Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massage på schemat

Alla vet hur det kan klia i benen eller hur sömnen kan smyga sig på under en lång skoldag. För eleverna på Fornbackaskolan hjälper massage till att ge koncentration och arbetslust.

Det är sedan tidigare välkänt att beröring har en lugnande effekt på människor, särskilt för barn. Det var något som lärarna Anette Knutas och Ann-Sophie Nilserius på Fornbackaskolan i Södertälje hade i åtanke när de anmälde sig till en massagekurs på Axelsons.
Både Nettan och Ann-Sophie hade då under ett par års tid arbetat i en så kallad samverkansklass på Fornbackaskolan med elever mellan 10 och 12 år. En klass med endast ett fåtal elever som av olika anledningar har svårigheter att klara den vanliga skolgången. Det behövs knappast något geni för att räkna ut att arbetslusten inte alltid är på topp hos barnen i klassen, och att energin ibland läggs på andra saker än studier.
– För oss är det viktigt att bygga relationer med barnen så att de känner sig trygga och tycker att det är okej att gå i skolan, berättar Nettan.

Barnen skeptiska i början

Under kursen hos Axelsons lärde sig både Nettan och Ann-Sophie sätt att ”stressa ner” eleverna. De provade också på mindfulness, som även det handlar om att andas rätt och att känna lugn. När det sedan var dags att omsätta sina kunskaper i praktiken möttes det först med viss skepticism.
– I början hade de flesta svårt med beröring och att varva ner. De ville hela tiden hålla koll på vad som hände och litade inte på att andra kan vara snälla och mjuka mot dem, säger Nettan. Många av barnen är nog inte så vana vid beröring, föräldrarna har kanske inte tänkt på att beröring kan fungera som en stund av avslappning.

Läs mer om alla våra massageutbildningar.

Massagen nu en mycket populär del av skoldagen

Efter en trevande inledning är nu massage en naturlig, och mycket populär, del av elevernas skoldag. Tre gånger i veckan står det på klassens schema, då masserar barnen varandra. Det har dessutom kommit en student från Axelsons och haft massage med barnen en gång i veckan. Om det av olika anledningar inte blir av under en viss dag låter inte reaktionerna vänta på sig.
– Nej du, de säger till direkt. De saknar massagen om de inte får den och det är inget vi kan prioritera bort under skoldagen.

Stor skillnad i arbetslust

Nettan och Ann-Sophie märker en stor skillnad i arbetslust sedan massage infördes på schemat. Förr hade barnen arbetslust i fem till tio minuter, medan de nu istället orkar koncentrera sig i upp till 40 minuter, något som var helt otänkbart tidigare.
Någon som verkligen gillar massage är 12-åriga eleven Erik Nilsson. Han berättar att han verkligen uppskattar stunderna av lugn under skoldagen.
– Det bästa med massagen är att man blir lugn. Vi masserar bara överkroppen, till exempel ryggen, nacken och axlar. Axlarna känns bäst att bli masserad på, säger han.

”Alla skulle behöva en sådan här stund på dagen”

Hans jämnåriga klasskamrat, Tobias Andersson, håller med.
– Man får liksom rysningar, men det är bara skönt. Det känns konstigt om vi inte har det. Då längtar man till det.
Tobias tror också att massage är något som andra skolbarn också skulle må bra av.
– Ja, det tror jag. Det är skönt, och alla behöver ha en lugn stund på dagen.

Självklart att fortsätta med massagen

Att massage på schemat är något Nettan och Ann-Sophie kommer fortsätta med är en självklarhet. De har i sin egen praktik upptäckt de goda effekterna med beröring. Och att få barn att må bra kan väl aldrig vara fel?
– Vårt största sinne för inlärning i lägre åldrar är ju beröringssinnet. Jag tror alla skolor kan arbeta mer med avslappning, mindfulness och massage. Det ger resultat, kanske inte omedelbart, men definitivt på sikt, avslutar Nettan.

Läs om Axelsons projekt Massage i skola och förskola