Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Allt du behöver veta om Maca pulver

Maca

Du har kanske stött på maca-roten i hälsokosten eller i affären. Men vad är maca egentligen och är det bra för dig? Det är precis det vi ska titta på i den här artikeln. Följ med när vi utforskar vad Maca är för något, fördelarna, sidoeffekterna och vad du ska tänka på.

Nu ska vi se lite närmre på Maca och hur du skulle kunna använda dig av roten för att må bättre och orka mer.

Vad är maca

Vad är Maca?

Maca är en planta men det är framförallt roten som växer underjorden som används som livsmedel. Roten har fått smeknamnet Peruansk ginseng för att den precis som ginseng tycks verka uppiggande på oss människor. Kärt barn har många namn och Maca kallas också för Maino, Ayak, Maca-Maca, Ayak Willku och Chichira.

Det är viktigt att göra skillnad på ginseng och Maca. Maca är en grönsak och ginseng är en ört. Dessutom måste vi säga att det krävs mycket mer forskning för att bekräfta att Maca kan ge dig mer energi såsom vi vet att ginseng kan.

Maca-plantan har odlats under flera tusen år i Anderna flera tusen meter över havsytan. Den ser ut lite som en skrynklig rädisa eller en korsning mellan en potatis och rädisa och luktar lite som knäck. Roten har framförallt använts för att göra naturmedicin med. Maca-plantan anses kunna råda bot på en rad olika besvär som till exempel fertilitetsproblem och svaga ben.

Axelsons Utbildning Kostrådgivare Online - Maca

Maca-roten har blivit mycket populär under senare år som supermat runt om i världen. I Sverige är det vanligt att köpa Maca pulver gjort på roten för att få i sig alla fina näringsämnen som finns i den.

Pulvret innehåller en rad  olika näringsämnen och du får bland annat i dig protein, kolhydrater, C vitamin, järn, jod, kalium, kalcium och aminosyror.

Maca näringsvärde

 • Kalorier 1 360 kJ/325 kcal
 • Protein 14g
 • Kolhydrater 71g

– varav sockerarter 32g

– varav kostfiber 7g

 • Fett 4g

– varav mättat fett 0g

 • Vitamin C 285 mg
 • Riboflavin (B2) 0,4 mg
 • Niacin (B3) 5,7 mg
 • Vitamin B6 1,1 mg
 • Mangan 0,8 mg
 • Järn 14,8 mg
 • Kalcium 250 mg
 • Koppar 6,0 mg

Vad är maca bra för

Vad är Maca bra för?

Det finns inte jätte mycket forskning gjord på den här roten så det kan vara bra att veta att det krävs mer forskning innan raden av hälsofördelar som Maca anses ha kan bekräftas. Med detta sagt är det dock så att många tusen års erfarenhet av Maca har gett viktiga insikter. Det är inte för inte att folk så länge har använt sig av roten. Idag använder sig folk av Maca för att råda bot på allt från blodbrist till fertilitetsbekymmer. Låt oss därför ta en närmare till vad maca är bra för.

Stressreducering

Maca är en så kallad adaptogen planta. Det betyder i praktiken att den kan hjälpa din kropp att klara av tillstånd som stress och ångest såväl som depression. Studier har inte helt kunnat kartlägga hur detta är möjligt. Det tycks vara så att den energi som du får av Maca kapslar och pulver har denna effekt.

Ökad fertilitet och lust

Macan har ett rykte om sig att fungera för den som har tappat sexlusten och för att hjälpa till med fertilitet. Maca tabletter kan ha denna effekt både på män och på kvinnor. Dessutom sägs Maca rotens pulver kunna öka spermaproduktionen vilket i sin tur kan leda till förbättrad fertilitet.

En studie från 2002 visade att män som tog mellan 1,5 och 3 gram Maca per dag ökade sin lust jämfört med de som fick en placebo tablett. En senare studie från 2015 tyder på att kvinnor i klimakteriet som tar antidepressiva medel skulle kunna få en mer normal sexuell funktion genom att ta kosttillskott med Maca rotpulver.

Mer energi och bättre uthållighet

Om du tränar hårt kan du använda sig av Maca pulver som ett tillskott för mer energi och uthållighet. Det finns en studie från 2009 som visar att ett intag av Maca under två veckors tid förbättrade cyklisters prestanda. Den studien visade också att de som använde sig av äkta Maca fick bättre libido.

Bättre humör

Glada nyheter, det finns flera studier som visar att maca kan hjälpa dig förbättra ditt humör! Orsaken tros vara att Maca pulver innehåller flavonoider och de kan verka för ett bättre humör. Dessutom kan flavonoider ha andra hälsoeffekter som till exempel en minskad risk för stroke.

