Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Marie Vasaloppsladdade med basisk kost

Marie Larsson går just nu Axelsons distansutbildning till Kost-och Näringsrådgivare, och inför Vasaloppet förra helgen omsatte hon sina nya kunskaper i praktiken. Effekten blev ett lopp utan mjölksyra och en otroligt snabb återhämtning – trots värsta tänkbara väderförutsättningar!

Marie har åkt mycket skidor i hela sitt liv och tävlade i skidskytte fram till 2010. Hon slutade tävla för att hennes kropp inte orkade köra på lika hårt mer. Immunförsvaret var lågt, hon blev sjuk hela tiden och klarade inte att träna på hög nivå.

– På skidgymnasiet rekommenderades pasta och bröd, det var det man skulle leva på. Med den kunskapen jag har idag blir jag ju arg när jag tänker på det, säger Marie och skrattar. Sådant äter jag inte idag!

marie vasaloppet

Maten är medicin

– Jag blev frisk igen genom kostförändringar som jag läst mig till på egen hand, och idag är jag i stort sett aldrig sjuk, konstaterar Marie. Jag påbörjade förändringarna under min utbildning till naprapat, och min egen process väckte ett ännu starkare intresse för kosten och för hälsa generellt.

Sedan dess har jag tränat för att må bra, för att det är roligt. Jag har kört ett par vasalopp, sprungit några lopp och cyklat en klassiker. Träningen är en stor del av mitt liv och tävlingarna är en rolig grej.

De kostförändringar jag själv hittade fram till var att ta bort vete, därefter socker och sedan även mjölkprodukter. Jag äter primärt vegetariskt, med inslag av viltkött någon enstaka gång.

Jag gjorde förändringarna successivt och jag förbjuder inte mig själv något. Lever jag på 80% grönt spelar det ingen roll att jag tar en kaka i en fikapaus nån gång om jag har lust till det, eller äter kött om jag blir bjuden. Det viktiga är att förstå att maten påverkar mig, att maten är medicin, att jag har eget ansvar och kan påverka min hälsa.

Som naprapat möter jag många klienter och inser att många behöver ändra sina vanor radikalt för att kunna må bra. Jag började känna att jag ville kunna arbeta med kosten vid sidan av de manuella behandlingarna, jag ville ha något som knöt ihop den förståelse jag skaffat på egen hand. Visst kunde jag mycket om kost förut, men nu har jag ännu mer kunskap – och känner mig även trygg i att guida andra med den här utbildningen i ryggen.

Vasaloppsladdning med basisk mat och mineraler

– Efter förra kurshelgen satt jag på tåget och filade på en ”uppladdningsmeny” som jag kunde använda under dagarna fram till Vasaloppet, berättar Marie. Maten skulle vara så basisk som möjligt för att undvika mjölksyra och de processer som uppstår vid syrabildning.

~~Se Maries Vasaloppsmeny i slutet av artikeln!

När vi tränar, speciellt när vi tränar hårt, skapas syra i musklerna och kroppen mår bättre när den processen kan dämpas, man presterar bättre och får mindre smärtor. Jag ville starta med kroppen i ett så basiskt tillstånd som möjligt.

Tanken bakom valet av grönsaker, till exempel mellanmålen med mycket bladgrönt, var att även få in mycket mineraler. Kalcium och framför allt magnesium är bra för att hålla musklerna avspända och undvika kramp.

Dessa mineraler finns som regel med i olika sportdrycker, eller i pillerform som folk tar med sig i spåret, men med sportdrycker får vi också i oss mer tomma kalorier och inte alls samma näring som i en grön drink! Jag hade inga magnesiumtillskott med mig denna gången, jag hade ingen känsla alls av att jag skulle få kramp.

Värsta föret men bästa återhämtningen

– Det var en intressant upplevelse att köra Vasan på värsta vädret på 20 år…men trots fruktansvärd motvind och obefintliga spår så kände jag mig ändå stark, berättar Marie. Klart att jag blev öm i kroppen, men det berodde mer på föret än på något annat. Mitt personbästa är 7 timmar och 28 minuter, denna gången jobbade jag på i 8 timmar och 46 minuter…det var en tung dag!

Pannben och bra uppladdning gjorde i alla fall att jag kom i mål till slut. Jag fick ingen mjölksyra överhuvudtaget och två dagar efter känner jag endast lite ömhet i muskelfästena kring armbågar, knän och fotleder, men i övrigt mådde jag oförskämt bra efter loppet. Jag upplevde återhämtningen snabbare och effektivare än någonsin – trots att omständigheterna varit svårare än något annat lopp jag kört någonsin!

