Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Livsstilen alla drömmer om

Niamh och Sebastian är några av de många friskvårdsproffs som valt att ta steget ut ur boxen och skapa en livsstil som många bara fantiserar om. De jobbar med sin passion och bestämmer sina egna arbetstider medan de upplever världen.
Höll sin första pilatesklass i Panama
Niamh Hevin kommer ursprungligen från Irland, där hon jobbade i det militära som flygvärdinna på VIP-flygningar åt politiker och liknande. Där hade hon fått utbildning till träningsinstruktör, och parallellt hade hon själv ett starkt intresse för yoga och pilates. Niamh hade länge sett fram emot sjuårsdagen för sin anställning – då skulle hon nämligen kunna ta ett års tjänstledigt och komma ut och resa! Biljetterna var bokade och turen gick från Sydamerika till Nya Zeeland till Thailand.
– I den yoga jag stött på, saknade jag ett inslag av alignmentträning, att gå djupt i biomekaniken. Därför började jag även intressera mig för pilates, berättar Niamh. En del av motivationen för min resa var att komma runt till platser där jag kunde lära mig mer än det som stod till buds därhemma, så när jag skulle välja mina destinationer googlade jag yoga, pilates, detox och liknande. Jag ville också gärna bekosta en del av turen genom att undervisa. Jag höll min första pilatesklass på ett wellnesscenter i Panama, jag var väldigt nervös, skrattar Niamh, men det gick bra!
Radikalt förbättrad livskvalitet
I Thailand hittade Niamh The Sanctuary, ett multifacetterat center för detox, yoga, träning och personlig utveckling på ön Koh Pha Ngan. Hon hade utväxlat några oformella mejl med dem där de helt enkelt hade uppmanat henne att ”komma in och säga hej”. Så det gjorde hon. – Jag hade förberett ansökningsbrev, CV och allt möjligt, skrattar Niamh, jag tänkte ju på västerländskt manér. Men när jag kom så handlade det bara om personkemi och att jag fick erbjuda det jag hade, så fick det helt enkelt visa sig om folk var intresserade. Jag började med att lägga in en pilatestimme varje morgon – yoga fanns redan på programmet – och erbjöd enskilda timmar med personlig träning. Där fick jag betalt per deltagare och en viss del gick till centret. Jag fick också hålla i några fasta meditationsklasser och jobba ett par timmar om dagen i ”Tétemplet”, bokningsavdelningen för kroppsbehandlingar och liknande.
Det gick fint, Niamh tjänade inga förmögenheter men mycket nog för att kunna stanna om hon ville. Det ville hon. Hon kontaktade sin arbetsgivare hemma och bad att få förlänga tjänstledigheten. De sa nej. Då sa hon upp sig. – Jag gillade mitt jobb hemma, jag hade arbetat hårt för att få det och jag tjänade bra. Men nu hände något som var viktigare. Nu fick jag jobba med sådant jag älskar. Jag fick röra ordentligt på kroppen varje dag och äta bra. Min livskvalitet hade förbättrats radikalt och det var inget tvivel om att jag skulle välja det nya och okända!
IMG_8693_strandmassagetjej
Massagen ett lyft för ekonomin
– När jag hade bestämt mig för att stanna behövde dock ekonomin uppgraderas en aning, konstaterar Niamh. Managern rekommenderade mig att utbilda mig i massage, då hon menade att det skulle förbättra mina inkomstmöjligheter betydligt. Hon hade rätt – jag tog en massage utbildning i lymfmassage och började erbjuda behandlingar, vilket tredubblade min inkomst! De människor som kommer hit hela året för detox och vila vill väldigt gärna ha massage, hela tiden! Massagen har varit avgörande för att få ekonomin att fungera. I skrivande stund har Niamh jobbat genom The Sanctuary i fem år. Alla hennes färdigheter har kommit till användning. Vid sidan av pilatestimmarna och massagen jobbar hon som PT för individer och grupper genom ett viktreduceringsprogram som hon på beställning utvecklat åt centret.
