Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Malin har blivit en mer hållbar terapeut

Efter 20 år som massageterapeut har Malin Malcanek skrivit boken ”Hållbarhetsguide för terapeuter”, tänkt som en stimulans för både nya och etablerade terapeuter.

 

Malin Malcanek är utbildad massageterapeut samt hästmassör, mindfulness- och qigonginstruktör, hälsorådgivare och författare, med massageterapi på humansidan som sin huvudsakliga verksamhet. Efter 22 år i yrket har hon nu skrivit boken ”Hållbarhetsguide för terapeuter”.

– Idag är jag ‘författarinnan som masserar’ vilket betyder att viss del av min veckoarbetstid går åt till att författa noveller och romaner liksom terapeutrelaterade böcker, säger Malin. Jag känner ett driv att både behandla och skriva. Min förhoppning är att texterna jag författar gör skillnad.

– Hållbarhetsguide för terapeuter vänder sig till alla som arbetar med klienter inom friskvårdssektorn, men ändå i första hand till massörer och till dem som aspirerar på att studera till kroppsterapeut och har funderingar på vad yrket innebär, berättar hon.

När jag ringer till Malin har hon haft en intensiv morgon med att leta efter hö – den varma sommaren har varit tuff för många som har djur Jag masserar mina hästar, men jag anser också att en grundlig rykt, ialla fall ellanåt, är enormt viktigt, inte minst för att bygga upp förtroende och gemenskap.

 

 

Vi, jag och min man, bor äntligen på en efterlängtad liten drömgård i skogen några mil ifrån staden där jag har min verksamhetslokal. Jag har delat upp veckan mellan massage och skrivande, och när jag skriver gör jag det hemifrån.

Malin utbildade sig både till Massageterapeut och senare till Hästmassör.

– Jag upplever verkligen Axelsons som en av de mest pålitliga och trygga skolor man kan tänka sig. För den som vill bli en terapeut som kan det den gör, är Axelsons ett säkert kort!

Hur ser ditt arbetsliv ut idag?

– Jag drev min massageverksamhet som egenföretagare i Halland i 20 år, fram till 2015. För tre år sedan bestämde jag och min man oss för att flytta och börja en ny livsstil, till Kristinehamn, en liten ort i Värmland. Efter flytten skulle jag börja bygga upp en verksamhet igen och få igång en kundkrets igen

Jag hade vissa klienter i Halland som kommit till mig genom 17-20 år, ibland en eller två gånger i månaden…det är ganska täta relationer! Jag grät floder när jag skulle stänga ner, reste runt i stan och testade själv alla möjliga terapeuter så att jag skulle kunna rekommendera dem vidare till någon riktigt bra.

I mitt nya liv skulle jag plötsligt vänja mig vid dagar med inga klienter. Det blev som att starta helt från scratch, som att vara nybörjare fast jag jobbat som terapeut i 20 år.

Jag gick från ett överdrivet fullt schema till noll schema – först var det skönt men sedan blev det jobbigt, och jag blev stressad. Samtidigt inspirerade den här processen mig mycket medan jag skrev boken, jag kunde se mer klart hur jag hade fungerat tidigare, när jag hade fullt upp.

På många sätt var omställningen väldigt nyttig. Jag fick en nytändning och det blev roligare att jobba än på länge. Fortfarande efter två år har jag betydligt mindre kundflöde än innan flytten, men jag är väldigt nöjd efter omständigheterna. Jag har anpassat min arbetssituation och gör flera olika saker nu, vilket jag trivs med.

Jag började se fördelarna och glädjen med olika saker – till exempel med att göra lite mindre, och med att vara fullt närvarande. Det blev ännu tydligare för mig att jag vill undvika att gå in i en löpande band-inställning till att massera.

 

Hade du väldigt mycket arbete innan flytten..?

 

– Innan vi flyttade fann jag ofta mig själv i situation där jag tänkte över hur jag skulle kunna få in 10 eller 20 klienter till i en redan fullbokad vecka! Jag hoppade över pauserna, åt inte ordentligt, ignorerade mina egna behov i hög grad för att jag ville ställa upp för alla som behövde min hjälp.

Ofta hade jag 12 arbetstimmar om dagen, fem dagar i veckan. Ibland satt jag bara och kollade på klockan….ååh, så underbart, en hel minut kvar innan nästa person kommer!

När jag mötte mannen som jag nu gift mig med, blev det tydligt att jag inte kunde fortsätta så. Jag insåg att jag också vill ha och behöver mig själv, att jag vill hinna vara med min partner och inte minst att jag gärna vill fortsätta älska mitt jobb!

