Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Marknaden för ekologisk hudvård ökar

Ekologisk hudvård ökar med 22,2 % i Sverige, enligt en undersökning som gjorts av NOC Sweden och Business Sweden.

– Vad vi smörjer oss med och hur detta påverkar oss själva och vår omgivning blir en större fråga för fler konsumenter, menar Emma Bergqvist, ordförande för branschorganisationen NOC Sweden.

NOC Sweden är en ideell förening som grundades av fem av de ledande naturliga, ekologiska hudvårdsmärkena i Sverige i syfte att lyfta fram och synliggöra ekologiska produkter. Idag är många fler företag också medlemmar. Undersökningen som nu presenteras av föreningen bygger på en datainsamling från 60 olika naturkosmetiska företag i Sverige; både stora och mindre som säljer, distribuerar och tillverkar ekologisk hudvård.

– Det har inte funnits några tillförlitliga siffror tidigare då andra undersökningar brukar fokusera på hudvård och kosmetika som helhet och där ingår även de konventionella märkena. Det har varit svårt för oss som bransch att veta hur vi utvecklats eftersom vi inte haft några faktiska siffror, även om vi känt att intresset växt. Men nu har vi fått ta del av statistik som visar på utvecklingen och bekräftar vår känsla av att ekologisk hudvård ökar på marknaden, säger Emma.

Kosmetikaindustrin som helhet har ökat med 0,5 – 1% vilket tydligt ger en indikation på att ekologisk hudvård nu tar mer marknadsandelar.

– Jag ser överraskande positivt på resultatet. Jag trodde att det var en bra tillväxt, men att den var så fantastisk var kul att få bekräftat. Särskilt när man jämför med konventionell kosmetika där tillväxten bara varit någon procent.

 

Emma Bergqvist är Ordförande för NOC Sweden och grundare av Tree of Brands.

 

Högre medvetenhet hos konsumenterna

Emma tror att intresset för ekologisk hudvård och kosmetika ökar eftersom konsumenter är mer medvetna om vilka typer av produkter de köper och använder idag. Vi är också bättre på att själva söka upp information, läsa på och göra informerade val.

– När man lär sig mer om påverkan på hälsan, miljön och huden så blir det ganska enkelt att välja ekologisk hudvård. Det är en positiv följd av digitaliseringen och globaliseringen, att det går enklare att få tag på information och att vi inte längre är lika styrda av gamla rekommendationer som har varit mer ensidiga och framförallt handlat om konventionella produkter.

– Hälsoperspektivet har blivit mycket mer utbrett i samhället generellt idag. Vi ser hur människor använder yoga, kiropraktik, hälsosam mat som medicin och lymfmassage för sin hälsa. Vi har ett annat klimat idag jämfört med tidigare, med större fokus på hälsa och livsstil.

Emma driver även företaget Tree of Brands som är en plattform för försäljning av naturliga skönhetsprodukter på den nordiska marknaden. Att se hur marknaden för ekologisk hudvård nu ökar i Sverige är något som glädjer henne särskilt för att det överensstämmer med hennes ideologiska värdegrund.

– För mig är ekologiskt det enda alternativ för hållbar hudvård och kosmetika. Jag tycker att det är viktigt, särskilt för oss kvinnor som konsumerar så mycket kosmetika, att göra hälsosamma och hållbara val både för oss själva, för miljön och för våra medmänniskor.

 

Ett urval av naturliga hudvårdsprodukter, och de varumärken som Emma arbetar med på Tree of Brands.

 

Bättre paketerade produkter ökar försäljningen och intresset

Emma tror att en anledning till att fler väljer att konsumera ekologisk hudvård och kosmetika idag också är för att produkterna är paketerade mer som konventionell hudvård. Det är snygg design och vackra förpackningar, som bidrar till att göra produkterna mer tillgängliga för en bredare massa.

– Vi kan också kommunicera effekten av ekologisk hudvård på ett bättre sätt idag. Vi kan hänvisa till kliniska studier som visar på att vi kanske inte behöver injicera botox för att bli av med rynkor, utan vi kan få en effekt av att använda till exempel stamceller från växter istället.

– Det är intressant att se är hur den konventionella sidan försöker slå ner ekologisk hudvård istället för att välkomna hållbar utveckling. Alldeles nyligen läste jag i SVD hur en kemist påstod att den enda skillnaden mellan konventionell hudvård och ekologisk hudvård var att ekologisk hudvård använder sig av eteriska oljor som doft. Detta är beklagligt och visar verkligen hur stort behovet av utbildning är och hur mycket dessa produkter behövs på marknaden.

 

Vad är ekologisk hudvård?

Det är inte helt lätt att svara på vad ekologisk hudvård är eftersom hudvårdsprodukter är sammansatta av flera olika ingredienser och alla kan inte vara ekologiska för att de t.ex. är vilt odlade, menar Emma. En tydligare beskrivning av termen ’ekologisk’ är något som branschen i sig efterfrågar då det skulle vara enklare att kommunicera och förhålla sig till.

– Enkelt förklarat är ekologisk hudvård naturlig hudvård som innehåller ekologiskt odlade ingredienser, men det finns ingen bestämmelse kring hur stor del av produkten som ska vara ekologisk för att den ska få kallas det. Jag tror att det viktigaste är att man som producent är transparent med hur man definierar sin märkning och hur man använder sig av olika typer av certifieringar.

– Sen är det viktigt att komma ihåg att man inte ska stirra sig blind på en ekologisk märkning heller. Man måste själv välja vilken råvara man vill ha ekologisk och av vilken anledning. Det finns t.ex. produkter som är skogsplockade och därför inte kan få en ’ekologisk’ märkning eftersom de inte är odlade. Ändå kan produkterna vara lika bra för en.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Ökat behov av ekologiska hudvårdsterapeuter

Emma tror också att intresset för ekologiska hudvårdsterapeuter kommer fortsätta öka i takt med att allt fler människor intresserar sig för ekologisk hudvård och kosmetika. Det finns en större medvetenhet bland konsumenter idag som förstår hur de produkter vi konsumerar och använder kan ha en effekt på både vår hälsa och miljön.

– Jag tror överlag att intresset och behovet kommer att öka. Framåt tror jag att man kommer skilja mer på terapeuter som har kunskap om naturliga produkter eller inte. Där har Axelsons också ett försprång eftersom man jobbat med ekologisk hudvård länge på sina utbildningar. Jag tror att fler och fler kommer gå över till och förstå hur kraftfull naturen verkligen är. Att ekologiska produkter äntligen börjar få den uppmärksamhet de förtjänar tycker jag känns helt fantastiskt!

 

Vidare läsning på ämnet:
NOC Sweden verkar för naturlig ekologisk hudvård
Vad är egentligen ekologisk hudvård?

 

Axelsons utbildning till Ekologisk hudvårdsterapeut
Utbilda dig till Ekologisk hudterapeut! Läs mer och anmäl dig här.