Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"Man får sitt eget sätt att lyssna på kroppen"

Eva Aspegårdh är massageterapeut, PT och yogalärare med massor av kortare utbildningar i bagaget. Hennes tips till nybakade massörer är att se till att ha flera redskap att jobba med.

Eva Aspegårdh utbildade sig till massageterapeut hos Axelsons 1981. Då bestod massage utbildningen av klassisk svensk massage, muskulering samt sjukgymnastik 1 & 2, på den tiden var skolans utbildning även en slags grundplåt för dem som ville bli naprapater i ett samarbete mellan skolorna. Idag kan ambitiösa massörer i stället välja att gå utbildningens Steg 3 till Medicinsk Massageterapeut.

En fördel att ha breda kunskaper

Eva jobbade under många år efter massageutbildningen som massör parallellt med att hon fortsatte inom sjukvården. Vid sidan av massagen har hon även utbildat sig till personlig tränare, yogalärare på Axelsons multistyle-program samt yinyogalärare. Sedan 13 år tillbaka arbetar hon full tid på Täby Rehab med behandlingar, gruppträning och individuell träning.
– Det är en stor fördel både för mig och kunderna att jag kan blanda så många olika verktyg. Jag själv kan arbeta med mer energi när jag inte gör samma sak hela tiden, mitt jobb är hela tiden intressant, konstaterar hon. För kunderna är det en fördel att kunna få manuell behandling av samma person som de tränar med och tvärtom, jag känner deras kroppar och deras utmaningar väl och kan stötta dem på flera olika sätt. Många massagekunder blir med tiden nyfikna på träningen, och många som tränar med mig väljer att komma till massage.
– Tidigare jobbade jag mer som instruktör i gymet men nu håller jag mest gruppträning, framför allt en slags funktionell träning i cirkelform, det älskar jag! Det som utmärker funktionell träning är att man jobbar med många muskelgrupper samtidigt, jag lägger också in mycket influenser från sjukgymnastiken, ger korrigeringar och kan fortsätta med enskild träning för dem som vill.
Jag har också kurser i Hatha yoga och Yin yoga, 12 träffar som börjar från grunden. Det är fascinerande hur väl allt jag lärt mig passar samman och stöttar vartannat! Mina erfarenheter med Yin yogan använder jag för att hjälpa kunderna till en djupare avspänning i massagen och vice versa, medan den mer dynamiska yogan har många kopplingar till funktionell träning. Yogan har definitivt smält in i och byggt på min förståelse för massage och träning.

Eva i Kroatien

Jag tycker om helheten och när sjukvård och friskvård möts, jag är väldigt glad över att ha flera komponenter jag kan blanda. Det sparar inte minst min egen kropp. Mitt bästa råd till nyutbildade massörer är att se till att ha flera redskap, att inte bara massera men komplettera med annat.

Massage stöttar sjukgymnastiken

– Den bästa marknadsföringen är utan tvivel rekommendationer och här på Täby Rehab rekommenderar vi varandra på kors och tvärs. Jag är nästan alltid fullbokad, under våren hade jag fyra veckors väntetid.
Många av mina massagekunder har fått tips av sjukgymnasterna att komma hit, de vet att det blir lättare att jobba med sjukgymnastik när man får hjälp med spänningar genom massage. Ofta fortsätter kunderna hos mig även sedan de slutat i sjukgymnastik.
Det är väldigt mycket axlar, nacke och bröstrygg, det området är väldigt utsatt med det sättet de flesta jobbar idag, framåtböjda över en dator. Det märks! 80% av dem som kommer till mig har problem just i bröstryggen.
Jag möter också en del som har övertränat och behöver vila sig i form… Många av dem får en aha-upplevelse av massagen, de har vant sig vid att alltid pressa sig själva, allt ska vara hårt, allt ska göra ont…att slappna av är något helt nytt!

Många redskap ger en egen stil

Eva berättar att förutom den klassiska svenska massagen är Revolving den metod hon använder allra mest.
– Det är otroligt behagligt, man arbetar med långa drag för att skapa utrymme, frihet och rörlighet i lederna. Det påminner mig faktiskt lite om yoga. Jag tycker om metoden för att man jobbar med sammanhang och helhet, med muskelkedjor och bindväv i stället för med enskilda muskler.
Jag jobbar alltid igenom hela kroppen, från huvud till fötter, oavsett kundens problem. Många tycker om att känna sig bekräftade i att deras kropp är en helhet och inte bara sin onda arm, säger Eva.
Att fortsätta gå kurser genom åren och hålla mig uppdaterad och inte minst att själv gå och FÅ massage, det är jätteviktigt, upplever jag! När jag själv går på behandling provar jag gärna olika typer av massage, det inspirerar mig. Jag blandar och ger av allt jag lärt mig, och kanske bäst kan beskriva min massage som ”Evas massage”.
Med tiden får man sin egen stil, sitt eget sätt att lyssna på kroppen. Det första och viktigaste känner jag är att skapa tillit och börja mjukt, möta och lyssna. Sedan kan man gå djupare efter hand.

Vill du också jobba med massage? Läs mer om vår yrkesutbildning till Medicinsk Massageterapeut!