Så då påbörjade jag en förändring, som sedan kulminerade i och med att vi flyttade och jag plötsligt inte hade något alls att göra. Innan vi flyttade 2015 hade jag ”tänkt till” sedan några år och arbetade redan mindre.

Jag hade min första topp 2 år efter uppstarten 1996 och ett antal år framöver, ca 1998-2002. Jag hejdade mig då men ”föll dit igen” 2010 och två år framöver. Detta på grund av en anställd som inte stannade kvar – då tog jag helt enkelt själv hand om alla nya kunder som tillkommit.

Efterhand löste jag det med att skicka de nya vidare och ”drog i handbromsen” lite i taget även vad det gällde andra uppdrag ute på företag. De sista två åren i Halmstad arbetade jag endast med privatpersoner.

I hela den processen föddes tankarna som blev idén till boken, samtidigt är den en klar verbalisering av sådant jag lagt märke till och tänkt på under alla mina 20 år som terapeut.

 

Så då började du ställa om till att vara en mer hållbar terapeut. Hur gjorde du det?

– Jag började acceptera att låta mina klienter vänta längre på tider och började rekommendera andra när jag själv var fullbokad. Jag började försöka få ut klienterna lite snabbare ur rummet i stället för att alltid ge extra tid till att lyssna och hålla rum.

Jag var tvungen att lära mig att inte dra över tiden med varje människa, att lära mig spara på tiden och energin. Jag lyckades få ner mig själv på max 8 timmar om dagen, och numera masserar jag ju inte heller fem dagar i veckan.

Min drift att jobba för mycket och ge för mycket kom paradoxalt nog ur att jag älskar mitt arbete och bryr mig om klienterna. Pengar var såklart också med i bilden, men även det kom ur en önskan att kunna göra gott för andra genom att inte ta jättehöga priser.

Hade det bara varit det, så hade jag väl kunnat sätta högre priser och jobba mindre, men jag ville att små ensamstående tanter och småbarnsföräldrar med en massa utgifter också skulle kunna komma till mig.

I efterhand har jag insett att jag gör klienterna en större tjänst genom att arbeta på ett sätt som är hållbart för mig själv. Min andra start var på många sätt bättre än den första. När en person kommer och har skrapat ihop pengar för att få massage, då ska jag också ha full lust och ork, och vara uppmärksam på dem. Så vill jag själv bli bemött, när jag kommer till en behandlare!

 

Vad behöver du, för att kunna vara närvarande med varje klient?

– Eftersom jag rör vid, lyssnar på och möter människor hela dagarna upplever jag att jag behöver mycket asocial fritid, då jag inte ens vill prata i telefon med min bästa kompis. Samtidigt har jag med åren blivit bättre på att vara närvarande med vänner och familj när de besöker mig.

Det är viktigt att vårda de viktigaste relationerna – både genom att kunna säga nej och säga ja. Att ge mig själv lov att välja när jag orkar och vill vara social är också ett sätt att ta hand om mig själv – det är ett medvetet val att ge mycket av mig själv på mitt arbete!

Förhoppningsvis kan den eftertanke som boken bjuder in till hjälpa andra terapeuter att märka om de till exempel är i en ohållbar livs- eller arbetsrytm.

 

Ja, boken! Hur blev den till och vad vill du förmedla?

– Efter att vi landat ordentligt i vårt nya hem började jag skriva boken, parallellt med uppstarten av min klinik. Jag började efter sommaren 2016 och skrev som en galning resten av året. Jag hittade en förläggare som var med mig genom hela processen, och så utgavs boken i juli 2017.

Jag har gjort mina personliga erfarenheter omkring vad hållbarhet som terapeut innebär för mig, men boken bygger inte på att alla känner lika eller är lika. Snarare än ett recept på hållbarhet har jag en förhoppning att läsaren ska få känslan av att vi har ett samtal. Jag säger inte till någon annan hur de ska göra, men de får stimulans för egna tankar. Som en bra dialog med en kollega.

Boken vänder sig främst till kroppsterapeuter och andra friskvårdare men även till alla andra som möter människor i sitt arbete – frisörer, tandläkare, nutritionister, privatlärare. Jag vänder mig även till nyfikna eller nya friskvårdare, i en förhoppning om att släppa vissa illusioner och dela en realistisk idé om vad yrket kan innebära.

I ambitionen kring en hållbarhetsguide tänkte jag initiellt på hållbarhet i själva yrket, inte så mycket rent kroppsligt. Visst behöver vi vara starka både i kroppen och psyket, men inte minst starka som kår och i vår titel, som andra behandlare, läkare och liknande.

Personligen trodde jag i början av min karriär att den resan skulle gå snabbare, att vi skulle ha kommit längre i att bli en etablerad, erkänd del i sjukvårdssystemet. Men det kommer, det är jag fortfarande helt övertygad om.