Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Avspänningsmassage hjälper unga tjejer att släppa stressen

Efter en utmattning valde Malin Palevik att byta yrke och lära sig att ge avspänningsmassage – en metod hon kan erbjuda för en mindre peng. Idag hjälper hon främst unga tjejer att slappna av och släppa stressen från universitet.

Malin är 48 år och bor tillsammans med sin man i Örebro. Familjen består av två vuxna döttrar och två vuxna bonusbarn. Malin har alltid haft ett stort friskvårdsintresse, löptränat mycket, haft egen häst och gillat att vistas i naturen. På sitt förra jobb var hon också friskvårdsinspiratör och anordnade ofta promenader för kollegornas välbefinnande.
– Det var egentligen när jag blev sjukskriven för två år sedan med utmattningssyndrom som jag började fundera lite på hur jag skulle kunna göra för att förändra mitt liv. Jag har alltid var intresserad av friskvård och bestämde mig för att göra något jag tycker är kul.
Malin anmälde sig till Axelsons helgkurs i avspänningsmassage för att lära sig grunderna i hur en massagebehandling kan hjälpa människor att slappna av och släppa stress.
– Jag brinner verkligen för att hjälpa andra att kunna slappna av, särskilt unga tjejer. Jag har själv döttrar i den åldern och ser att många inte mår bra, de har så höga krav på sig själva. Jag känner att det meningsfullt att hjälpa dem och att det är där jag behövs.

Började med Axelsons helgkurs i avspänningsmassage

När Malin först kom till helgkursen i avspänningsmassage på Axelsons var hon var lite nervös eftersom kursen innebar att massera andra personer på plats som man inte känner. Men det släppte på en gång när hon kommit in i rummet.
– Lärarna Alejandra och Kirsti var så himla tillmötesgående och trevliga. I gruppen som vi var då såg jag också hur många som var i min situation, särskilt kvinnor som blivit utbrända. Många ville starta något nytt. Det var första gången på jättelänge som jag kände att jag hörde hemma någonstans, vi hade så mycket att prata om.
Avspänningsmassagen är en effektiv och enkel metod som hjälper till att släppa stress och spänningar i kroppen. Massagen utförs med lugna grepp och följer en serie som kan användas för att ge andra avslappning. Man lär sig även tekniker för hur man ska stå vid en bänk för att inte få ont i ryggen själv.
– Vi fick lära oss en serie som var lätt att följa och övade på varandra redan första dagen. Lärarna gjorde det på ett tydligt och roligt sätt som var lätt att komma igång. Det var så inspirerande att vara där.
Nästan direkt efter helgkursen valde Malin att köpa en egen massagebänk och började öva på sina barn, sin mamma och andra släktingar.
– Jag följde schemat som jag fått på Axelsons och hade det liggande framför mig när jag gav behandlingarna. Sen övade jag så mycket att jag fick in det i huvudet. Det var då jag började fundera på om jag kanske ville göra det här ännu mer.

Att jobba med avslappningsmassage

Det var allt fler personer i Malins närhet som började fråga henne om att få avslappningsmassage, både på jobbet och bland hennes äldsta dotters kompisar.
– Det var då idén föddes lite grann till att starta eget. Jag har enda sedan jag blev utbränd känt att jag har saknat att kunna gå på avspänningsmassage själv för att få hjälp att slappna av. Det erbjuds mestadels djupgående massage, och om man vill gå på en SPA-behandling är det ofta väldigt dyrt. Om du är sjukskriven eller student har du inte råd med det.
Malin bestämde sig för att starta upp Malins Lugn och Ro med fokus på avslappningsmassage för en mindre peng. Malin har inte någon längre massageutbildning men har samtidigt märkt av att det är väldigt många som är i behov av möjligheten att just få komma och slappna av, och där kan hon hjälpa till med kunskapen hon fått om avspänningsmassage som en egen sidoverksamhet.

Idag driver Malin Malins Lugn & Ro där hon ger avspänningsmassage.

– Jag har själv gått på massage hos samma tjej i 10 år. När jag var där för två månader sedan sa hon att rummet bredvid hade blivit ledigt och undrade om inte jag ville hyra det. Jag tänkte att det var nu eller aldrig, och sedan en månad tillbaka är jag på plats och ger behandlingar.
Malin fick snabbt upp en kundbas efter det att hon hade startat upp en Facebooksida som döttrarna, familjen och vänner hjälpte till att sprida. Äldsta dottern har också delat ut visitkort på universitet, och många hör av sig via sms och bokar tid. Nu är Malin redan bokad fram till mitten av december.

Unga tjejer från universitet vill ha massage för avslappning

Malin har märkt av att det är mestadels tjejer i åldrarna 20 – 25 år som går på universitet som bokat in sig på tider hos henne. Tjejer som inte alltid mår så bra utan är jättestressade.
– Det är högt tempo på universitet och de har så höga krav på sig själva. Hur de ska vara och se ut, att de alltid måste prestera på topp och få alla rätt på tentorna, att de ska hänga med i sociala medier. Det är många unga tjejer idag som tycker att det är för stressigt i samhället. Det är nästan som att de redan är på gränsen till utbrändhet.
Intresset för Malins behandlingar kom från början mycket från hennes äldsta dotter och hennes vänner som gärna ville investera i lugn och ro för sig själva. En studie som publicerades i somras om svenskarnas massagevanor och som gjordes av Axelsons, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Kairos Future visar också att det blir allt vanligare för unga tjejer att gå på massage för stresslindring.
– Det är just avslappning man kommer för att få, och sen att mjuka upp musklerna lite grann. Jag har också gjort det till en lite rolig grej att man får dra ett änglakort innan man lägger sig, jag är lite andlig av mig så jag tycker om sådant.
Malin tycker sig märka att det blir vanligare bland unga att hellre lägga pengar på sig själv och på sitt välmående än på ytliga saker. De som kommer till henne på behandlingar går ofta regelbundet ungefär en gång varannan vecka för att kunna slappna av.
– Jag gick själv på massage under min sjukskrivning, men hade kanske bara råd att gå var tredje eller fjärde månad. Det var ändå något jag verkligen prioriterade för att jag ville må bättre. Jag tror att alla skulle må bra av att gå på massage regelbundet, för att lära sig slappna av i musklerna och för att komma ner i varv.
Malins plan framåt är att utbilda sig ytterligare inom massage och hon tittar just nu på att gå Axelsons utbildning till Friskvårdsmassör. Tanken är att fortsätta bredda sig lite mer när hon ger behandlingar på kliniken, samtidigt som hon har en tanke kring att eventuellt också börja jobba mer mot företag och hjälpa medarbetarna på plats att må bättre på jobbet.

Läs mer om Axelsons helgkurs i avspänningsmassage här.

Blev du inspirerad av Malins historia? Går du i tankarna på att byta jobb eller karriär? Är du sugen på att testa något nytt? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: