Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massage till husbehov – en bra introduktion

Många som är nyfikna på att utbilda sig till Massageterapeut hos Axelsons, börjar med att prova en kortkurs i Massage till Husbehov eller Avspänningsmassage.

Båda kurserna ger en möjlighet att över en helg få lite inblick i hur det är att ge massage och om det är något man känner sig hemma i.

Kurserna drar också till sig människor som vill ha enkla redskap för att kunna ge en bra vardagsmassage hemma. Många kommer tillsammans med en vän, partner eller annan familjemedlem, för att kunna ha ett massageutbyte med varandra – och många kommer i eget sällskap, vilket går precis lika bra.

Här berättar Alejandra Stringfors, som undervisar i båda kurserna tillsammans med kollegan Kirsti Syvänen.
– Jag är huvudlärare på Massage för Husbehov och Kirsti assisterar, och på Avspänningsmassagen gör vi tvärtom. Vi är ett bra team, vi vill att det ska vara roligt och mysigt att lära sig av oss och det lyckas vi bra med. Många anmäler sig till den andra kursen efter att de har gått den ena, kurserna går hand i hand men är inte riktigt lika.

Kirsti Syvänen och Alejandra Stringfors.

Båda kurserna är bra för den som vill prova på massage och ha ett redskap för att ge icke behandlande massage. Kurserna passar också den som är till exempel rosenterapeut, zonterapeut, hudterapeut eller liknande, som vill komplettera sin behandlingsform med att kunna ge behagliga massagegrepp till sina kunder.

De ger inte kunskaper till att profilera sig som massör, det man lär sig går inte på något sätt lika djupt som terapeutisk massage och man lär sig inte lösa några allvarliga problem i rörelseapparaten. Men man får fina redskap för avspänning och enkel muskeluppmjukning.

 

Mysmassage eller grunderna i Svensk Klassisk

– Kurserna skiljer sig åt genom sitt innehåll och stilen på massagen. Avspänningsmassagen är en lite ”mysigare” massage, en enkel form som kan varieras för att ta kortare eller längre tid. En lugn massage för ansikte och rygg är mycket i fokus, och så lär man sig avspänningsövningar samt en uppskattad och skön helkroppsvaggning att avsluta massagen med. Man varvar djupare grepp med mer mjuka, lätta grepp och lugnande strykningar. Man använder lite mer olja för att kunna glida på huden.

Alla älskar ryggmassage så det är naturligt att det är det första vi lär ut. Att få ansiktsmassage är extremt avslappnande så där lär vi ut en längre sekvens där man arbetar lite djupare på ansiktsmusklerna. Avspänningsmassagen passar bra att ge någon som behöver slappna av eller går runt med så kallade försvarsspänningar, omedvetna spänningar som till exempel orsakas av stress. Nästan alla somnar på bänken.

Kursen Massage till husbehov bygger på klassisk svensk massage och man får lära sig de tre grundgreppen effleurage, petrissage och friktioner. Vi går igenom hur de greppen används på rygg, framsida och baksida ben, fötter, armar, händer och ansikte – i stort sett hela kroppen förutom sätet.

Man använder väldigt lite olja, för att komma djupare ner i musklerna. Ansiktsmassagen som ingår i Massage till husbehov är kort och innehåller få grepp, bara strykningar och någon friktion med fingrarna.

Massagegreppen följer till exempel ofta muskelfibrernas riktning och vi visar hur detta går till i praktiken, utan att man behöver kunna anatomi. Vi förenklar också greppen, till exempel utför vi friktionerna på ryggen med handloven i stället för fingrarna som i komplett klassisk massage, det krävs mer tid för att lära sig ergonomi och rätt användning av händerna för att inte slita på sina fingrar.

 

Stressminskning hemma

Vi har haft många par som gått massage till husbehov, föräldrar som har barn som idrottar eller t ex mor och dotter. En del går för att kunna massera varandra hemma, kanske kan man inte betala en massör regelbundet eller föredrar helt enkelt att kunna hjälpa varandra att stressa av.

Många som kommer har funderat på att börja med massage som yrke men vet inte om de är redo att ta steget. Många kommer solo och lär sig för att kunna lite mer om massage som en present till partnern, det är fint att se. Stressen spelar stor roll, många inser det och vill kunna göra något åt det genom att hjälpa varandra. Det är en bra grej att göra tillsammans, som man kan ha glädje av länge!

Jag tycker att Massage till husbehov är ett bra sätt att få ner stressen i hemmet, att komma varandra närmare och spendera kvalitetstid tillsammans. Massage ger mindre konflikter och är ett fredligt och kärleksfullt sätt att varva ner.

 

Många funderar på massagen som yrke

Deltagarna är folk med väldigt olika yrkesbakgrund – banktjänstemän, byggarbetare, sjuksköterskor, läkare, IT-nissar, elektriker… Ganska många jobbar med data. Vi möter såklart också många friskvårdsintresserade, även olika friskvårdsproffs som Personliga Tränare, Rosenterapeuter och andra.

En del kommer för att kunna använda massagen i sitt jobb, vanligast är det med personliga assistenter. Deras brukare har ofta muskelspänningar och de vill kunna hjälpa, ibland blir de skickade av brukarförmedlingen. Vi har också träffat några från äldreomsorgen, och en del lärare – fast för dem har vi ju också massagekursen Massage i förskola och skola.

Kirsti och jag träffar ofta tidigare kursdeltagare på skolan igen, många blir bitna och väljer att gå vidare på Steg 1 till friskvårdsmassör och kanske vidare efter det med Steg 2 och 3. Kursen Massage för husbehov är inte dyr och det är ett bra sätt att känna på hur man trivs med att massera, om det skulle kunna passa en som yrke. Man kan också märka efter hur man trivs på skolan och på våra massageutbildningar. Dessa kurser känns viktiga och kul att hålla, de ger ett intryck av massage och gör det tillgängligt för fler.

Alla som är intresserade av friskvård i vardagen har glädje av grundkunskaper i massage! Vi har flera introkurser på skolan som är väldigt innehållsrika och där man får med sig ett litet ”första-hjälpen-kit”, till exempel i introduktionskursen till Zonterapi får man massor av kunskaper för att kunna hjälpa sig själv och sina nära i vardagen.

Det krävs djupare kunskaper för att kunna lösa upp låsningar i kroppen som satt sig över lång tid eller akuta saker som ryggskott och vi utbildar under inga omständigheter massörer på någon helgkurs, det ska poängteras! Men vi kan alla hjälpa varandra med vardagliga muskelspänningar, ömhet och stelhet och framför allt stress.