Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massageterapeut – ett yrke som alltid känns positivt

Susanne Berg bytte jobbet inom vården mot att sikta på en karriär som massageterapeut. Hon upplever att det är lätt att få anställning och ser det lite som en förberedelse för att så småningom starta eget. Uppmuntrande lärare och massor av elevpraktik har fått henne att känna sig redo för det mesta.

Hej Susanne! Vad fick dig till att välja att utbilda dig till massör?

– Jag masserade människor ganska ofta redan innan massageutbildningen, jag har tränat karate i många år och var elitgymnast. Jag masserade träningskompisar och arbetskamrater som hade ont i kroppen, gjorde mycket självmassage och lärde andra att massera mig. Jag är också utbildad undersköterska och har arbetat i vården i 30 år, främst inom palliativ och geriatrisk vård och med funktionshinder. Så jag vet en hel del om kroppen sedan tidigare.

Susanne Berg

– Jag tänkte att det kunde vara kul att lära mig massage mer professionellt och få ett papper på vad jag kan, och att det kanske kan bli ett nytt jobb för mig. Jag ville lära mig förstå musklerna och vad som orsakar smärtan. Som självlärd kunde jag ju inte på samma sätt räkna ut var problemet sitter, det är ju verkligen inte alltid på samma ställe som där det gör ont!

Jag ville lära mig göra en korrekt felsökning, förstå sammanhangen och lära mig att använda händerna på bästa sätt. Så jag sökte till Axelsons, och det var ett väldigt bra val. Jag tog examen som Massageterapeut på Steg 2 i Juni 2018.

Hur var din upplevelse av utbildningen?

– Det kändes som om jag hade väntat på det här, jag är jätteglad att jag har fått de här kunskaperna! Mina händer är mina verktyg, jag känner mig mycket tacksam för det jag har lärt. Utbildningen hade ett väldigt bra upplägg med de tre stegen. Jag älskade mina massagelärare, man kunde fråga tusen gånger utan att någon tröttnade på en. Alla var verkligen mycket noggranna och pedagogiska, hade tålamod och var lugna och harmoniska. Det är viktigt när man ska massera tycker jag, att det känns lugnt.

När vi hade klienter till elevmassage kom lärarna runt diskret och tittade in, så fick man göra tummen upp eller ner så att de visste om man ville ha vägledning eller om det kändes bra. Lärarna var alltid stöttande och förklarade till exempel för kunder som inte förstått konceptet men trodde att de skulle komma till färdigutbildade massörer.

Jag upplevde att vi hade 99% nöjda kunder, och det var jättehäftigt. Vi fick verkligen chans att träffa och massera olika människor med olika kroppar. Jag fick bland annat en kund till elevbehandling som hade ett ganska jobbigt funktionshinder, han kom flera gånger och det kändes häftigt att kunna göra något för honom.

Efter elevpraktiken hade vi alltid feedback i cirkel omkring hur dagen gått, det var samtidigt ett bra sätt att förstå mer genom de andras upplevelser. Vi var en sammansvetsad grupp, som en familj. Lärarna var alltid uppmuntrande, det fanns plats till att vara elev, att det var okej att vara i en lärandeprocess.

Hur har det blivit sedan?

– Jag har släppt mitt gamla jobb nu, mitt kontrakt gick ut nyligen och nu vill jag jobba som massör. Jag var trött på att jobba inom vården, det här känns bättre och roligare.

Jag började på Steg 3 till Medicinsk Massageterapeut men hoppade av eftersom jag behövde ta hand om min mamma, som blivit sjuk. Men jag kommer tillbaka sen! Jag har nyligen även lärt mig Lymfmassage på Axelsons, det har tillfört nya perspektiv. Den metoden kan andra saker än den svenska klassiska och är bra att kunna vid till exempel ärrbildning, ödem eller efter till exempel bröstcancer.

Jag har ju har sett mycket inom vården hur det uppstår stagnationer och vet att hjälpen behövs. I Januari går jag vidare med fortsättningskursen. Jag vill även lära mig bindvävsmassage! Axelsons har öppnat upp allting för mig nu.

Jag jobbade en period på en massageförmedling, men hade för många klienter vare dag för att det skulle vara behagligt. Det var mycket spännande, men jag vill hitta ett jobb som passar mig perfekt. Jag vet att det finns många olika anställningsformer som massör, och det är bara till att smida medan järnet är varmt. Jag söker allt jag kan, just nu har jag sökt jobb på ett ryggcentrum och på en annan klinik och får svar senare idag.

Jag har fått intryck att det är relativt lätt att få anställning som massör. Jag vill starta eget längre fram, att vara anställd känns som en bra start, och att kunna överlappa. Jag har en del egna kunder hemma, just nu. Naturligtvis har man högre timlön som egen, och mer självbestämmande, fast just nu vill jag gärna blanda.

Det är ett otroligt tacksamt jobb som känns bra att utföra! Jag kan inte göra folk friska men jag kan hjälpa till att lätta på trycket och ge impulser till att göra något för sig själv. Det är ett fint arbete, som alltid är positivt både för mig och kunden!

Utbilda dig inom massage du också! Läs här om alla möjligheter som finns hos Axelsons.

Går du i tankarna att byta karriär eller byta jobb? Då kanske de här artiklarna kan vara av intresse: