Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massage – en grundläggande mänsklig färdighet!

Att med sina händer få en annan människa att må bättre, är något grundläggande mänskligt, och något alla kan! Därutöver finns ett hav av tekniker vi kan lära oss för att bli mer skickliga.

Redan som små barn vet vi intuitivt att vi kan ge avslappning och lindra inre och yttre smärta på oss själva och andra, genom beröring. Därutöver finns ett hav av tekniker vi kan lära oss för att bli mer avancerade, till och med att hjälpa kroppen att läka svåra skador och rätta upp på livslånga obalanser. Här får du en introduktion till massage till husbehov, och en idé om vad en Medicinsk Massageterapeut kan.

Vad är Massage till husbehov?

Massagelärare Helena Ander berättar:
– Det är en tvådagarskurs i avslappningsmassage, för folk som inte kan något om massage sedan tidigare. Deltagarna får en klar upplevelse av hur mycket massage kan göra för välbefinnandet.

Det är inte en behandlande massage, men man kan ge enklare symptomlindring, lätta smärta och spänningar i kroppen, lätta huvudvärk, förbättra sömnen och sådana saker. Att bry sig och ta hand om varandra ger mycket redan det, och med bara lite kunskap kan omsorgen bli ännu mer verksam.

Rent tekniskt jobbar vi såklart med grundläggande tekniker för att ge en skön massage, men också mycket med ergonomi, hur vi använder kroppen när vi ger massage.

När man jobbar rätt och skonsamt för sig själv, orkar man massera mycket längre och mer utan att det blir jobbigt. När den som ger massage är avspänd och använder kroppen rätt, blir det också skönare för mottagaren. Det är en win-win situation!

Helena Ander

Helena Ander

Att ge massage är något många tror är jobbigt, men till exempel att sitta vid datorn är mycket mer slitsamt för kroppen! När man masserar med god teknik blir det som en dans, man rör sig, flyttar kroppsvikt och slappnar av.

Många som provar att ge massage utan att lära sig någon teknik alls, använder ofta tummarna eller bara sina händer och armar. Och då blir man ju väldigt snabbt trött i händerna, får kanske till och med ont. Med en god teknik jobbar man med hela kroppen för att få ut kraft och styrka, och lutar in sin kroppsvikt i mottagarens kropp snarare än att klämma med sin egen muskelkraft.

Hur går undervisningen till på kursen?– Vi delar in gruppen i två, hälften massörer, hälften mottagare. Jag visar ett eller ett par massagegrepp i taget, och så får man gå till sin kamrat på bänken och göra det som jag just visat. Jag och en assistent går runt och tittar och hjälper, ser till att massörerna står rätt, att de använder sina händer och handleder på ett skonsamt vis. Och så byter vi roller.

Man lär sig också mycket av att ta emot, av att känna massagen på sin egen kropp. Man märker snabbt att det är okej att ta i, det är inte farligt men behagligt. Både givaren och mottagaren får båda en bra dos oxytocin, man blir lugn själv av att ge massage och röra vid andra. Hela helgen präglas av behagliga möten med en person åt gången.

Vi jobbar med massage på bänk, och provar även tekniker där mottagaren sitter på stol och ligger på en madrass på golvet. Ergonomin är det viktigaste och det är viktigt att få med sig teknik för de möjligheter man har där hemma, alla har ju inte tänkt skaffa en massagebänk.

Greppen vi jobbar med är desamma oavsett underlag, det är bara sättet att placera sin kropp och förflytta vikten som skiljer. Vi lär ut tre grundgrepp: Strykningar / effleurage, knådningar med handlovarna och friktion med fingertopparna.

Vi jobbar med hela kroppen förutom sätes- och bröstmuskulatur, det har vi bedömt kan vara lite för intimt för en så kort kurs. Vi visar även behandling av dessa områden men praktiserar inte det under kursen.

