Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massor av massagemetoder

Förr i tiden var massage bara massage, man knådade musklerna och det var bra för hälsan. I dag finns mängder av olika manuella terapiformer att välja mellan, både som kund och för den som vill lära sig massage. Hitta rätt i djungeln!

MJUKAR UPP MUSKLERNA

 

Klassisk Svensk Massage

Klassisk Svensk Massage utarbetades som strukturerat system av Per-Henrik Ling för 200 år sedan. Metoden har legat som grund för i stort sett alla massagemetoder som därefter utvecklats i västvärlden, och är en av de massageformer som det bedrivits mest forskning kring. Axelsons har som Sveriges första massageskola i modern tid i hög grad bidragit till att vidareutveckla den klassiska svenska massagen. Som utgångspunkt arbetar massören med sex typer av grepp: effleurage, petrissage, omvända friktioner, friktioner, kantningar, saxningar och tapotement. Muskelfibrerna bearbetas både på längden och på tvären och behandlingen blir successivt djupare. Behandlingsformen är utarbetad för att stimulera  blodcirkulationen, lösa upp spänningar i musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Metoden används till exempel vid muskelspänningar, träningsvärk, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling.

Strain & Counterstrain, SCS

Denna metod går ut på att placera en spänd muskel i ett lågaktivt läge för att nervsystemet ska hitta tillbaka till normal funktion.
Det kan enkelt jämföras med att starta om en dator som hakat upp sig. SCS minskar smärta och ömhet och gör inte ont under behandlingen. SCS ”ger energi” till musklerna istället för att som många tekniker ”trötta ut” som en bieffekt av behandling. Därför är detta en utmärkt teknik att använda på en klient som har ordentligt ont. SCS passar bra vid ryggskott, nackspärr, whiplash, stukade fötter och många andra typer av skador, låsningar och smärttillstånd. Att behandla med SCS är inte så fysiskt ansträngande för terapeuten som vissa andra tekniker. Det ger samma effekt som manipulation men utan något knyck. Man kan alltså behandla fler typer av besvär och komma längre med behandlingen av många vanligt förekommande problem.

SÄTTER IGÅNG FLÖDET

 

Lymfmassage

En behandlingsmetod som fokuserar på att stimulera lymfsystemet till att mer effektivt föra ut överskottsvätska och slaggprodukter från kroppen. Behandlingen är en blandning av bindvävs- och muskelmassage och andningsrörelser, och terapeuten masserar i en bestämd ordningsföljd och riktning för att specifikt påverka lymfflödet. Personer med mindre svullnader, vätskeansamlingar, domningar och trötthetssymptom kan uppleva positiva förändringar i sitt kroppstillstånd. Klienten upplever ofta en lätthetskänsla i kroppen efteråt, mer energi och motivation.
HiRes

Arteriell cirkulationsmassage

Arteriell cirkulationsmassage är mycket effektiv vid dålig blodcirkulation och syftar främst till att få igång cirkulationen i höfter, ben och fötter – de områden i kroppen som lättast påverkas av dålig blodcirkulation. Behandlingen ökar samtidigt blodcirkulationen i hela kroppen. Man arbetar inte i musklerna utan med speciella töjande massagegrepp i huden, vilket påverkar det autonoma nervsystemet som reflexmässigt stimulerar blodflödet i kroppen. Även kroppens inre organ påverkas. Klienten blir ofta avstressad och lugn. Dålig blodcirkulation kan orsakas av till exempel åderförkalkning, stillasittande, rökning och diabetes. Den drabbade kan få kalla fötter och händer, försämrad sårläkning och i värsta fall kallbrand. Att ha kunskaper för att öka cirkulationen manuellt är därför ett mycket värdefullt terapeutiskt redskap.

NÄR KOSTYMEN ÄR FÖR TRÅNG

 

Bindvävsmassage

Bindväven håller samman och stödjer alla vävnader i våra kroppar. I massage sammanhang talar vi om den så kallade myofascian, den bindväv som omsluter och förbinder våra muskler. Muskelspänningar och muskelobalanser, långvarig fysisk ansträngning, psykisk eller fysisk smärta och cirkulationsrubbningar är exempel på tillstånd som skapar förändringar i bindväven. En stelnad bindväv kan upplevas som att ”kostymen är för trång”, det spänner och drar i vävnaden när man rör sig.
Metoden påverkar både nervsystemet och blodcirkulationen på ett kraftfullt sätt. Bindvävsmassage är till exempel effektiv vid senfästesinflammationer, ledproblem, fibromyalgi, idrottsskador, ärrbildningar efter operationer eller skador/ brännskador, kramptillstånd, cirkulationsproblem och hållningsobalanser.

Myofasciell behandling med Revolving

– Detta är liksom bindvävsmassage en myofasciell teknik, det som skiljer sig åt är arbetsgången och de grepp man använder, berättar Cecilia Douglas som undervisar i Revolving på Massageutbildningens Steg 3. I revolving arbetar vi med ”stora” grepp, hela handflatan, underarmen, knogarna. Vi tänker i bindvävsstråk som löper genom hela kroppen, och jobbar med att hitta tajta, stumma områden i fasciorna. Vi jobbar också mycket med andningen, utför revolvinggrepp kring diafragman och mellan revbenen. Stram bindväv kan jämföras med en för tajt topp som sitter på sned.  Klienten har kanske ont i axeln, men vi måste öppna upp vid höften för att spänningen ska släppa. Revolving är en väldigt behaglig metod för klienten, och lätt att jobba med för terapeuten, bara man har god arbetsställning. Vi jobbar mycket med egen kroppsvikt och ”hänger in” i bindväven, vi drar aldrig igång kroppens försvar utan låter vävnaden själv öppna upp och släppa spänningen, avslutar Cecilia.