Lägre blodtryck och solskydd

Om du får i dig Maca regelbundet kan det leda till att ditt blodtryck förbättras. Det finns studier på människor som tyder på detta. Djurstudier har visat att Maca pulver också kan skydda huden från solens UV-strålar. Det kan vara så att tillskott från Maca-löv kan fungera skyddande mot solbränna.

Antioxidanter i kroppen

Maca kan vara en hjälp för kroppen i kampen mot fria radikaler. Detta eftersom Macaroten tycks stimulera kroppens naturliga produktion av antioxidanter. Därmed skulle intaget av Maca kunna vara en hjälp för kroppens celler och eventuellt också fungera motverkande mot sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Klimakteriebesvär

Maca och klimakteriet är också ett intressant område. Det finns beståndsdelar i Macaroten som tycks hjälpa kroppen till en god balans av hormonet östrogen. Kvinnor som kommer i klimakteriet kan få stora besvär av att östrogennivån inte är stabil.

En studie har visat att kvinnor i klimakteriet som tog två Maca tabletter varje dag fick mindre besvär med värmevallningar och svettningar på natten.

Bättre minne

Det kan vara så att Maca kan hjälpa dig med inlärning och minne. I Peru har studier gjorts på människor där man kunnat se en effekt på barns resultat i skolan.

I andra studier har man sett att Maca kan förbättra minnet hos möss. Här finns det forskarrön som tyder på att det skulle kunna vara av intresse att se på hur sjukdomar som Alzheimers skulle kunna påverkas av Macarotens egenskaper.

Maca root

Hur kan du få i dig Maca?

Om du får tag på färsk Maca kan du tillaga den i likhet med en potatis. Det går att göra soppa på Macaroten. Den kan också bakas i ugnen eller rostas. Dessutom är det vanligt i Peru att man gör en fermenterad dryck på Maca som kallas för Maca Chica.

Med torkat Maca pulver kan du blanda i olika typer av drycker. Du kan göra smoothies eller lägga i en sked i din juice. Maca tabletter kan du svälja som de är, samma sak med Maca kapslar.

Maca pulver recept behöver inte alls vara komplicerade. Många gånger är det helt enkelt så att du tillsätter en sked eller två Maca pulver. Det ändrar inte smak eller tillagningstid. Det ska dock sägas att det kan vara klokt att inte upphetta Maca pulver. Då kan det förlora en del av sitt näringsvärde.

Om du vill ha Maca tillskott i varm mat kan du tillsätta det när tillagningen är klar. Toppa gröten med lite Maca för att få energin och vitaminerna.

Maca pulver

Är Maca pulver farligt?

Maca anses vara säkert att använda som mat eller tillskott.  Så länge som du inte får i dig mer än 3 gram per dag under 4 månaders tid finns det inget att oroa sig för. Om du är gravid kan det dock vara bra att veta att det inte finns många studier som visar effekterna av att äta Maca under graviditeten.

Andra som bör vara lite försiktiga med Maca av samma anledning är:

 • Barn
 • Mammor som ammar
 • Personer med leversjukdom
 • Om du lider av en njursjukdom
 • Personer med sköldkörtelproblem

Om du tar blodförtunnande medel är det heller inte att rekommendera stora intag av Maca. Macan innehåller en hel del K vitamin som hjälper ditt blod att forma blodkroppar. Det här kan motverka din medicins effekt. Prata med in läkare innan du köper svart maca pulver eller någon annan maca produkt.

Följ den maca pulver dosering som finns på förpackningen och lär dig mer om maca pulver biverkningar som kan gälla för dig innan du börjar ta detta tillskott. Var också medveten om hur mycket du ska ta för att få de maca pulver fördelar som du är ute efter. Om du tar för lite kanske det inte blir någon effekt!

Tänk också på att köpa säkra Maca tillskott. Sverige har en ganska strikt lag vad gäller den här typen av livsmedel och det är aldrig dumt att vara medveten om detta. Om du köper från säkra svenska kosttillskottsbutiker bör det inte vara något problem.

Det kan finnas en rad hälsofördelar att få med maca i din kost. Med det sagt måste vi påpeka att det i dagsläget saknas mycket forskning på ämnet och att studierna som gjorts är relativt små.

Vill du lära dig mer om kost får du inte missa vår onlinebaserade utbildning till kostrådgivare. Ta din kunskap om mat och vad du stoppar i dig till nästa nivå! Eller så kan du läsa någon av våra andra artiklar till exempel moringa, rooibos eller kålrabbi!


 

Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1046/j.1439-0272.2002.00519.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/

nrl.northumbria.ac.uk/2648/1/A%20pilot%20investigation%20into%20the%20effect%20of%20maca%20supplementation%20on%20physical%20activity%20and%20sexual%20desire%20in%20sportsmen.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x

https://nyheter.ki.se/koppling-mellan-mjolkchokladatande-och-minskad-strokerisk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21781063

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614644/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27648102/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21977053/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20090350/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18955369/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21780878/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16796734/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17543435/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16042502/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17683465/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27548190/