Det blev ingen rekordtid, men rekordsnabb återhämtning!

-Det känns så kul att ha testat denna uppladdning, jag är övertygad om att hade föret varit bättre hade det blivit rekordtid. Nu tänker jag köra samma uppladdning inför Göteborgsvarvet och där kommer sambon att hänga med på samma upplägg. Jag visste redan att kosten gjort mig friskare och starkare – nu fick jag verkligen satt det på prov. Utöver Göteborgsvarvet blir det även Vätternrundan i sommar, 30 mil på cykel. Det känns roligt att se fram emot!

På Kost- och Näringsrådgivarutbildningen håller jag nu på med lite hemuppgifter, vi blir färdiga om ca 2 månader. Nu i eftermiddag ska jag ha min första klient för kostanalys med nutrimetern, det ska verkligen bli spännande att jobba fram hur jag kan få ihop kostbiten med mina behandlingar.

Kolhydratteorierna behöver uppdateras

– Det är synd att idrottsförbund och idrottsskolor ofta ger råd efter den gamla skolans kolhydratteorier, säger Marie. Jag förstår att många idrottare inte får den prestation de vill och att många blir sjuka på skidgymnasierna och så vidare. Det är nog tyvärr ren okunskap, det finns otroligt mycket information och det kan vara svårt att sålla, det blir kanske lätt så att man bara struntar i det och fortsätter som man alltid gjort.

Det är klart att vi behöver kolhydrater – men de finns i grönsaker också! Grönsaker, rotfrukter och potatis ger en helt annan näringstäthet, ger tarmarna fibrer att jobba med och ger vitaminer som stärker vårt immunförsvar så att vi kan klara av om någon hostar på oss.

De flesta tänker inte på mat som medicin, att man kan välja sin mat medvetet och av en anledning. Många förhåller sig kanske mest till mat som något nödvändigt som bara ska gå snabbt, medan man sen försöker täcka behovet av innehåll genom kosttillskott. Det vi behöver kan vi få primärt genom maten, avslutar Marie Larsson.


Maries uppladdningsmeny inför Vasaloppet

– Själva menyn körde jag i 6 dagar, men jag hade ätit bra mat under lång tid. Dagen innan loppet åt jag älgkött i stället för vegetterna, för att få en extra rejäl protein-och omega3-boost för musklerna precis innan loppet. Det fungerar bra för mig, jag äter bara vilt de få gånger jag äter kött.

Frukost:
Bovete- eller hirsgröt med blåbär, hallon, nötter och osötad mandel- eller sesamdryck. Du kan mixa egen nöt- eller frödryck i en blender, vatten och oskalade nötter/frön, kanske lite vaniljpulver och en knivspets salt.

Lunch:
En massa råkost! Vitkål, rödbetor, morötter, gurka, rödlök, grönkål, groddar och mjölksyrade rödbetor, broccoli, brysselkål, blomkål. Har även gjort kantarell- och äppelpaj med bovete och durra som tänkt till komplementlunch tillsammans med råkosten.

Middag:
Potatis- eller sötpotatismos med vegetter gjorda på rivna rödbetor och morötter mosade med svarta bönor och två kokta ägg. Som variation i vegetterna och som tillbehör: vita bönor, kikärtor, röda bönor, baljväxter, olivolja, avokado.

Mellanmål;
Gröna drinkar både fm och em gjorda på mixade mörkgröna blad – spenat, rucola, grönkål, salladsmix – persilja, vetegräspulver, mandlar – och gärna ingefära eller en ingefärsshot för att stödja immunförsvaret.

Jag gjorde även ett glutenfritt bröd på bland annat teff och bovete samt en laddning hummus för att ha som pålägg eller till sallad, och naturliga energibars på torkad frukt, nötter och frön.

Min kostlärare Louise Nilsgaard hjälpte mig att fimnslipa upplägget och tyckte att det var spännande att höra hur bra det gick. På hennes inrådan drack jag också en deciliter ren rödbetsjuice varje dag under uppladdningen. Rödbetsjuice innehåller nitrat som vidgar blodkärlen och ger bättre syresättning, jag köpte färdig på flaska från Kung Markatta.


Läs mer om Maries arbete: https://www.naprapatmarie.se/

Vill du också kunna äta mer medvetet, och även vågleda andra?
Läs mer här om Axelsons distansutbildning till Kost-och Näringsrådgivare!