Longering

Longering är en del i muskuleringskonceptet, en form av manuell behandling som syftar till att påverka musklernas bindvävshinnor att få ökad töjtolerans. Man ”masserar” muskeln så den blir ”längre”. Det är alltså en form av bindvävsteknik som är muskelspecifik, man fokuserar på den enskilda muskeln och inte på muskelkedjor. Metoden belastar därför inte lederna. Metoden passar extra bra vid stel muskulatur där töjning inte fungerar på grund av t ex ledsmärta, eller som förberedelse före töjning. Det är ett mycket bra komplement till andra tekniker, att användas i kombination eller när annat inte fungerar.

DEN DYNAMISKA

_MG_8487

Yogamassage

– Massören arbetar genom hela kroppen del för del i ett flöde, berättar Johan Westman som undervisar metoden tillsammans med Vandana Jain. Varje kroppsdel värms upp och förbereds genom oljemassage och bearbetas därefter med yogastretching, som är den egentliga behandlande delen. Hela behandlingen utförs på en madrass på golvet, och massören för mjukt in klienten i de olika yogaliknande positionerna. Vid denna typ av assisterad stretching kan mottagaren verkligen slappna av, och därmed komma djupare in i stretchen än på egen hand. Andningen är viktig, precis som i yoga, klientens utandning används för att komma så djupt som möjligt – alltid med respekt för kroppens gränser. Man behandlar hela kroppen vid varje session, annars är det inte yogamassage, avslutar Johan.

LÅNGSAMT OCH INKÄNNANDE

 

Avspänningsmassage

Massagen är en blandning mellan lätta och fasta strykningar samt lite djupare friktionsgrepp. Massören arbetar enbart på ryggen och ansiktet. Hela grejen är att röra händerna långsamt, med närvaro och fokusering, att skapa lugn med sina händer. Massören vill påminna kroppen om att allt inte behöver gå fort. Fokus ligger inte speciellt på spända muskler utan på att lugna nervsystemet. Behandlingens andra del består av vaggningsgrepp för hela kroppen, passiva ledrörelser och lätta skakningar som ska få klienten att känna skillnad mellan spänning och avspänning. Många somnar halvvägs genom behandlingen. Använd gärna andra avslappnande sinnesintryck som levande ljus, lugn musik och massageolja med dofter som ger lugn och ro.

Spänningsbehandling

– Här handlar det om att lära sig hitta spänningar och myoser med händerna, att lägga sina händer på och vänta tills spänningen sjunker undan. Det är en attityd snarare än en behandlingsmetod, säger Pauline Hegner som undervisar i Spänningsbehandling på massageutbildningens Steg 1. Massören får uppleva hur mycket man kan åstadkomma bara genom att hålla händerna på, göra kroppen uppmärksam på spänningen och låta klienten andas in i området. Det är ett av många redskap för att bli en duktig terapeut. Det är när händerna möter klientens kropp vi kan avgöra bäst vad personen behöver. Stressade patienter har ofta mycket glädje av att man jobbar mjukt, man kan inte stressa och tvinga sig in i en spänd kropp, det drar bara igång kroppens försvar.

Taktil massage

Behandlingen är en blandning av stillhet och strukturerade, mjuka strykningar som ges med ett halvfast tryck. Om trycket är för hårt kan det bli svårare för mottagaren att slappna av eftersom spänningar och smärtor i musklerna triggas, och är det för löst så kan även det skapa stress. Taktil behandling har särskilt god effekt på parasympatiska nervsystemet och tillstånd som oro, ångest, sömnsvårigheter,
rastlöshet, smärta och trauma. Det som både behandlare och klienter ofta upplever utgör själva djupet i behandlingen är just de korta stunderna av stillhet mellan greppen, där behandlarens händer bara vilar på klientens hud. Metoden kräver ett mått av lugn och närvaro hos behandlaren, att kunna gå in i det ”taktila rummet” med klienten.

Missa inte vår artikel om hot stone massagens fördelar, där du lär dig allt du behöver veta vad hot stone massage är bra för.

VERKTYGSLÅDOR

 

Kroppsterapeutisk behandling

– Det här är inte fråga om en speciell metod, utan ett system där olika aspekter kombineras för att nå ett bra resultat. Ett flertal undersöknings- och behandlingsmetoder som SCS och revolving tillämpas – och behandlaren ger råd till självhjälp. Här kan kunden förvänta sig att terapeuten har ett brett register av tekniker och en djupare kunskap om skador, sjukdomar och specialtillstånd.

Muskulering/ mjukdelsbehandling

Liksom kroppsterapeutisk behandling är detta inte en metod utan ett koncept som omfattar allt från undersökning via behandling till hemövningar, tips och råd. Behandlaren gör olika tester för att hitta vad som kan vara orsak till problemet och använder olika metoder för olika problemställningar.
Muskulering även kallat mjukdelsbehandling är ett effektivt ”system” för terapeuten att jobba efter. Systemet kan användas för att hantera både spänningar, förkortningar, dålig töjtolerans och svaga muskler. Behandlingen anpassas för varje person, man strävar efter att hitta orsaken samt att ge råd för att underhålla och förebygga. Man får en variation i teknikerna som gör arbetet roligt och inte ensidigt, och oftast ett bra resultat för kunden.