– Vi är ett team av kollegor som alla bidrar med olika pusselbitar för att hjälpa klienterna att nå sina mål, berättar Niamh. Jag tar deltagarna med ut på djungelstigarna och kör funktionell träning, enkla och effektiva övningar som kan göras var som helst. Och så hjälper jag dem att hitta sätt att ta träningsinspirationen med hem. Det är en stor tillgång för stället när vi som jobbar här kan många olika saker. Det här har varit en fantastisk plattform för att utveckla mina färdigheter, jag är mycket tacksam! avslutar en glad Niamh.
Arbetet är semester för Sebastian
Sebastian Bruno, ursprungligen från Lissabon i Portugal, skrattar när jag frågar honom om hans livsstil. – Skriv att den är som en mogen mango… En gång i tiden var mitt arbete något jag tog semester från, men nu är mitt arbete min semester. Det var en väldigt grundmurad föreställning under min uppväxt att man skulle leva med hårt arbete och så få vila och njutning någon sällsynt gång emellanåt. Jag visste hela tiden att det var något lurt med den idén, konstaterar han. Nu lever jag ett liv som jag inte behöver åka iväg från två gånger om året för att vila upp mig. Det har inte bara att göra med var jag är, men också i hög grad vad jag jobbar med och hur jag jobbar. Jag ligger verkligen inte i hängmattan hela dagen, men mitt arbete ger mig energi, säger Sebastian.
Sebastian började utbilda sig i massage för tolv år sedan. Han lärde sig aromamassage, thaimassage och ayurvedisk yogamassage, och efter några år började han hålla workshops i thaimassage. Dessa förde honom till The Sanctuary där han bjöds in att avlösa sin kollega genom att gästundervisa på hans väl etablerade massagekurser. Parallellt kom Sebastian i kontakt med Pichest Bonthumee, den man som kom att bli hans främste lärare genom många år. – Pichest är den som i störst utsträckning präglat hur min massage ser ut idag, berättar Sebastian. Det jag lärt genom honom är också själva förutsättningen för att jag kan se mitt arbete som avkoppling, och att det är hållbart. Jag har lärt mig hur jag kan slappna av medan jag ger massage, så att behandlingen blir välgörande för både mig och klienten.
IMG_8773_strandmassagekille
Pendlar till jobbet på en surfbräda
Sebastian har sin bas i Haad Tien, där han hyr ett tvåvåningshus utan väggar för 10 000 kronor om året. Från hans övervåning kan man blicka ut över öns djungelklädda kullar, det turkosblå havet och grannön Koh Samui i horisontlinjen. När det är monsunperiod rullar Sebastian ner de tjocka plastpresenningarna som hänger under stråtaket, som skydd mot regnet. När han är i Haad Tien ger han massagebehandlingar hemma eller i Sanctuarys behandlingsrum, vackra bungalows i en prunkande blomsterträdgård. Här arrangerar han också kurser i thaimassage ungefär en gång varannan månad. Resten av tiden reser han runt – i Japan, Sydkorea, Bali, Indien och Europa – och håller massageworkshops. Hans nätverk växer för varje workshop och där han i början behövde arbeta mer för att få deltagare, får han allt oftare hjälp och invitationer av människor som hört om hans behandlingar.
Massagen en inträdesbiljett
– Massagen har varit min inträdesbiljett till det här livet, säger Sebastian. Vilken typ av teknik det handlar om är sekundärt, det viktigaste är min sinnesstämning och attityd när jag arbetar. Thaitraditionen har lärt mig att massage är en träning i metta, medmänsklig kärlek. Jag tänker att den gemensamma nämnaren i allt jag gör är kommunikation. Kommunikation är den mellanmänskliga faktor som behöver mest helande, och i kroppsbehandling betyder lyssnandet allt – att lyssna på både klientens kropp och sin egen. När jag trivs med min egen tillvaro och ger mig själv optimala förutsättningar för att vara avspänd, då ger jag mina bästa behandlingar. Det är klart att den livsstil jag har valt att skapa också har sina utmaningar. Men jag vill inte byta. När jag kan bo i ett hus utan dörr, gå barfota hela tiden och pendla till jobbet på en surfbräda, då mår jag bra och känner mig enormt privilegierad, avslutar han.

Blev du inspirerad av Niamhs och Sebastians historia? Går du i tankarna på att byta jobb eller karriär? Är du sugen på att testa något nytt? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: