Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Mikromassage

Vill du ha ett redskap för smärtlindring och läkning, som ofta hjälper efter en enda behandling på 15–20 minuter? Vill du studera med en av Sveriges mest erfarna profiler inom komplementär medicin? Då kan Hans Axelsons Mikromassage vara något för dig!

 

Hej Hans, vad är detta för en ny behandlingsform, Mikromassage? – Det är ett mellanting mellan fotreflexologi och healing, en metod som vuxit fram under två decennier ur mina erfarenheter, och som jag nu vill dela med andra. Under många år har jag visat små sekvenser för våra elever, men det här är första gången jag delar det som en helhet, satt i system. Det ska bli jättekul!

 

Hur går en behandling till? – Man arbetar på reflexologipunkter på fötterna med millimetersmå rörelser, därav namnet. Men till skillnad från reflexologi, behandlas bara en enda punkt. Först genom kraftfullt tryck med tummarna i 3–5 minuter, därefter 10–15 minuter med lättare tryck som riktas upp genom kroppen, vilket sätter i gång en energiström. Det är inte terapeuten som skapar resultatet – metoden går ut på att skicka en signal till kroppens egen läkande krafter. Mottagaren upplever ofta en ström av värme, energi eller andra förnimmelser, upp genom benen, och ibland kommer känslor av olika slag upp till ytan.

 

Vilken typ av problem kan med fördel behandlas med Mikromassage? – Min erfarenhet är att Mikromassage är otroligt effektivt vid de flesta typer av smärta, såväl akut som kronisk. Det kan vara huvudvärk, ledvärk, muskelvärk eller smärta från ett inre organ. Det är inte minst ett fantastiskt redskap vid akuta tillstånd. Svullnader minskar ofta snabbt och behandlingen har en lugnande verkan. Eftersom metoden stimulerar kroppens egen läkeförmåga, är den också mycket användbar efter operationer och skador. Effekten av behandlingen märks omedelbart. Om inte första försöket ger effekt är det ingen poäng med att ge sig in i ett behandlingsförlopp. Men de flesta klienter fungerar det på direkt.

 

Vem vänder sig utbildningen till? – Kursen är öppen för alla. Är man redan aktiv som kroppsbehandlare, är Mikromassage en nyckel till korta,  effektiva behandlingar, som inte är tunga att utföra. Ger man normalt entimmes behandlingar, kan man med Mikromassage hjälpa två eller till och med tre patienter på samma tid. Det är ju en ekonomisk fördel, inte minst eftersom metoden dessutom fungerar så snabbt! Den som kan zonterapipunkterna väl, kan naturligtvis få mer ut av systemet. Men vi kommer ju så klart att gå igenom punkterna på kursen, så det är ingen nödvändighet.

 

Det måste vara kul för dig att undervisa i en metod som tagit form i dina egna händer! – Absolut! Jag har haft ett brinnande intresse för kropp och hälsa sedan jag var 13 år. Med bakgrund som yogalärare och sjukgymnast startade jag Axelsons 1962. Vårmassageterapeututbildning bygger mycket på longering och muskulering, två andra metoder jag satt i system grundat på min egen erfarenhet. Nu är jag 76 år och trivs med att arbeta lite lugnare, och även av den anledningen känns det fint att dela Mikromassagen nu. Det är ett mjukt system som kan utföras även av terapeuter som börjar bli till åren komna. Det är ju så nya vägar föds, genom erfarenhet och efter behov.

Läs tips: Sätt igång den självläkande kraften här.

Text: Sandra Rajit