Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Marknaden för personliga tränare breddas

Personlig Tränare är en växande bransch, och det blir bättre och bättre stabilitet i yrket. Det menar Philippe Lindström, som nominerats till årets PT fem år i rad och är personalansvarig för PT:s på Actic.

I takt med att allt fler människor förstår vikten av att röra på sig för att må bra, både fysiskt och psykiskt, ökar också behovet av personliga tränare. Philippe Lindström har jobbat som personlig tränare i över 6 år , och ansvarar idag också för Actics alla personliga tränare i Mälardalen. Hans uppgift är att skapa bättre förutsättningar för medarbetarna som är anslutna till gymkedjan.
– Det här är en växande bransch, och det blir bättre och bättre stabilitet i yrket. Idag ser vi en större bredd av personliga tränare med olika inriktningar, från mental träning till mer gränsspecifika inriktningar. Som PT måste man vara lyhörd om man ska vara framgångsrik, skapa kontinuitet och utbilda sig i takt med marknaden och vad människor vill ha.
Philippe har blivit nominerad till årets PT fem år i rad, mellan 2012 – 2017. Första gången hade han bara jobbat i yrket ett år. 2014 och 2015 blev han utsedd till årets bästa PT inom CMS Sweden.
– Men den finaste utmärkelsen kommer från mina kunder. Att få deras feedback och se deras förvandling, oavsett om det handlar om viktminskning, att skapa kontinuitet med träningen i vardagen eller att hjälpa dem från olika typer av skador. Att inspirera någon att börja med en ny sport, som tyngdlyftning, och se dem bli duktiga på det. Det är vad som skänker mig mest glädje.

Personlig ohälsa ledde till yrket som PT

Innan Philippes karriär som hyllad personlig tränare gick han själv igenom en imponerande resa från ohälsa till hälsa. Vid en tidpunkt i livet vägde han 165 kg och var inbokad på en gastric bypass. Väl på sjukhuset för att genomgå operationen kände han plötsligt att han ville utmana sig själv mer och gå ner i vikt på egenhand. Operationen ställdes in, och snart la Philippe om sin kost och sina motionsvanor.
– Jag hade en kompis som tränade för att bli bodybuilder och precis hade börjat ’deffa’. Det var ett uttryck jag inte hört tidigare. Jag började själv följa hans kostråd och bytte ut pizzan mot kyckling, fisk och ris. Sen började jag röra på mig varje morgon och gick på promenader i en timme tills det att jag kände mig bekväm nog att också börja gymma. Jag lyckades gå ner 75 kg.
Valet att utbilda sig till personlig tränare kom i samband med att Philippe och hans sambo väntade deras första barn. Han funderade på vad han ville göra med sitt liv, och förstod att hälsa var något som blivit centralt och viktigt för honom. Därför började han utbilda sig till PT med mål att hjälpa andra att må bättre genom träning så som han själv gjort.

Philippe Lindström tror att det kommer finnas utrymme för mer specialiserade personliga tränare framåt – med inriktningar som funktionell träning, 3D-träning eller träning för gravida.

 

Framtiden för personliga tränare

– Personliga tränare behövs i hela landet. I Stockholm och storstäderna är det mer koncentrerat med flera anläggningar och medlemmar, men även utanför storstäderna, som i Uppsala eller Eskilstuna, behövs det människor för att fylla de gym som finns. Det finns jobb att få.
Inom en nära framtid tror Philippe även att vi kommer att se de stora tjänstemannaföretagen anställa personliga tränare på sina arbetsplatser, för att ännu bättre kunna ta hand om de anställdas hälsa.
– Jag tror att PT-rollen kommer att kunna gå mer ihop med en HR-roll också. Idag vet vi att fysisk och psykisk ohälsa hänger ihop. För att skapa en godare arbetsmiljö och en arbetsplats där medarbetarna trivs är det viktigt för företag att satsa på friskvård. Många är duktiga med friskvårdsbidrag redan idag, men det kan göras mycket mer.
Huvudsaken är att gå en bra PT-utbildning, menar Philippe, på en av de välrenommerade skolorna som lär ut yrket grundligt och ger ett helhetstänk kring träningen. Han tror att en av anledningarna till att branschen ökar är att flera av de större institutionerna blivit bättre på att utbilda och att de personliga tränare som jobbar på marknaden är så pass skickliga när det kommer till att hjälpa sina kunder.

Mer personliga träning med inriktning

Philippe menar att intresset för träning idag är större än tidigare, och dessutom bredare. Träningsformer som gymnastik och CrossFit® har öppnat många dörrar och ökat allmänhetens intresse för olika former av träning.
– Idag handlar inte träning heller bara om att vinna lopp, utan att underhålla en god hälsa. Det går att göra på olika sätt. Jag ser många personliga tränare som vidareutvecklar sig i anatomi för att bättre förstå sig på prehab och rehab, och andra som lär sig mer om mental träning för att kunna hjälpa sina kunder på det sättet.
Allt fler personliga tränare väljer att inrikta sig på specifika områden för att bättre kunna hjälpa sina kunder. Träning för gravida är ett område som han menar alltid behövs, och likaså har många ett intresse för tyngdlyftning, menar Philippe.
– Framåt kommer vi att se fler specifika behov av personliga tränare. Vissa kanske kommer jobba mer inriktat på det mentala än det fysiska, andra specialiserar sig på att leda mindre grupper medan någon annan jobbar koncentrerat med funktionell träning och 3D-träning. Alla kommer att jobba mot en bättre hälsa och rörelseglädje, på olika sätt.
Philippe är övertygad om att marknaden för personliga tränare kommer att fortsätta öka. På Actic söker de ständigt nya medarbetare för att ännu bättre kunna hjälpa sina medlemmar till bättre hälsa.
– Med rätt kunskap, prestigelöshet och driv att hjälpa andra och skapa relationer, kommer det alltid finnas en marknad. Att få jobb efter PT-utbildningen kommer inte att vara svårt. Det kommer att behövas fler personliga tränare framåt. Sen gäller det att hela tiden hålla sig uppdaterad och vidareutveckla sig i takt med branschen för att få en långsiktig och framgångsrik karriär.

Axelsons utbildning till Personlig tränare
Utbilda Personlig Tränare hos Axelsons – läs mer här