flertal olika alternativa terapiformer och aldrig blickat bakåt. Hon har sedan 1986 varit egen företagare inom alternativmedicin. Anna hade turen att av Försäkringskassan, på läkares rekommendation, få tillåtelse att ge behandlingar till andra trots sin sjukskrivning, detta för sin egen rehabiliterings skull, eftersom man som massör får så mycket tillbaka.

Rosenmetoden extremt välgörande
Det ena ledde till det andra och hon valde att även utbilda sig inom Rosenmetoden hos Axelsons.
– Jag var själv extra mottaglig för Rosenmetoden eftersom jag, när jag första gången fick en elevbehandling i Rosenmetoden, just fått en lång rad massagebehandlingar i min massörutbildning. Jag kände hur en hel hop spänningar släppte och ingen kroppsbehandling har någonsin varit lika välgörande för mig som min allra första Rosenbehandling av en av Axelsons elever, minns Anna tillbaka på dagen som förändrade hennes liv.
Rosenmetoden introducerade Anna även till de psykologiska aspekterna av massage.
– Gamla trauman finns i kroppen som kan ta formen av kroniska spänningar. Med massagen kommer minnen upp till ytan som vid psykoterapi, förklarar Anna, och därmed släpper den kroniska spänning som var kopplad till traumat. Det kan vara en så enkel sak som en olyckshändelse, i mitt fall som att jag vid 10 års ålder fått ett slag av en påle mitt på näsan, varefter jag fått en kronisk spänning i näsmuskulaturen.
Detta nya intresse ledde henne till att på 90-talet gå en utbildning inom psykosyntesterapi, och Anna har sedan dess kunnat kombinera kroppsbehandling och psykosyntesterapi när hon träffar klienter.

Woman laying on table having her head massaged

Kris och förändring
Hösten 2003 kom nästa kris för Anna då hon inom loppet av fyra månader förlorade två av sina fyra barn. Detta efterföljdes av en period då hon behövde ta hand om sig själv och nästan inte arbeta alls.
– Så småningom sökte jag en radikal förändring, nåt som engagerade mig på djupet efter denna oerhörda förlust som mina barns bortgång innebar, berättar Anna.
Anna fann det hon behövde i yogan. Mellan 2004 och 2007 utbildade hon sig till lärare i kundaliniyoga och till yogaterapeut. Hon tänkte när hon startade att hon kanske var för gammal för att undervisa, men att hon hursomhelst skulle göra det för sin egen skull. Men det hon gjorde för sin egen skull gjorde hon också för andra genom att i många år leda grupper i meditation och yoga.
Axelsons hade behållit hennes kontaktinformation under alla dessa år sedan Anna först gick sin massörutbildning hos dem, och förra sommaren fick hon reklam för deras utbildning i yogamassage.
– Det var bra timing eftersom jag förra sommaren hade börjat känna mig lite trött och tappat lite av styrfarten. Jag bestämde mig för att gå på introduktionsdagen i yogamassage och upptäckte att det var precis vad jag behövde, berättar Anna.
– Lärarna undrade först om jag på grund av min ålder skulle klara av utbildningen som är ganska fysiskt krävande, men jag var van från yogan, så jag godkändes till att gå utbildningen som pågår fram till mars 2016.

Yogamassage och Helande massage
– Yogamassage är en fin metod. Dess viktigaste beståndsdel är stretching. Man börjar med massage med sesamolja enligt Ayurveda, sen stretchar massören klienten med hjälp av ett urval av ett 70-tal olika stretchingformer, inspirerade från yogan, medan klienten sitter eller ligger på golvet. Jag är jättenöjd, det är krävande, men hög standard. Man lär sig förstå vilka leder som påverkas och vilka effekterna blir, och hur man själv ska använda sin kropps egen tyngd, förklarar Anna.
Ungefär samtidigt som hon anmälde sig till yogamassagen anmälde sig Anna också till Axelsons kursresa till Marrakesh som ägde rum i november förra året. Där gick hon kursen Helande massage med Hans Axelson.
– Man avslutar massagen med att hålla en längre stund på punkter som är särskilt spända, på ett sätt som jag tycker påminner om Rosenmetoden. Det var lätt för mig att ta till mig kombinationen eftersom jag är både massör och Rosenterapeut i botten.
– Jag är så tacksam mot Axelsons för det de gett mig, och det är så kul att de är kvar efter alla dessa år i samma lokaler i Stockholm. Och att Hans Axelsson själv fortfarande är aktiv med sina kurser, säger hon.
Trots att Anna Rinman för många år sedan passerat ”pensionsåldern” har hon inte några planer på att sluta vidareutbilda sig och erbjuda behandlingar.
– Jag tror inte på pensionering, att man ska vara förbrukad efter en viss ålder. Man ska fortsätta att ge det man har, och man får så mycket tillbaka på det viset. Man håller sig friskare och piggare och behåller engagemanget i livet. Jag trodde liksom många andra att vid 70 är livet slut, men det vet jag nu att så behöver det absolut inte vara!

Aktivitet och engagemang förlänger livet
– Det finns undersökningar som visar att de som lever längst är de som lever under enkla förhållanden och fortsätter att arbeta på något vis, enkla arbeten såsom att sköta sina egna små odlingar, ända tills de dör. Man borde inse att pensionering inte är lösningen bara för att man är trött i det arbete man har.
Man kan hitta något annat att göra istället, bli egen företagare. Alltför många pensionärer blir bara sittande, tappar sin självkänsla och livslust. Jag ser inte fram emot att sluta, vad ska man då göra? frågar sig Anna.
Anna brukar inte gärna tala om sin exakta ålder.
– Jag har upplevt alldeles för många fördomar omkring det att vara äldre! Själv tycker jag min ålder är till min fördel. Jag har mer erfarenhet, jag har blivit bättre på att lyssna och hålla tillbaks mina egna behov och jag har mer tålamod. Och jag fortsätter att utvecklas fast jag nuförtiden arbetar färre timmar och i en lugnare takt. Jag har Marion Rosen som min förebild, hon fortsatte att arbeta, bokstavligen fram till dagen för sin död vid 97 års ålder.
Anna Rinman är ett levande exempel på vad alternativa terapimetoder kan ge. Hon är en inspiration för oss alla att fortsätta leva ett aktivt, kunskapstörstande och meningsfyllt liv även på ålderns höst och när vi konfronteras av motgångar i livet.