Vi har ingen anatomi, det är en praktisk kurs, väldigt hands-on och direkt. Folk blir alltid så glada och nöjda, massagen hjälper dem att uppleva en fördjupad insikt och förståelse för sin kropp och sin själ. Det är mycket trevliga och stämningsfulla kurser. Man mår bra av att massera och bli masserad!

Vem kommer på en kurs i Massage till husbehov och varför?

– Alla som kommer är drivna av motivation att kunna hjälpa och göra det skönt för andra, det är fint och naturligtvis själva grunden i att vilja massera! Det är en bra kurs för just det. En del har någon specifik relation där de vill kunna hjälpa, någon närstående eller kanske sina arbetskamrater.

Det är också många par som kommer, som vill bli bättre på att hjälpa varandra och ge god beröring, de vill ofta bara träna på varandra men annars cirkulerar vi och tränar på olika gruppkamrater. Det är inte heller ovanligt att gifta män kommer, och har blivit skickade av frun, haha! Alla åldersgrupper brukar finnas med, jag har haft deltagare i hela spannet från tonåringar som kommer med en förälder till människor närmare 70.

Det är också bra att veta att man inte behöver vara stark för att jobba med massage, det går ut på att jobba med teknik som gör att det inte blir ansträngande. Oavsett kroppsstorlek och styrka kan man lära sig jobba hårt och djupt där det behövs.

Och så har vi de som är nyfikna på att bli massör till yrket, det är också en vanlig motivation för att gå kursen. Då är jag noga med att göra helt klart att de greppen vi lär ut under helgen är långt ifrån allt! En del tror att de kan öppna klinik och bli professionella massörer på två dagar, men så lätt går det inte! Som professionell massör har man många fler redskap att jobba med – det är stor skillnad på att ge en timmes avslappningsmassage till en vän och att ge terapeutiska behandlingar på heltid! Då är det naturligtvis många fler tekniker man jobbar med.
Massagen ligger till grund för nästan alla andra terapiformerna. Kan man anatomin så har man en fantastisk grund. Att ta naturligt i människor är väldigt viktigt att kunna. Både för sig själv och för andra människor. Det är helt grundläggande.
Jag hade inte velat vara utan min massageterapiutbildning!  För mig känns det viktigt att veta hur kroppen ser ut och fungerar. Att vara massör är ett sagolikt roligt yrke.

Nyfiken på att gå en massage utbildning? Läs mer på vår sida axelsons.se/massage. Där hittar du alla våra utbildningar inom massage såväl som massagekurser för dig som vill testa på!

Så vad kan en professionell massör, mer än att bara hjälpa folk att slappna av?

– En medicinska massageterapeut kan till exempel ge förebyggande, friskvårdande massage, behandla akuta och kroniska besvär i rörelseapparaten, d vs problem i leder och muskler, jobba med idrottsskador, behandla stressrelatera de besvär och arbeta med patienter med svårare smärtproblem.
De kan också jobba på vissa besvär som uppkommer i samband med sjukdomar, t ex reumatiska besvär. De tester man lär sig gör att man också vet när man inte ska behandla utan skicka patienten till läkare. Några exempel på dessa tester är ortopediska och neurologiska tester samt blodtrycksmätning.
Man har en stor kunskap och bredd och kan därmed nå flera patientgrupper och även nischa sig.

Korta tips för massage till husbehov
Använd lite olja men ta inte för mycket, då kan man inte gå djupt i musklerna.
Börja med mer ytliga grepp och arbeta dig långsamt djupare.
Använd din känslighet i händerna. Var uppmärksam på muskeltonus, känn efter var muskeln är hårdare eller om det känns kallt. Lägg också märke till mottagarens reaktioner, andning och kroppssignaler – massagen ska få personen att slappna av, inte spänna sig.
Du kan också fråga hur det känns, om det är tillräckligt hårt eller mjukt tryck, eller be mottagaren säga ifrån om det skulle kunna bli bättre.
Stå – eller stå på knä om du jobbar på golvet – så att du kan jobba med raka armar och luta din kroppsvikt ner genom armen in i muskeln.